BOICOTUL

La o săptămână de la desfăşurarea mitingului de protest organizat de ADEVĂRATA societate civilă din Iaşi pentru strângerea de semnături de demitere a lui Gheorghe Nichita din funcţia de primar şi pentru a cere încăodată replantarea teilor pe pietonal – dar şi pe străzile oraşului – mă simt îndreptăţit în calitate de coorganizator să dau unele explicaţii şi să fac unele aprecieri.
Pentru îneput ţin să precizez pentru a nu ştiu câta oară că atât eu cât şi Virgil Iordache, dar şi arhitectul Andrei Ciuhodaru am convenit între noi că acest demers îl facem fără a fi sub influenţa niciunui partid politic în ciuda faptului că atât subsemnatul cât şi Andrei Ciuhodaru suntem foşti membri ai Partidului Naţional Liberal Iaşi şi avem gândire liberală.
Virgil Iordache – înafara unor vădite simţăminte şi afinităţi ecologiste – este tipul singular al cetăţeanului de rând cu un puternic simţ civic dezvoltat, un altruist şi un tip curajos care cu cât este lovit mai tare de Sistem, cu atât se îndârjeşte mai mult şi nu se lasă.
Pe noi trei ne-a unit o idee: ideea că Iaşul nostru căruia îi aparţinem prin naştere toţi trei, a încăput pe mâna unor venetici care îşi închipuie că fac politică şi de aproape douăzeci de ani asistăm neputincioşi cum nişte amatori în Administraţie Publică îşi bat joc şi distruig sistematic faţa oraşului şi societatea ieşeană aducându-ne în pragul disperării.
Atât subsemnatul – care am o carieră destul de bogată de aproximativ 35 de ani în domenii conexe Gospodăriei Comunale în vreo câteva oraşe din România şi care între anii 95 – 99 am realizat câteva lucruri de referinţă în Iaşi pe care le pot oricând proba – cât şi arhitectul Andrei Ciuhodaru, ce prin natura profesiei sale are suficientă competenţă de a cântări şi emite judecăţi pertinente, ne-am unit în urma cunoaşterii de pe Facebook, când am aflat unul de altul.
După cum afirm de ce cel puţin un an în urmă, sarcina organizării unui Referendum de demitere a actualului primar şi a clicii sale de nemernici care acţionează în bandă organizată de vreo doisprezece ani furând cu complicitatea Sistemului mafiot banul public, ar fi trebuit să revină într-o ţară cu o democraţie normală şi sănătoasă partidelor politice de opoziţie la actuala formaţiune care asigură guvernarea locală.
Aşa cum arat de multă vreme cu argumente foarte precise aşa-zisele partide din opoziţie sunt doar nişte entităţi declarative şi teoretice, că în fond mafia clasei politice este atât de puternică, atât de dezvoltată, încât a infestat complet societatea şi a cuprins-o ca o mlaştină puturoasă ce i-a anihilat orice posibilitate de mişcare sau încercare de salvare.
În Iaşi societatea civilă este ajunsă mai mult în stadiu de teorie şi este clamată cu adevărat de o mână de oameni de bună credinţă care chiar sunt sinceri şi au curajul să-şi manifeste poziţia şi opţiunile nu numai pe Facebook, dar şi în realitate. Aceştia au fost singurii care au răspuns cu curaj chemării noastre şi au venit într-o superbă zi de primăvară să-şi dovedească loialitatea şi credinţa în democraţie. Poate că sunt doar nişte boemi, poate că sunt nişte naivi, poate că sunt însă şi responsabili de soarta vieţii lor şi a semenilor lor şi nu se tem de niciunfel de represalii în ciuda atâtor ameninţări şi acţiuni ostile venite din toate părţile.
De la bun început când am hotărât organizarea mitingului am convenit cu Ciuhodaru şi Virgil Iordache că nu dispunem de fonduri financiare pentru tipărire de flaiere, de bannere, steguleţe sau alte materiale de propagandă.
Am apelat la Virgil Iordache – preşedinte al ACAR Iaşi – să solicităm autorizaţie legală de manifestare de la primărie pentru că aveam nevoie de o entitate cu personalitate juridică şi am fost siguri de curăţenia morală a domniei sale şi a ONG-ului ce-l reprezintă şi care s-a manifestat în ultimii ani ca un vârf de lance împotriva abuzurilor Administraţiei şi a primarului.
Neavând buget şi finanţare, am convenit că toată acţiunea noastră se va concentra pe publicitatea pe Facebook cu speranţa minimă că demersul nostru va fi preluat şi de unii jurnalişti din Iaşi care se manifestă în spaţiul public ca mari democraţi şi cunoscuţi adversari ai modului dezastruos în care Nichita conduce oraşul.
Atât subsemnatul, cât şi Virgil Iordache suntem deja buni cunoscători ai dedesupturilor care se petrec în Iaşi atât în clasa politică cât şi a multor grupuri de interese care sunt escamotate în diverse entităţi sub acoperire de ONG-uri civice sau ecologiste cu finanţare masivă din surse externe, dar şi de către Primăria Iaşi împotriva căreia cică luptă ele.
Toţi aceştia care la prima vedere par fărâmiţaţi şi care arată ca o mulţime de piese separate ale unui „puzzle” nevăzut sunt de fapt piese din aceeaşi cutie şi cu multă atenţie şi răbdare, cu migală şi tenacitate le poţi asambla şi chiar de nu îţi iese tot tabloul – pentru că îţi lipseşte „poza” – poţi totuşi încropi bucăţi mai mari din imaginea totală.
V-am spus toate astea pentru ca să vă daţi seama cei de bună credinţă că adevărata societate civilă aproape că nu mai există, că cei douăzecişicinci de ani de aşa-zisă democraţie au anihilat complet şi simţul civic şi spiritul de luptă şi rezistenţă a societăţii încât am ajuns mult mai rău şi mai slabi decât pe timpul regimului comunist al lui Ceauşescu. Atunci toţi se temeau, toţi se fereau de renumita Securitate, dar asta nu-i împiedica pe oameni să vorbească mai în şoaptă, mai pe la colţuri şi chiar să-i aducă într-un moment dat în starea de a-şi învinge teama şi de a ieşi în stradă să curme suferinţa.
Astăzi teama internă din societate este infinit mai mare, fricile – dar şi complicităţile – sunt mult mai puternice şi înafară de câţiva curajoşi cu probitate morală şi onoare care au puterea să se manifeste, majoritatea se ascund în spatele perdelelor trase şi a uşilor ferecate, sau în spatele unor nume anonime alese tâmpit, cu care se burică pe reţelele de socializare. Agenţi acoperiţi ai puzderiei de servicii de „inteligence” româneşti sau străine, ai masoneriei şi sioismului, ai unor grupări cu vădite intenţii destabilizatoare şi de acţiune împotriva unităţii naţionale, cu toţii trag cu dinţii muşcând hulpav din trupul societăţii civile care devine din zi în zi tot mai slabă şi neputincioasă.
Tu, ca cetăţean paşnic şi onest îţi doreşti pur şi simplu ca ţara ta să fie aidoma acelora despre care ai auzit şi ai văzut cu ochii tăi, că fiecare acolo ştie că partidul X este „de stânga” şi luptă pentru cutare drepturi, că celălalt este „de dreapta” şi crede că prosperitatea este adusă prin următoarele măsuri, că siguranţa ta individuală pe stradă, în Bancă, în Mall şi oriunde este apărată de poliţişti puternici, atenţi şi vigillenţi, că siguranţa financiară şi a locului de muncă este asigurată tocmai prin antagonismul ce acţionează ca un mecanism compus de guvern şi sindicate, că politicianul pe care îl votezi din convingere este un om onest şi cinstit care îşi asumă să intre în politică pentru binele întregii societăţi, că legile sunt respectate de toată lumea fără deosebire de poziţia socială şi fără imunităţi absurde, că drepturile tale stabilite prin Constituţie sunt asigurate de toate mecanismele statului de drept.
La noi nimic din toate acestea nu funcţionează corect pentru că acum în societate primează hoţia, delaţiunea, corupţia până la vârful statului, minciuna şi complicitatea clasei politice.
Sincer, am cunoscut toate aceste aspecte şi în cida acestor inconveniente am hotărât împreună cu domnii Iordache şi Ciuhodaru şi purcedem la demersul nostru în ciuda faptului că am ştiut că vom fi carotaţi, că vom fi ignoraţi şi chiar împroşcaţi cu noroi.
Sunt prea mulţi adversari ai cinstei, corectitudinii şi democraţiei ca să accepte să se deştepte în societatea civilă simţul civic şi curajul afirmării deschise a nemulţumirilor acumulate.
Partidele politice au ajuns o cloacă ordinară în care şi cei oneşti şi cinstiţi care doresc să facă politică dintr-un altruism dedicat semenilor, sunt copleşiţi şi anihilaţi de colegii care fac parte din sistemul mafiot.
Presa, ce are menirea să apere şi să reprezinte interesele societăţii civile a fost convertită şi acaparată în mare parte de clasa politică, devenind aproape în totalitate un instrument perfid şi ticălos cu rol manipulator şi anestezic asupra indivizilor ce parcă se lasă intenţionat tâmpiţi de bunăvoie…
Luăm exemplul nostru concret şi am observat câtă mârşăvie s-a manifestat în trunchierea Comunicatului de Presă, cât efort de a duce în derizoriu acţiunea noastră, câtă ignorare şi persiflări sau tăceri complice ale celorlalte aşa-zis organizaţii luptătoare şi iubitoare de tei şi de parcuri ale căror acţiuni bine finanţate sunt doar cu scop de a acumula capital politic sau de destabilizare – ce să fie folosite la un anumit moment ca să pună mâna pe putere şi să ocupe resursele…
Te-ai fi aşteptat – (alţii poate, nu noi) – să-i fi văzut pe toţi aceşti farisei care învârt sume imense de bani să se alăture demersului nostru, să se implice cinstit în organizare, să-şi facă cunoscută public poziţia!
Presa „de dreapta”, trâmbiţaşii recunoscuţi ai opoziţiei care activează pe Facebook comandaţi prin fire nevăzute să incite la acţiuni şi activităţi de denigrare şi destabnilizare continuă, să-şi facă publice şi să popularizeze pe larg doleanţele şi nemulţumirile exprimate la adresa Administraţiei Locale de ADEVĂRATA societate civilă, curajul şi lipsa mijloacelor financiare a acesteia, în antiteză cu imensitatea posibilităţilor financiare şi de logistică a Administraţiei Locale şi a abuzurilor comise de aceasta, dar nu!
Au fost prezenţi la faţa locului reprezentanţi ai presei veniţi acolo gata să poată specula la o adică un scandal, o eventuală victorie pe care să o poată exploata în interesul grupărilor pe care ei le reprezintă.
Ei bine, lumea se teme, lumea e timorată şi a ajuns până acolo încât abia pe Facebook – în spatele anonimatului – abia are curajul să dea un „like” sau să apese un buton prin care să-şi exprime o posibilă participare la un demers la care ar fi dorit din tot sufletul să se alăture dacă nu i-ar fi fost anihilat curajul şi nu i-ar fi fost atrofiat cu bună ştiinţă simţul civic, de revoltă, de iubitor al naturii, de dreptate şi libertate.
Pentru toţi aceia dintre dumneavoastră care aţi gândit şi gândiţi ca noi, dar – dintr-un motiv sau altul, obiectiv sau subiectiv – nu aţi putut participa, vă rog să vizionaţi videoclipul deschizând linkul de mai jos unde puteţi urmări fără niciun fel de cosmetizare discursurile publice rostite în numele adevăratei societăţi civile din Iaşi, adică şi a dumneavoastră care gândiţi şi aveţi aceleaşi nemulţumiri ca şi noi. Până la urmă nu numărul participanţilor prezenţi acolo contează, ci ceea ce s-a spus cu glas tare şi apăsat ,pentru toţi cei care au urechi de auzit şi care trebuie să audă!
Sunt înregistrări neprofesioniste, făcute cu mijloace destul de improprii – cu o tabletă Samsung – de un alt membru curajos al societăţii civile ca profesorul de istorie dr. Radu Filipescu – prezent la adunare. Discursurile au fost rostite în ordine de domnul Virgil Iordache în numele subsemnatului, de prof. Paul Sava şi de arh. Andrei Ciuhodaru din partea organizatorilor şi de alte persoane din partea participanţilor.
Televiziunile, presa locală a făcut înregistrări profesionale cu scule performante, cu operatori de imagine profesionişti, dar din considerente ascunse refuză să le facă publice pentru că Sistemul din care şi ei sug, din care şi ei profită, nu trebuie să sufere, iar primarul Gheorhe Nichita trebuie protejat.
Oricum, noi – cei câţiva care ne pasă – vom continua această luptă surdă şi inegală neâncetând să devoalăm şi să arătăm cu degetul către ticăloşi şi mârşăviile lor!

https://www.dropbox.com/s/hl0doe85n7t43ns/Miting%20Societatea%20Civila%20Iasi%2021.03.2015.mp4?dl=0

https://www.youtube.com/watch?v=xBxkUCLPmQ4

2 thoughts on “BOICOTUL

  1. Domnule Mihailă cu privire la demiterea lui Nichita! În afara de tei, sunt câteva alte motive pentru dimterea sa – faptul că a fost turnător la Secu 70-80, Palas, Dexia, modul cum a reprezentat Iașul la Bruxelles pe 17 iunie 2014 (catastrofal de comunist), incursiunile DNA la Fiscul ieșean unde este amestecat și Nichita, dar mai ales pentru mentalitatea lui îngustă, comunistă, retrogradă, anti-europeană, anti-meritocratică, etc. Nichita sa cadă!
    E adevărat că frica macincă nu numai ieșenii. Dar și lipsa educației politicie și civice. Sărăcia, micimea sufleltească și lipsa modelelor politice. Iașul, din păcate, suferă de josnicie politică. Și indiferență. De la ieșenii care nu au venit la vot în 2008 și 2012 când tocmai datorită acestei nepăsări a câștigat turnătorul Nichita, pâna la „marii politicieni nevertebrați” gen Fenechiu, Stanciu, MRUngureanu, Iacoban, Nichita, etc.
    Și atunci? Ne mai plângem de starea lucrurile din Iași, de ieșenii noștri, de situația politică și economică dezastruoasă din Iași???

Comments are closed.