Veți zice că m-am zărghit cu totul… aseară am zapat toate canalele până la Canalul Mânecii și m-am oprit instantaneu la TVR1. Nu e prima dată în ultimul an când aleg să mă uit la TVR1 sau 2 sau HD. M-am săturat de televiziunile de știri, ca Băsescu de Elena Udrea.
Știți ce era? „Best off” cu Nicolae Furdui Iancu. Nimeni pe lume nu cântă mai bine ca el acele cântece populare românești din Ardeal pe care eu le-am auzit în copilărie cântate în mijlocul Iașului de bunicul Vasile duminica cu mama și tata în grădina din Ciurchi între liliacul înflorit unde bunelu avea o masă din scândură pe pari înfipți în pământ și o bancă lângă masă în fața cerdacului, unde stătea bunica și ne privea. Se cânta într-un fel în surdină „Nu uita că ești român” sau „Treceți batalioane române Carpații”, sau „Pui de lei” și „Trăiască Regele”.
Era prin anii 56 – 60, când toate aceste melodii erau interzise de regimul stalinist… Apoi am trăit după absolvire în Ardeal 15 ani și acolo am fost pătruns cu adevărat de românism și de spiritul românilor „jet-bejet” ardeleni. Mult mai bine înțeleg acum cuvintele și esența acestor cântece seculare cu iz patriotic. Un „regățean” nu le poate pătrunde și aproape sigur că îi trec pe lângă ureche ca acceleratul de Constanța prin halta Ciulnița.
De fapt emisiunea de pe TVR1 a fost un fel de „in memoriam” Marioara Morărescu – o mare culegătoare și realizatoare de emisiuni de folclor autentic românesc, un om care a scris istorie în Televiziune. Zic asta pentru puriii noii generații de house, trash sau rap.
După Furdui Iancu a fost prezentată o nuntă țărănească adevărată din zona Năsăudului cu toate obiceiurile străvechi, cu portul popular autentic, pălăriile bărbaților cu pene de păun, costumele naționale multicolore cu panglici roșii și basmalele înflorate ale muierilor. Tradiții venite din negura vremurilor…
În timp ce priveam fascinat la aceste filmări document mă gândeam cu nostalgie ce ar putea spune și simți bunicul Vasile – om care a trăit ambele războaie – mic negustor de animale și măcelar în Piața Halei cu prăvălie ce a ajuns astăzi România….
Un nod în gât mi s-a ridicat când am revăzut toată copilăria cu anii de școală, de muncă în timpul cărora am văzut cu ochii mei cum s-au construit și ridicat atâtea, pentru ca în doar maximum zece ani să se năruiască ceea ce generația părinților noștri și a noastră, reușiserăm să clădim.
Dintr-o dată am văzut și anii când activ fiind, încă am trăit să văd năruirea nu numai a industriei – așa socialiste cum era ea – dar în primul rând a societății, a spiritului acestui neam din care mă trag, trăitor pe aici de vreo două milenii… S-a dus parcă totul naibii! Noua generație a fost intenționat îndepărtată de la valorile românismului curat, i-a fost șters complet „hardul” sau infestat cu niște troieni puternici cărora sistemul nostru de protecție nu a fost pregătit să-i facă față.
Care dintre acești urmași IT-iști, corporatiști, globaliști, sclavi ai gândirii ateiste europene „moderne” mai are oare aplecare să asculte și să vizioneze o emisiune de folclor autentică sau să vibreze la auzul cântecelor cântate de Veta Biriș sau Furdui Iancu, de Sofia Vicoveanca sau Irina Loghin? Poate doar aceia plecați de la țară și ajunși astăzi în străinătate să simtă vreun fior la auzul acestor cântece și să le prefere în locul kitchurilor țigănești de mahala numite manele.
Dar oare ce va fi peste 30 de ani dacă această generație va avea progenituri care vor considera desuete gusturile părinților lor și vor nega până și faptul că se numesc români? Se vor nivela popoarele, religiile?
Văd că „afară” unde ne place să ne uităm peste gard și să copiem snob toate lucrurile proaste de acolo se dau acum de ceasul morții să găsească pentru vacanțe locuri cât mai conservate de istorie și nealterate de modernitatea vremurilor! Rămân muți de uimire englezii, nemții, olandezii , etc văzând codrii seculari care încă nu au fost secerați de ticăloșia și indolența nemernică a capitalului străin oblăduit de niște târâtoare care ne guvernează țara, care vin în extaz în pensiunile și casele țărănești dorind să mănânce din blide de lut înflorate, să vadă blidarele cu vase din lemn și ștergarele cu motive naționale, să se plimbe cu căruțele trase de cai sau cu sănii prin pădurile din împrejurimi, să asculte cu pioșenie corurile pline de evlavie în mânăstirile noastre ortodoxe și noi alegem înghiontiți cu sula în coaste tot felul de estropiați alogeni cu nume corcite care ne îndeamnă să scuipăm pe toate aceste valori și simboluri și să luăm în derâdere Biserica Neamului că suntem barbari și înapoiați cu credința și obiceiurile noastre.
Oare copiii noștri plecați în lume pentru o viață mai bună în altă țară pentru că cei care conduc lumea au făcut tot posibilul să-i determine să plece „că o viață are omul” și au fost suficiente generații de sacrificiu, vor reuși să transmită copiilor lor și aceștia copiilor copiilor lor peste ani limba română, obiceiurile acestui popor, conștiința că au rădăcini lângă munții Carpați și Dunăre? Sincer mă îndoiesc și azi îmi plânge sufletul pentru toate jertfele inutile ale strămoșilor și înaintașilor noștri…
Tendința vădită a celor care conduc și stăpânesc lumea, care hotărăsc soarta a miliarde de oameni dorind să se substituie lui Dumnezeu Tatăl este aceea de a amesteca popoarele și rasa umană până la construcția unui umanoid robotizat pentru care se vor crea poate peste ani piese de schimb și va trăi sute sau mii de ani fiind trimis să cucerească alte planete.
Toate aceste gânduri mi-au trecut prin minte în paralel cu vizionarea emisiunii Tezaur Folcloric – retrospectivă, în care am conștientizat că am muncit cam degeaba dacă țin cont de faptul că în teorie în viața mea activă am lucrat 15 ani la construirea României socialiste și douăzeci la demolarea ei, fără să întrevăd măcar că începem noua societate prosperă capitalistă.
Îmi sună încă în minte Nicolae Furdui Iancu cu al său cântec „Nu uita că ești român!”