APEL CĂTRE SOCIETATEA CIVILĂ IEȘEANĂ

STIMAŢI CONCETĂŢENI!
DRAGI IEŞENI!
Regret sincer că situaţia în care mă aflu din punct de vedere fizic îmi face imposibilă încă deplasarea în mijlocul dumneavoastră ca să fiu şi eu participant activ la acest eveniment, dar profit de bunăvoinţa şi prietenia domnului Virgil Iordache pentru a citi în faţa dumneavoastă textul ce urmează şi pe care aş fi vrut să-l pot rosti chiar eu în direct.
Cei care mă cunosc în realitate, dar şi aceia dintre dumneavoastră care îmi sunteţi prieteni virtuali pe Facebook ştiţi desigur că în ultimii 5-6 ani m-am implicat direct în lupta adevăratei societăţi civile din Iaşi ca un membru ce mă simt pe deplin, fiind ieşean la a patra generaţie din arborele genealogic al familiei mele.
Ca ieşean iubitor al oraşului în care m-am născut şi eu şi străbunicii mei, văd cu groază şi cu mare oroare cum asistăm la distrugerea sa şi la înrăutăţirea vieţii sociale din toate punctele de vedere – în mod special în ultimii douăzeci de ani.
După un prim mandat al lui Simirad, care a moştenit la primărie un colectiv de profesionişti rămaşi din timpul comunismului, când acolo lucrau cei mai buni specialişti în domenii conexe ale Gospodăriei Comunale, începând cu cel de-al doilea mandat al său totul a început să degenereze odată cu dorinţa sa de închiaburire care a condus la un val de fărădelegi de la el în jos. A început să schimbe oameni buni profesionişti din funcţii cheie şi să-şi numească oameni aduşi de el pe criterii de obedienţă şi de servilism necondiţionat. Atunci a fost momentul când toate au luat-o la vale şi totul a degenerat până la situaţia în care am ajuns astăzi.
În toţi aceşti ani care au trecut, noi am asistat neputincioşi la aceste nenorociri care s-au întâmplat, fiind în general manipulaţi şi anesteziaţi de propaganda partidelor politice. Trebuie să recunoaştem că ne-am manifestat cu timiditate doar pe reţelele de socializare şi nu ne-am implicat practic şi efectiv în blocarea sau protestul la samavolniciile comise de Administraţia Locală condusă la început de Simirad şi de circa 12 ani de Gheorghe Nichita.
Cu toţii ştim şi cu toţii vorbim mai deschis (cei mai curajoşi) sau mai timid şi în şoaptă (pe la colţuri), cei mai mulţi dintre noi – că suntem sub imperiul unei mafii care a infestat în întregime instituţiile publice din Administraţia Locală la nivel de oraş, dar şi la nivel de judeţ.
Nici instituţiile statului abilitate să execute control şi să acţioneze prompt împotriva acelora care fură făţiş, fac trafic de influenţă şi devalizează banul public nu-şi fac datoria pentru că mulţi dintre salariaţii acestor instituţii sunt pur şi simplu corupţi şi părtaşi la jaf!
La Iaşi ultimii zece ani de nenorocire trăiţi de români sub regimul ticălos a lui Băsescu au fost şi mai crunţi, pentru că necazurile noastre au fost dublate de Administraţia lui Gheorghe Nichita care a accentuat dictatura şi măsurile abuzive luate după bunul său plac! La toate acestea s-a mai adăugat înafară de răutatea ce-l caracterizează şi incompetenţa crasă a sa şi a echipei sale ce au făcut din Iaşul anilor 95 din cel mai frumos şi mai bine gospodărit oraş al României, ruina şi kitchul general în care a ajuns astăzi!
Aşa ceva nu se mai poate! Cineva trebuie să le spună acestor incompetenţi gata! Stop! Nu vă mai dăm voie să mai interveneţi în nimic de azi înainte pentru că v-aţi dat măsura răutăţii şi incompetenţei voastre!
Din păcate clasa politică ieşeană este oglinda fidelă a stării de nenorocire în care a ajuns oraşul. Toate aceste distrugerii s-au putut petrece deoarece la noi nu există şi nu funcţionează nicio urmă de democraţie. Niciun partid politic nu acţionează conform unei doctrine sau a unei viziuni, al unui ideal! Toţi sunt puşi pe jaf şi căpătuială şi chiar dacă la vedere se boicotează şi par a se lupta între ei pentru supremaţie, în culise politicienii îşi dau mâna făcând blaturi ordinare menite să-şi satisfacă interesele proprii sau de grup. Este de notorietate blatul făcut în 2012 dintre Relu Fenechiu şi Gheorghe Nichita când pe valul de ură a întregii populaţii faţă de regimul Băsescu şi de speranţă a construcţiei USL, Fenechiu nu a dorit să propulseze la candidatura primăriei un om competent şi cu experienţă care să-i facă concurenţă lui Nichita şi s-a complăcut în a propulsa doar oameni de paie care s-au bucurat să prindă un oscior de ros!
Atunci Iaşul ar fi avut ocazia reală să curme baronatul de zece ani ai lui Gheorghe Nichita şi cu un om competent care să fi format o altă echipă, poate Iaşul ar fi avut altă soartă şi nu am fi îndurat umilinţele şi ruşinea kitchului ce-l avem astăzi în zona centrală!
La Iaşi – după revoluţie încoace – arhitecţii parcă nu au existat! Cei care au ocupat şi ocupă funcţia de arhitect şef al oraşului nu au încercat nicio secundă să impună primarilor o conduită de disciplină în urbanism, dimpotrivă, ei au fost mai mult o curea de transmisie a şpăgilor avizând orice porcărie pentru a face jocul intereselor individuale sau de grup.
Palasul nu ar fi trebuit în ruptul capului să ia locul unei oaze de verdeaţă care ar fi putut deveni cu fonduri europene un paradis al ieşenilor lângă emblematicul Palat al Culturii! Palasul putea foarte bine să polarizeze o zonă moartă ca în fosta Zonă Industrială sau pe locul fostei Uzine Nicolina distrusă prosteşte de idioţii ce ne-au condus după revoluţie.
Tot ce a atins sau atinge incompetenţa primarului Nichita şi a viceprimarilor săi – în frunte cu Mihai Chirica – distrug orice urmă de civilizaţie şi de cultură! Atehnicitatea lor este proverbială şi echipa de aşa-zişi specialişti din jurul lor s-a format numai pe criteriul să fie mai proşti şi mai slab pregătiţi decât ei, ca să asculte şi să execute fără crâcnire orice ordin!
Uitaţi-vă în jurul dumneavoastă şi vedeţi modul cum se desfăşoară şantierul de reabilitare a pietonalului din Piaţa Unirii! Poate să spună cineva dintre cei prezenţi dacă ştie sau a văzut vreo schiţă sau vreun proiect al pavimentului ce urmează a înlocui porcăria rămasă de pe timpul României Socialiste? Priviţi ce rudimentar gândesc, priviţi zona din piaţă aşa-zis reabilitată cu un beton grosier de cea mai ordinară speţă şi gândire arhitectonică! Cu toţii aţi fost desigur şi prin alte oraşe româneşti şi nu aţi văzut asemenea tâmpenii şi rezolvări de pavimente în locuri pietonale şi pieţe publice nici la Braşov, Cluj, sau Timişoara! Doar la Iaşi îţi este ruşine cu micimea gândirii tehnice edilitare, doar la Iaşi trăim sub emblema kitch-ului şi a incompetenţei!
De asta nu sunt capabili nici să întocmească caiete de sarcini profesioniste prin care să ştie „CE”, dar mai ales „CUM” să ceară proiectanţilor şi executanţilor să lucreze.
Din acest motiv la Iaşi au ieşit lucrări catastrofale ca Pasajul Mihai Eminescu, acela de la Ţigarete, de asta şantierele din Iaşi sunt şi se desfăşoară haotic pe intervale de timp de chiar patru ori mai mari decât normalul, de asta la Iaşi orice lucrare care se execută are un cost cel puţin dublu.
La Iaşi se fac lucrări numai cu firme de casă agreate, care dau parandărătul! Nu contează că nu au dotare şi experienţă tehnică, dacă patronii firmelor sunt apropiaţii lui Nichita sau Chirica şi sunt oameni de încredere care spală bani şi dau un procent important înapoi, câştigă lucrarea prin licitaţii trucate şi trafic de influenţă! Fac aceste afirmaţii în cunoştinţă de cauză pentru că am fost afectat direct de această mafie! Din aceşti bani se hrănesc şi cei care ar trebui să anihileze aceste organizaţii criminale!
La toate aceste fărădelegi asistăm neputincioşi de aproape un sfert de secol şi datorită neimplicării noastre – a adevăratei societăţi civile – oraşul a ajuns într-un hal fără de hal.
Cum l-am primit noi de la bunicii şi părinţii noştri şi cum îl vom preda către copii şi nepoţi?
Fără tei, fără copaci de-a lungul străzilor şi bulevardelor pentru că sunt intenţionat fasonaţi barbar şi neprofesionist ca să se usuce singuri şi apoi să fie tăiaţi, cu o zonă pietonală de ruşine, cu un paviment din piatră neşlefuită măcar pe o faţă, cum are orice oraş mai important chiar din România! Pavajul executat cu piatră cubică neşlefuită este un pavaj de tip roman care se executa prin Imperiu acum două mii de ani. Iaşul a avut până acum o jumătate de secol pavaj de tip transilvănean şi dobrogean pe străzile sale până au fost asfaltate şi măcar acele pavele aveau o faţă netedă şi şlefuită. Aceşti incompetenţi şi hoţi au făcut pavajul cel mai ieftin şi mai rudimentar la preţul celui mai scump pavaj din simplul motiv de a avea de unde să fure bani!
Dacă am să vă spun motivul real pentru care s-au decimat teii pe Ştefan cel Mare o să vă cruciţi şi o să vi se pară incredibil, aşa cum nimeni nu a crezut după război că nemţii au ucis în lagărele naziste milioane de oameni!
Teii – dragi ieşeni – au fost decimaţi pentru că şefii firmei CONEST, care înainte de revoluţie era specializată numai pe construcţii civile şi industriale, i-au cerut vicelui Mihai Chirica să-i lase să-i taie şi să le scoată rădăcinile din pământ, pe motiv că îi încurcau la execuţia rigolelor, a canalizării şi a fundaţiei de nisip a pavajului! Le încetineau lor ritmul de execuţie şi chipurile nu se puteau înscrie într-un grafic stabilit până la Sărbătorile Iaşului!
Dacă vă puteţi închipui că solicitarea lor a fost imediat însuşită de primar şi fără niciun discernământ au aprobat verbal tăierea teilor pentru scoaterea rădăcinilor fără a fi obţinute în prealabil niciun fel de avize conform legislaţiei în vigoare şi azi!
Noi, societatea civilă – prin ACAR Iaşi – am acţionat în judecată pe primar depunând reclamaţie la Poliţie, care a trimis mai departe dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, unde o doamnă Procuror-şef a soluţionat dosarul cu NUP în ciuda evidenţelor şi a probelor administrate cu încălcarea legilor!
Asta este mafia oblăduită de Nichita! De asta are curaj şi putere să ne sfideze şi să ne umilească!
La fel s-ar fi întâmplat şi cu parcarea subterană de la Teatrul Naţional dacă nu am fi trimis în disperare o scrisoare direct la Primul Ministru înainte de a sosi acesta la Iaşi de Ziua Unirii, prin care i-am explicat că este ultima noastră speranţă de a opri şi această barbarie care ar fi ţinut centrul oraşului brăzdat de o imensă gaură mulţi ani, pentru că în mod cert acolo s-ar fi găsit în situ relicve istorice, iar pânza de apă freatică pe tot platoul central este la suprafaţă şi asta ar fi generat costuri imense! Nu de cât ar fi fost acele costuri ne durea pe noi capul – pentru că mare parte din ele ar fi fost bani privaţi ai unor potentaţi ai vremii ce l-ar fi luat părtaş în afacere pe Nichita pentru aprobări, dar incompetenţa şi prostia lor i-ar fi adus în situaţia tehnică pentru drenarea şi evacuarea apei să-i împingă la sume de 2-3 ori mai mari care ar fi sistat lucrările sau le-ar fi amânat ani mulţi înainte, iar Iaşul s-ar fi ales în plin centru cu o imensă gaură plină cu apă şi broaşte, cu toate că Nichita putea să nu mai fie primar şi să fie fugit din oraş! Ăsta le este nivelul, asta le este competenţa! La fel i-am explicat în scrisoare domnului Ponta de ce a pierdut dumnealui alegerile la Iaşi unde credea că este fief al PSD de mai bine de 20 de ani! A fost reacţia ieşenilor la toate aceste ticăloşii şi umilinţe la care i-a supus Gheorghe Nichita, a ieşenilor cărora le este frică să vină să manifesteze public în stradă, dar cărora nu le-au fost frică să-l pedepsească pe primar şi partidul său pentru umilinţele la care au fost supuşi!
Ponta a înţeles situaţia şi probabil că pe 24 Ianuarie când a fost la Iaşi, i-a mulţumit lui Nichita pentru ajutorul dat la alegeri…S-a renunţat „subit” la ideea parcării subterane!
Dar aşa nu mai merge! Societatea civilă trebuie să înţeleagă că trebuie să se scuture din adormire, trebuie să-şi frece ochii şi să nu se mai lase manipulată, să nu mai stea la mâna partidelor care – indiferent ce orientare au – nu urmăresc decât să ajungă la putere şi să se racordeze la robinetul banilor publici! Toţi promit, cu toţii se laudă, dar în mod cert vor scoate în faţă numai inşi rapace, puşi pe căpătuială, nepricepuţi, fără nicio experienţă, dar buni de gură.
Presa aservită din Iaşi – prin unii formatori de opinie sau vectori de imagine – promovează deja tot soiul de papagali cu pene intens şi viu colorate pe care vor să-i impună în subliminal opiniei publice! Mai bine alegem un porumbel de culoare gri care ţopăie pe aici prin Piaţă sau se uită la noi de pe acoperişul Hotelului Traian decât să ne lăsăm prostiţi să alegem în locul uliului Nichita un papagal cu pene multicolore! Trebuie ca fiecare dintre voi care aţi fost astăzi prezenţi aici să vă întoarceţi la casele voastre, la serviciul pe care-l aveţi şi să le inoculaţi celorlalţi ideea şi încrederea că societatea civilă are putere imensă dacă asta vrea!
Avem nevoie de încredere şi să găsim pentru a susţine un TEHNOCRAT curat, moral, bun profesionist, care să fie propulsat împreună cu alţi anonimi de către societatea civilă adevărată în viitorul Consiliu Local!
Şi cu toate acestea şi în partide sunt oameni valoroşi, oameni competenţi şi cu bun simţ, dar care sunt ţinuţi în rândurile doi şi trei pentru că cei care au prins o funcţie nu se mai dau duşi! De aceia avem în faţă şi pe listele de vot aceleaşi triste figuri de care ne este silă şi care ne ţin în casă să nu ieşim să votăm şi iarăşi câştigă la alegeri cine vrea hazardul – în funcţie de soldaţii de partid care votează disciplinaţi dintr-o prostie tipic comunistă, de inşi cu minte puţină dar care se lasă manipulaţi de Presa obedientă şi finanţată de partide.
Oameni buni, trebuie să schimbăm cumva situaţia! Societatea civilă trebuie să aibă curajul să descopere din rândurile ei oameni de valoare, cu experienţă, oameni care au făcut ceva la viaţa lor, oameni care pot dovedi că au condus cu succes un colectiv, care au o viaţă de familie ireproşabilă, oameni cu moralitate, altruişti, cu cultură, vorbitori fluenţi ai unei limbi de circulaţie internaţională, oameni capabili să formeze o echipă de competenţi, oameni care nu se înconjură de inşi mai proşti decât ei ca să-i poată domina!
Există astfel de oameni şi noi – societatea civilă – avem datoria să credem în ei şi să-i susţinem necondiţionat, să-i votăm dacă avem semnale că sunt de valoare, în ciuda faptului că nu au bani de cheltuit în campanie electorală să-şi plătească emisiuni la TV sau articole în ziarele locale!
Avem la dispoziţie reţelele de socializare unde fiecare poate să activeze şi să-şi spună părerea fără a ţine cont de propaganda partidelor şi de ceea ce scrie presa la comandă!
Participarea dumneavoastră de astăzi la acest miting este desigur participarea unor oameni care şi-au înfrânt teama, a unor oameni care s-au săturat de umilinţe şi de batjocura unor venetici incompetenţi.
Chiar dacă demersul nostru timid de a strânge semnături pentru declanşarea unui referendum de demitere nu va reuşi – pentru că suntem boicotaţi de clasa politică şi de alte grupuri de interese – ne-am dovedit în primul rând nouă înşine că la „o adică” putem fi şi noi aidoma altor popoare curajoşi şi responsabili cu soarta noastră şi a urmaşilor noştri.
Să luăm numai exemplul magyarilor, al grecilor, al turcilor, al francezilor, al italienilor! Oare 50 de ani de comunism au omorât total mândria noastră de naţie milenară?
Oare a fost complet anihilat spiritul şi mândria înaintaşilor noştri care au înfăptuit Unirea?
Luaţi cu voi de aici sau descărcaţi de pe Facebook Tabelele pentru semnături şi mergeţi cu ele la serviciu, în familie şi convingeţi pe aceia care nu ştiu de acest eveniment şi nu ştiu despre iniţiativa noastră să ni se alăture şi să semneze pentru declanşarea referendumului! Aceste tabele cu semnături le vom aduna dacă le returnaţi completate la adresa publicată pe Facebook la Căsuţa Poştală închiriată!
Avem nevoie de circa 60 de mii de semnături şi vom face istorie! Ne vom putea uita în ochii copiilor şi a nepoţilor noştri care peste 80-100 de ani ne vor pomeni că nu am stat nepăsători!
Şi chiar dacă nu reuşim, Nichita şi ai lui – întreaga clasă politică ieşeană – va trebui să înveţe şi să ţină seama că societatea civilă trebuie luată în seamă, că aşa nu mai merge!
În fond, noi suntem mai mulţi şi numai uniţi suntem o forţă!
Aşa să ne ajute Dumnezeu!

One thought on “APEL CĂTRE SOCIETATEA CIVILĂ IEȘEANĂ

Comments are closed.