ZIUA CEA MARE

Şi a venit multaşteptata zi pentru ieşeni.
Ziua primului examen de maturitate. Sincer să fiu – în urma experienţelor şi observaţiilor făcute până acum – nu am aşteptări foarte mari.
Încă nu am ajuns ca mentalitate de popor să avem acel curaj pe care majoritatea naţiilor care trăiesc în democraţie mai demult sau de curând, o au.
Probabil că asta se câştigă în timp, în foarte mult timp, după ce faci bătături în creştet lovindu-te cu capul de pragul de sus, după ce umilinţele şi batjocura la care eşti supus ajung într-un moment critic ce revarsă paharul umplut cu amărăciune.
Acest „preaplin” este pentru unii atins mai repede, pentru alţii mai târziu. În funcţie de capacitatea cavităţii individuale a sufletului fiecăruia. Cei cu suflet mare, ating preaplinul amărăciunii mai repede. Este invers proporţional. Ei se revoltă primii, ăştia sunt mai curajoşi, mai cu iniţiativă.
Societatea civilă prinde puteri abia atunci când curajoşii polarizează în jurul lor din ce în ce mai mulţi oameni şi se atinge masa critică. Atunci curajul balansează şi societatea civilă devine o forţă! Atunci abia democraţia funcţionează! Atunci clasa politică conştientizează că nu mai este de capul ei şi că trebuie să ţină seama de societatea civilă! Abia atunci clasa politică se teme să mai umilească mulţimea pe care o tot îndobitoceşte ca să-i ia voturile!
Ieşenii simt mai demult umilinţa. Au acumulat timp de aproape un sfert de secol frustrări şi batjocură. De fiecare dată s-au lăsat înşelaţi de vorbe mieroase, de minciuni imposibil de realizat, au crezut în patalamale care atestau chipurile inteligenţă şi profesionism…Degeaba! Dezamăgire!
Se pare că nişte oameni din mulţime nu mai acceptă situaţia! Au hotărât să se revolte. Nu au mijloace financiare, nu au experienţă în organizare, sunt carotaţi din toate părţile!
În primul rând, clasa politică care îşi vede ameninţate poziţiile de forţă şi ideea de a hotărâ soarta banilor publici din care sug cu sete ca nişte lipitori scârboase.
Apoi urmează „prostimea” aservită din naivitate sau din interese mărunte şi meschine, clasei politice. Este deajuns să ai în familie un neam – chiar îndepărtat – cu o funcţie oricât de mică de şefuleţ de organizaţie de cartier sau chiar de bloc la un partid şi să crezi în prostiile pe care ţi le îndrugă la fiecare aniversare sau onomastică unde toată lumea discută politică. Te laşi manipulat de orice unchi, văr, mătuşă, frate, socru sau cumătru care ţi-l laudă pe Nichita, pe Adomniţei, pe Ponta sau Băsescu – mai nou pe Johannis.
Fără să conştientizezi devii ad-hoc partizanul sau adversarul înverşunat al lui X sau Y şi când vine votarea mergi şi votezi cu ciudă sau cu credinţă că tu l-ai făcut pe X sau pe Y şef care să te conducă trecându-i pe loc cu vederea tot ce ai auzit despre el de la tinerii din jurul tău. Nu crezi decât ce vezi şi ce auzi la televizor la singurul post pe care accepţi să te uiţi sau în care să crezi necondiţionat! Tinerii îţi tot spun – fiind în contact cu multă lume necunoscută pe reţelele de socializare – că oameni necunoscuţi se plâng că strada lor este stricată, că nu au unde lăsa maşina, că îşi strică pantofii călcând prin pietroaiele rudimentare a pavajului, că la spitale se moare cu zile, etc.
Tu, nu! La televizor spune despre domnul X sau doamna Y că va face, că va fi, dar tu te trezeşti că ai îmbătrânit, că ai început să găseşti tot mai multe fire albe în păr, că fiul sau fica a trecut într-a noua, apoi că are BAC-ul, că ar vrea să se însoare dar nu găseşte nicăieri un serviciu! Abia atunci poate realizezi că ai fost o oaie proastă şi te-ai lăsat manipulat şi păcălit toţi anii când erai în putere să faci ceva cu viaţa ta şi nu ai făcut decât să mergi periodic să votezi inşi ce-ţi băgau degetele în ochi ca să-ţi atragă atenţia că numai ei sunt cei mai buni şi numai pe ei trebuie să-i alegi.
Astăzi câţiva ieşeni vă cheamă să auziţi şi să simţiţi altceva! Vă cheamă în primul rând să conştientizaţi că societatea civilă a decăzut şi s-a dezbinat atât de tare încât a ajuns într-un punct de unde doar cu un efort disperat s-ar mai putea salva.
Prea multe fărădelegi a făcut primarul şi echipa sa mafiotă. La prea multe umilinţe am fost supuşi şi prea tare am fost sfidaţi!
Indiferent că sunteţi simpli cetăţeni neimplicaţi politic – medici, actori, profesori, taximetrişti, avocaţi, cadre medicale, vânzători în mall-uri, poliţişti, militari, elevi şi studenţi – gândiţi-vă că astăzi vi se oferă o şansă să redeveniţi o forţă de care dacă suntem conştienţi putem să ne schimbăm viaţa în bine.
Nu ezitaţi! Chemaţi-vă prietenii, rudele, vecinii şi veniţi cu inima deschisă la Mitingul organizat de societatea civilă pentru demiterea primarului şi a clicii sale!
Şi voi, cei care ziceţi că faceţi politică la Iaşi, aveţi curajul şi veniţi fără frică şi prejudecăţi la manifestaţie! Veţi auzi ce vrea mulţimea pentru care vă lăudaţi că luptaţi voi, veţi auzi ce doleanţe are, ce tip de oameni şi-ar dori în politică!
Veniţi cu toţii şi fiţi deschişi cu presa, care poate vă va intervieva cu privire la motivele care v-au adus acolo. Nu vă fie teamă să vă spuneţi descis păsurile, părerea şi intenţiile.
Nu ştiu dacă vom realiza cu adevărat ţinta ce ne-am propus-o. Poate este prea ambiţioasă ca un prim pas. Dar numai cei care îşi propun lucruri ambiţioase pot tinde către bunăstare şi fericire!
Vom realiza însă în mod cert un lucru foarte important! Vom arăta domnului Nichita şi echipei sale, dar mai ales ne vom arăta nouă înşine că putem! Că ne trezim la realitate şi la viaţă!
Mă aştept la multe surprize neplăcute! Autorizaţia pentru organizarea mitingului ne-a fost dată inserându-se în mod perfid un alineat prin care se stipulează că imediat ce se vor constata turbulenţe sau manifestări antisociale, organizatorii au obligaţia să oprească imediat acţiunea! Altfel riscă sancţiuni dure!
Câţiva dintre noi ne-am asumat acest risc cu toate că este o prevedere absurdă! Este posibil să fie trimise persoane care să aibă acolo ieşiri neadecvate tocmai pentru a ne aduce pe noi în situaţia de a fi pedepsiţi şi ca organele de ordine aflate în subordinea sau sub influenţa primarului să aibă motive să sisteze manifestaţia de protest!
Ne-am asumat aceste pericole la sacrificiu, pentru că avem încredere în cetăţenii oneşti care vor veni la miting cu bună credinţă şi sentimente paşnice.
Avem rugămintea ca în situaţia când veţi constata ceva care să conducă la o provocare menită să ne anihileze dreptul la protest, să luaţi atitudine şi să izolaţi acele persoane atenţionând organele de ordine. Pozaţi-i şi filmaţi-i cu telefoanele pe acei turbulenţi pentru a ne da posibilitatea într-o eventualitate să ne apărăm de pedepse abuzive.
Asăzi – ieşeni – este o zi deosebit de importantă pentru noi. Va fi o minunată zi de primăvară imediat după echinoxiu pe care o vom marca simţind-o în suflet.
Este poate primăvara reânvierii noastre ca societate civilă responsabilă pentru viitorul oraşului în care trăim, dar şi al copiilor şi nepoţilor noştri cărora să-l lăsăm moştenire!