CRONICA UNUI BANAL EVENIMENT DE NORMALITATE

Ei bine, a fost…
Colega noastră Petronela Alexa a reușit să ducă la bun sfârșit de una singură ceea ce mulți bărbați – intelectuali cu ștaif – nu au poate nici puterea, nici determinarea să facă.
Se spune că „cine se aseamănă se adună” și „arată-mi prietenii ca să-ți spun cine ești”…
Pe Petronela am remarcat-o întâmplător pe Facebook prin primăvară, cam pe vremea de când îmi începusem colaborarea cu situl FAPTA – primul ziar al adevăratei societăți civile unde mi-am asumat „pro bono” rolul de senior editor.
FAPTA a fost un proiect înjghebat ad-hoc și pornit „din mers” de câțiva oameni din Iași care s-au raliat ideii lui Sorin Bălănescu de a crea ceva care să fie „altceva” decât presa aservită clasei politice. De la bun început am pus condiția că voi colabora la FAPTA numai dacă și atâta timp cât voi putea scrie liber pe răspunderea mea absolut orice, pe orice temă, fără ca nimeni să-mi impună nimic.
Afirm cu toată responsabilitatea că atâta timp cât am colaborat cu FAPTA aceste condiții mi-au fost respectate 100% și încetarea colaborării mele la acest proiect nu are nimic altceva decât că am hotărât să dezvolt propriul meu proiect în care să am control total.
Așa cum poate mulți știți și ați constatat, FAPTA a fost un real succes pe piața Media locală și și-a creat rapid un număr mare de cititori într-un timp foarte scurt.
Este adevărat, au predominat teme bazate pe anchete făcute de profesioniști în investigație care se opun pe față mafiei politice care a acaparat și justiția și știu că multe zile fripte am făcut ticăloșilor care rând pe rând au ajuns în colivia DNA, iar alții dintre ei fac deja coadă în anticameră.
Sunt de notorietate deja lucruri scoase la iveală de FAPTA care nu au mai fost abordate de nicio publicație locală pentru simplul motiv că aproape în totalitate jurnalismul ieșean este complet legat și complice clasei politice.
Doar niște oameni liberi ca noi care nu au nimic de pierdut, care au făcut și încă fac muncă de voluntariat încercând să slujească o cauză – conștienți de lipsa banilor curați care să-i plătească corect – pot avea curajul și tupeul să răsucească cuțitul în rană și să presare sare fără nicio remușcare.
Hotărâsem să servim ADEVĂRATA societate civilă și în acest spirit lucram.
Pentru că am dorit tot timpul să fim altceva decât presa plină de intoxicări și știri bombastice cu tot felul de cancanuri, am căutat să „colorez” ziarul introducând printre articolele de politică și anchete jurnalistice având eroi niște ticăloși locali; am descoperit pe Facebook în raza „newsfeed-ului” meu câteva persoane ce aveau curajul să publice poezii în creație proprie.
Printre ele am remarcat-o pe poeta Petronela Alexa a cărei diversitate de abordare a poeziei plină de mesaje îmbrăcate în talent și sensibilitate artistică, mi-au atras atenția.
I-am cerut acceptul să o public în FAPTA și încetul cu încetul FAPTA a devenit cunoscută în public și ca o publicație care era scrisă cu adevărat de membrii societății civile pentru semenii lor.
În colțul de poezie a rubricii culturale am publicat și o serie de poezii „cretane” ale maestrului Liviu Antonesei, dar și poezii ale unor cvasinecunoscuți publicului larg așa cum sunt Petronela Alexa, Carmen Simion, Rodica Râpeanu, Răzvan Ducan…Iubitorii de poezie din România însă cunosc și apreciază creațiile acestor oameni sensibili și făuritori de artă.
În paralel, alături de alți prieteni cu care am sudat nucleul Alternativei Civile în ultimii 2-3-6 ani, am gândit și am hotărât să ne asumăm răspunderea înființării acestui partid CETĂȚENESC.
Cooptarea Petronelei Alexa în acest proiect a venit de la sine, ca ceva firesc, constatând totodată calitățile ei de cetățean dispus să-și asume responsabilități benevole pentru a schimba ceva în bine pe plan local, înțelegând asta ca pe o sarcină asumată – aceea de a îmbunătăți soarta propriilor ei copii în orașul lor natal.
De astfel de oameni avem nevoie, de luptători curați, de oameni nepătați, de altruiști care înțeleg să nu mai stea deoparte când văd câtă mizerie și nedreptate este în jurul lor.
La data când i-am propus Petronelei să ni se alăture la proiectul Alternativa Civilă, prima ei reacție a fost de necaz, spunându-mi că tocmai se înscrisese de trei luni în PNL unde chiar îi plăcea, activând în cadrul Organizației Femeilor Liberale.
Nu mi-am bătut capul să o conving, i-am spus doar atât: „ce vei putea face alături de noi, nu vei putea face niciodată în PNL!” – pentru că după 23 de ani cât am activat eu acolo ca membru, am avut timp să înțeleg faptul că Organizația PNL Iași este captivă. La câteva zile, Petronela m-a anunțat laconic pe un mesj privat că și-a dat demisia din PNL – primul partid în care se înscrisese în viața ei pentru a se putea manifesta într-un cadru organizat pentru o viață mai bună și ni s-a alăturat. Simplu.
Cu alte cuvinte, Petronela Alexa este percepută acum și ca om politic, în ciuda faptului că Alternativa Civilă NU ESTE un partid politic decât cu numele – legislația română necunoscând și neânțelegând noțiunea de partid cetățenesc…
Am scris tot acest preambul mai lung decât conținutul doar pentru motivul de a vă spune că multă lume fățarnică și invidioasă a evitat (cu bună știință?) să onoreze invitația la evenimentul lansării propriului ei volum de poezii.
O explicație pe care o am personal a fost și aceea că mulți dintre așa zișii ei prieteni și admiratori mă detestă pe mine și pe alți colegi din nucleul de fondatori pentru simplul fapt că pot și am curajul să-i înfrunt, pe mulți dezbrăcându-i de mantia care le acoperă mizeria morală.
Prin asta au dovedit doar că sunt slabi și că se tem. Alții pur și simplu nu au onorat chemarea Petronelei probabil dintr-o pură invidie, simțind-o mai puternică și mai determinată decât mulți dintre ei.
E o asistentă medicală la un spital important din Iași, dar și absolventă cu puțin înaintea propriilor copii a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor… Acum mai e și poetă… Suficient ca asta să provoace furia multora.
Ok. Pe afișul Evenimentului au fost anunțate două personalități care urmau să onoreze munca și talentul Petronelei Alexa. Din Divertis motive, nu au venit… Petronela a fost descumpănită, dar nicidecum dărâmată. S-a întărit și acum e mult mai puternică și mai determinată.
Mă uitam în sală în timpul lansării. Lume bună, iubitoare de cultură, oameni care sunt dispuși să onoreze pentru câteva ore un semen de-al lor căruia îi recunosc talentul, dar și pentru a-și hrăni propriul ego cu o lingură de pulbere de suflet. Oameni care nu se cunoșteau între ei au asistat și au participat efectiv cu sufletul și cu glasul la o oră de spirit.
Un banal eveniment desfășurat în ajun de Moș Neculai în anul 2015 într-un oraș care se pretine viitoare Capitală Europeană, dar unde orgoliile și răutățile par să predomine.
Cei care au fost prezenți la eveniment răpindu-și poate din preocupările unei dupăamiezi de sâmbătă într-o lună aglomerată în evenimente, le adresez întreaga mea stimă și prețuire. Chiar dacă unii și-au învins teama de a suferi poate „repercursiuni” politce…