EFECTUL PĂUNESCU

Odată ce nişte idioţi au aruncat piatra în băltoacă, acum, la Iaşi, înţelepţii cetăţii şi-au suflecat mînecile de la cămăşile apretate şi încep să bîjbîie pipăind fundul bălţii s-o scoată.Paunescu
Ei bine, de cîteva zile, după ce ilustrul politolog Lucian Dîrdală a postat pe Facebook o scurtă ştire despre intenţia inculţilor aflaţi la butoane de a ridica în Parcul Copou bustul lui Adrian Păunescu prin apropiere de cel al lui Grigore Vieru şi nu foarte departe de teiul şi bustul lui Eminescu, s-a iscat o adevărată isterie.
Pe Facebook – unde fiecare se cunoaşte cu fiecare – dar şi pe la „antena3 locală” se fac emisiuni şi se scriu articole care mai de care mai incriminatoare referitor la cine a fost Adrian Păunescu şi ce treabă ar avea el cu Iaşul.
De fapt nimeni nu pare a lua în derîdere sau nu minimalizează de fapt talentul poetului – care a avut suficienţi detractori şi în timpul vieţii – ci majoritatea luărilor de poziţie „împotriva” se datorează faptului că „bardul” de la Bîrca a tras mereu clopotele de la bisericile comuniste ale diferitor regimuri cu care a fost contemporan, ceea ce pentru mulţi ştirbeşte din valoarea scrierilor sale.
Aşa cum am mai scris şi în alt articol nebăgat în seamă de Titanii jurnalisticii ieşene ( de invidie?), deoarece subsemnatul sunt doar un anonim al societăţii civile care îşi dă doar cu părerea fără a avea greutatea cuvîntului unei facultăţi „dă limbi” – Adrian Păunescu este un neavenit în peisajul ieşan din mai multe motive, toate cu multe argumente puternice.
Dar de aici şi pînă la ideea tîmpită al unui muncitor al condeiului de a pune în „Adevărul” titlul:”Revolta intelectualilor contra bustului lui Adrian Păunescu de la Iaşi”, mi se pare nu numai o blasfemie, dar şi o lipsă de construcţie gramaticală! Ba e chiar o prostie fără margini!
Din start acest bonjurist al presei pîrăşte pe intelectualii ieşeni – aici luaţi la grămadă, dar e cert că se referă numai la cei cu atestat de „limbi” – că ei ar fi împotriva unui incult, aşa cum reiese din tîmpenia de titlu…Adică Adrian Păunescu e vreun icult, un cretin anonim împotriva căruia se ridică toată „crema literaţilor” din Iaşi!
În accepţiunea autorului compunerii, intelectuali la Iaşi nu sunt decît cei ce mai apar ocazional pe sticla „antenei 3 locale” sau care sunt „blogeri la Adevărul”! Inginerii, medicii, profesorii de istorie, de muzică, de sport, asistenţii medicali, taximetriştii cu studii superioare, beţivii rataţi absolvenţi a unor facultăţi tehnice sau umaniste, ori sunt împotriva bustului lui Păunescu, ori sunt de acord cu acesta, nu este sigur, pen’că ei nu ar fi în accepţiunea „dăşteptului” aparţinători a „inteligenţiei”…
Dar şi din adăugarea nefericită din titlu a precizării „bustului lui Adrian Păunescu de la Iaşi” reiese că autorul era plecat cînd s-a predat cursul de gramatică, la „altă limbă”…
Adică pentru majoritatea rom’nilor absolvenţi de şcoală de tîmpiţi reiese că sunt cel puţin doi A.P. din care unul ar fi de la Iaşi!
Isteria ce a cuprins „intelectualitatea” ieşeană, a culminat şi cu o ploaie de parodii scrise de inşi care nu prea au nimic cu poezia şi care versifică ocazional construind rime de genul „Vodka Smirnoff” şi pantof, sau Demiurg cu amurg…
Cel puţin dacă şi-ar fi bătut cît de cît capul să parodieze „pă bune” unele ode ceauşiste cunoscute în care să-l înlocuiască pe „marele cîrmaci” cu „tîmpitul de cîrpaci”, sau să fi luat vreo poezie de a lui Păunescu şi să o parodieze pe teme de actualitate, dar nu, săracii „limbişti” (absolvenţi a facultăţii de limbi) se gîdilă la subţiori şi „se rîd” între ei cu nişte subproducţii de clasa a cincea gimnazială.
În numele societăţii civile al cărui exponent mă simt şi mă manifest, declar răspicat că noi, ieşenii – intelectuali sau nu – nu suntem de acord ca Primăria Iaşi să cheltuiască bani publici cu bustul poetului Adrian Păunescu pe care să-l instaleze în Parcul Copou (unde va rămîne simbol în pururi Mihai Eminescu), deoarece înafara unor poezii de mare valoare literară pe care le-a scris, Păunescu simbolizează comunismul, ce a făcut atîta rău poporului român! Punct!
Faptul că a fost după Revoluţie parlamentar FSN, PSD, iar actuala conducere a primăriei este PSD, induce tuturor ideea că trebuie să înghiţim pe nemestecate o prostie a comuniştilor disimulaţi în mari politicieni socialişti de la Iaşi şi să fim continuu stigmatizaţi cu fel de fel de simboluri de tristă amintire!
În cei încă vreo doi ani cît mai stau aceşti inculţi la primărie ( de nu vor fi legaţi între timp pentru fărădelegile făcute), nu permitem să se ia măsuri univoce pe care să se cheltuiască banii publici, iar după ce aceşti incompetenţi vor fi daţi jos de pe funcţii, să fim nevoiţi să cheltuim alţi bani ca să scăpăm de statuie.
Trebuie să acceptăm că Adrian Păunescu a fost şi încă este o personalitate foarte controversată în cultura românească.
Din acest motiv, mi s-ar părea democratic din partea primăriei să profite de alegerile europarlamentare şi în paralel cu buletinele de vot, să mai tipărească încă o „ţidulă” şi să adreseze o întrebare scrisă ieşenilor, dacă sunt de acord ca la Iaşi să se achiziţioneze o statuie bust a poetului A. P. şi această statuie să fie amplasată într-un loc public, dar nicidecum în Parcul Copou!
Troglodiţii porecliţi edili, trebuie să înveţe că nicio hotărîre importantă despre viaţa cetăţii nu poate fi luată de o mînă de aşazis politicieni, pentru care cultura se referă în mod cert la cultura porumbului…

http://adevarul.ro/locale/iasi/revolta-intelectualilor-bustului-adrian-paunescu-iasi-sa-mai-astepte-20-30-ani-trece-vederea-slujit-regimul-comunist-1_535d05900d133766a822f873/index.html