Transnistria a dat ultimatum R. Moldova că în termen de 6 luni ea se declară stat al Federației Ruse.
Sper că diplomația românească și cea europeană își bat deja capul cu această mutare pe tabla cu pătrate. E un șah la rege.
Sunt după părerea mea două posibilități:
– Prima posibilitate ar fi ca R. Modova să accepte pur şi simplu să se debaraseze de această enclavă care e „cuiul lui Pepelea” şi să accepte independenţa Transnistriei. Dar în acest caz, R. Moldova ar trebui să primească un substanţial ajutor material, dar şi sprijin politic internaţional pentru a putea asigura întregii populaţii de origine română locuitoare în Transnistria, posibilitatea de a se refugia în actualul perimetru al R. Moldova sau chiar în România!
Este nevoie de urgenţă ca nişte capete luminate să gîndească şi să găsească de urgenţă soluţii pentru integrarea acestei populaţii, în sensul punerii la dispoziţie a unor terenuri în R. Moldova şi(sau) în România unde să li se asigure din fonduri guvernamentale şi europene condiţii civilizate de trai cu locuinţe în oraşe sau comune, acces la şcoli şi locuri de muncă în vederea unei integrări rapide.
-A doua posibilitate ce există, este aceea că R. Moldova nu va accepta dezlipirea din teritoriul ei a enclavei Transnistria – la presiunea comunităţii internaţionale, a UE şi NATO. În această situaţie Transnistria va fi în permanenţă o sursă de conflict şi de pericol pentru R. Moldove, dar nu numai…
Oricum ai da-o, oricum ai lua-o, mişcarea făcută acum de guvernul ilegitim transnistrean, este cu certitudine o mutare gîndită de „şahiştii” Moscovei pentru a pune beţe în roate aderării R. Moldova la U.E. Trebuie să recunoaştem că în asemenea situaţie, pînă nu se rezolvă orice sîmbure de conflict, nimeni nu are chef să primească în UE sau NATO o ţară cu probleme…
În oricecaz, problema Transnistriei este o problemă mult mai complicată şi depinde în mare măsură şi de soluţionarea problemelor din Ucraina, care după ce se va consolida ca un stat independent în graniţe sigure, poate să hotărască în context internaţional că nu acceptă ca în trupul ei să existe o insulă rusească şi atunci Transnistria va trebui să fie obligată să hotărască în final în ce ţară va fi integrată: în Moldova sau în Ukraina?
Dar mai e mult pînă departe şi pînă atunci – indiferent ce va fi cu Transnistria – România şi Uniunea Europeană ar trebui să gîndească rapid o soluţie cu populaţia românească de acolo în vederea refugierii. Nu-i de glumă.