NIET KULTURA!

Mare revoluţie în Târgu Ieşilor a ochelariştilor cu multe dioptrii, buze ţuguiate şi limbă din lemn furniruit….
Măi tovarăşi, am cătat să fiu şi eu om fin şi să vă dau de înţeles pentru început în limbajul vostru mai „academic” să nu încercaţi să mai îmbrobodiţi lumea normală de prin oraş şi judeţul de unde a plecat cândva Unirea, cu baliverne din astea împachetate în staniol pe care să-l prezentaţi că ar fi foiţă din aur de trompetă sau din argint de clanţă…
Văz că dacă omu’ vrea să fie băiet de centru cu obraz proaspăt bărgherit şi pomădat cu „after shave”, voi nema! OK!
Ian să trecem atunci la a vorbi mai pe şleau şi să v-o spun pe a’ dreaptă, drept între felinare.
Cum limbeRelii fenechişti o ţin Danga cu Autostrada de Aur menită să producă la nesfârşit banul grup chiar şi în vis, tot aşa şi tabăra „roşă” a lui Teo fan PSD – aspiratorul de danii de la Gigi ( Bekali şi Nichita) – o găsit un motiv zdravăn şi peren de halit bani mulţi, tocând din buze.
Băi frate, şmenul ăstora se cheamă pompos „Iaşul Capitală Europeană în 2021”.
Mărgica găsită de ăia de la UE ca să mobilizeze unele popoare ce au cunoscut cizma rusească şi să le arate o luminiţă la capătul tunelului, a fost să numească anual câte două oraşe europene ( de obicei unul dintr-o ţară cu tradiţie democrată care n-a trecut prin comunism ) şi altul mai pe unde au venit prin anii 50 instructori kulturnici cu ciubote şi rubaşcă împodobită cu un chept plin de tinichele „câşligate” prin stepa calmucă…
După ce sasul a reuşit să facă din Sighiul ardelean primul oraş din România ridicat la rang de „capitală europeană a culturii”, acum li s-o sculat la toţi târtanii ajunşi din prostia oamenilor neânvăţaţi cu democraţia – primari de municipii reşedinţă de judeţ – să alerge după glorie.
Şmecheria este aceea că intelectualitatea comunităţilor locale a întrezărit o şansă imensă să adaste la caşcaval pe limba ei, că altfel n-o ducea capul pătrat să fure cu neruşinare lovele ca politrucii – cu basculanta de asfalt, sau cataroaie înfipte în nisipul mării adus (după preţ) tocma’ din Caraibe…
Şi uite aşa s-a inventat în fiecare oraş mai răsărit din România unde primăria deţine o căsoaie mai înaltă şi are în frunte un ghiolban mai prost, dispus să-şi mânjească lăboiul şi din borcanul cu cultură, şmenul cu dorinţa de a fi declarat în 2021 Capitală Culturală Europeană.
O să ziceţi bine, dar ce e rău cu asta? Păi în fond nu e rău nimic, teoretic se produce oarece efervescenţă, se mobilizează unii formând fel de fel de comitete şi comisii menite a întocmi pe hârtie fel de fel de programe sofisticate tocmai pentru a fi transformate în manifestări numite obligatoriu „culturale”, ce aduc unor ochelarişti cu buze ţuguite bani frumoşi la teşcherea.
Deci oamenii de meserie hartişti, în anii premergători unei asemenea pomeni cu un titlu onorific, îşi văd mai departe de treaba şi meseria lor cu câte o poezea, o carte de bucate, un spectacol de teatru, operă sau balet, pictorii mai zugrăvesc un carton de pe spatele unui capac de la o cutie de pantofi şi toate astea sunt răsplătite în plus cu nişte firfirici scăpaţi printre deş’te de ăia din Comisie care împart caşcavalul.
Asta pe noi prostimea nu ne-ar interesa prea tare dacă nu am fi luaţi drept chiar aşa de proşti de unii din politrucii din politică care o împărţit rubăşti şi tinichele la chept şi unor ochelarişti pe care i-o adunat în comisii şi cheltuie de-aiurea banii „dijiaba”.
Păi pentru cine nu ştie, un oraş „de afară” ca să fie desemnat Capitală Europeană se apucă cu cel puţin cinci ani înainte de pregătiri menite să schimbe în bine faţa oraşului, se reabilitează parcuri, monumente, piaţete, se dau cu var sălile de spectacole, se cârpesc tapiţeriile la scaune, se cumpără tramvaie şi otobuze noi, se parfumează florile care cresc exact când trebuie şi pe unde trebuie în cele mai pastelate culori şi câte şi mai câte…
Par egzamplu am fost în oraşul austriac Linz taman în anul premergător când a fost declarat cu Sighiul ardelenesc al sasului, Capitală Europeană.
Păi măi dragilor, ce-am văzut eu acolo, într-un oraş care – oricum mie, ţăran de la coada calului lui Ştefan cel Mare – mi s-a părut perfecţiunea întruchipată a lucrului bine făcut!
Nemţoii din Austria dădeau pe jos unele tencuieli crăpate de pe faţadele unor căşi de pe timpul Kaiserului Franz şi le refăceau la loc de pe schele perfecte din aluminiu care sclipeau în soare mascate cu nişte perdele de sită verde sau portocalii să nu-i muşte ţânţarii pe zidari!
Apoi cred că Videanu ăla a lor, schimba borduri prin oraş dar nu erau turnate din beton întors la lopată cum pune Chirica, nu! Erau borduri din granit şlefuit şi lustruit tăiat la milimetru cu nişte cuţite din oţel nemţesc care îţi străpezeau creierii din cap când intrau în stâncă la fel ca în „brândză”.
Probabil pen’că neavând vreo gropuliţă în vreo stradă, nemţălăii austrieci îşi făceau de lucru singuri făcând gropi cu pickamerul şi apoi le astupau la loc cu maşinării complicate care turnau asfaltul fără să vezi tu, prostan, pe unde iese…
Capacele de la canale erau fix la cota străzii de puteai să treci peste ele şi cu rolele fără să ţi se zdruncine măcar ficaţii sau să ţi se spargă ouăle din pungă.
Bicicliştii aveau pistele astfel amenajate şi o circulaţie atât de intensă pe două roţi, că maşinile mi se păreau foarte rare. Niciun biciclist nu avea cum să se întâlnească cu vreo maşină sau cu tramvaiul decât în puncte fixe dotate cu semafoare unde fiecare stătea cu răbdare să se rânduiască!
Baloane colorate pe la felinarele de pe străzi, afişe imense cu artişti care vor veni peste un an şi câte şi mai câte!
La noi Sighiul l-o făcut sasul fix mai „gut” decât nemţoii din Austria şi l-a transformat în câţiva ani dintr-un orăşel provincial cu praf sau glod pe uliţe într-un frumos burg renovat şi bine pregătit să primească musafiri.
Da’ sasul n-a avut de tăiat tei, de ras vegetaţie pe străzi şi din parcuri, n-a avut de furat banii alocaţi cu grijă şi cumpătare pentru asta. Nu! El a mers numai şi numai pe principiul lucrului bine făcut!
Nu poţi să ai în fruntea târgului o şleahtă de hoţi proşti şi inculţi ca Nichita şi Chirica care o zvârlit asfaltul din mămăligă neagră din aeroplan prin borţi de o stat cât păru pe broasă, o plantat cataroaie colţuroase „ca capul” şi mintea lor puţină în plin centru, răzând copacii din temelie pe motiv să facă Iaşul ca Sibiul, nu poţi să ai şi „diştepţii” târgului o bandă de fanfaroni hoţomani care îşi pun mintea să manglească cât mai mulţi bani ştiind că Iaşul nu va fi ales în pururi nimica, nici macar dacă se compară numai cu Vasluiul, Huşiul, Hârlăul sau Darabani, Dorohoi…
Băi nesimţiţilor care sunteţi voi nesimţiţi!
În primul rând TOŢI banii pe care îi mâncaţi voi pe poezele, câtecele şi poze cu cai înaripaţi trebuie băgaţi de o echipă nouă de oameni cinstiţi şi deştepţi în RENOVAREA totală a târgului, în schimbarea feţei lui macar aşa cum a fost până o pus pe el lăboiul butucănos Târtanul din Coţuşca, care se uita cu ocheanul la Stela şi se dădea drept mare telectual scriitor de pastile la gazeta care primea banii oraşului cu căruţa, ca să-i facă statuie din vată…
Nu poţi să-ţi închipui că vei putea primi vreodată cu bună ştiinţă droaie de oaspeţi veniţi de oriunde să-ţi vadă ruinele dezbrăcate de copacii suporţi de pupeze, iar tu să te faci că eşti deştept şi cult!
E bătaie mare între deştepţi în aceşti ani să apuce cu ambele mânuri sacii cu biştari nemunciţi şi s-o ardă de hoha cu părul pleşuv în ochi prin comitete şi comisii, în Cântic şi dansuri poporane…
E luptă de orgolii, de funcţii, de „ideologie”! Hai sictir băi, habar nu aveţi „că kultura” şi colbul de pe uliţi, bortele, putorile canalizării, soarele dogoritor care îţi fierbe creierii mergând pe stradă, chetroaiele care îşi scot colţii într-un rânjet sfidător la tălpile fine ale domniţelor şi a turiştilor, bălegarul de la curul cailor lui Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul, lăutarii îmbrăcaţi în catifele de la Opera Bufă care cântă la masa de ospăţ a premarelui şi multe alte aspecte aparent minore, te fac de râsul lumii!
Noi ne rugăm la Bunul Dumnezeu al nostru – nu al lui Teo fan PSD – să nu existe vreun blat politic atunci când va fi să se aleagă şi să ajungă Iaşul de râsul europenilor!
Că din maidanezi cotârle şi javre hoaţe nu vom mai fi scoşi în veacul vecilor!
Până şi soldăţoii lui Putin dacă vor călca cu tapaligele încizmuite pe chetronal vor spune după ce vor fi scos un râgâit de vodkă: „niet kultura!”