CHICHIREZUL

Pentru că probabil încă mă mai aflu prin nişte baze de date rătăcite din calculatoarele Fostului Partid Naţional Liberal sau în a unor membri ajunşi astăzi şefuleţi pe vreo rămurea a marelui copac, primesc frecvent invitaţia să apreciez noua pagină creată de nişte inşi binevoitori despre dorinţa „moldovenilor” de a se construi rapid „Autostrada Moldova” – mai precis Iaşi – Tîrgu Mureş.
Cu toate că am dat explicaţii destul de frecvent cu pretenţia că eu – spre deosebire de alţii pur novici în materie – sunt o persoană suficient de avizată să-mi exprim un punct de vedere pe această temă, văd că s-a pornit de curînd „o furie” dirijată de undeva (eu ştiu de unde, dar nu vă spui, sîc!) de a acapara atenţia locuitorilor Iaşului spre acest subiect căruia i se dă o importanţă capitală.
Aşa cum am mai precizat şi cum o fac şi aici în acest articol şi subsemnatul consideră că o Autostradă care să lege Iaşul de Tîrgu Mureş cît mai direct, traversînd Carpaţii prin pasul Tulgheş – Topliţa, este vitală pentru dezvoltarea economică a întregii Regiuni a Moldovei de Nord şi împreună cu ea şi a Republicii Moldova – recte a capitalei Chişinău de Occident.
Evident că mai departe este nevoie şi ca Tîrgu Mureş să fie racordat la altă autostradă care să înţepe undeva pe cea aflată şi acum după 25 de ani în construcţie spre Curtici.
Spun asta şi cred cu tărie în acest proiect încă din vremea cînd eram tînăr stagiar la Drumuri Naţionale în judeţul Harghita şi Şef de Sector peste Districtele Lacu Roşu, Borsec şi Topliţa, iar mai apoi şi a altora din aceeaşi zonă a ţării.
Pe atunci Relu Fenechiu în orăşelul său natal de pe malul Trotuşului nu putea localiza pe harta fizică a României unde se află Iaşul, ca şi mulţi semidocţi care îşi dau astăzi cu presupusul crezînd că înseamnă ceva în politica Iaşului.
Necesitatea acestei autostrăzi este prea evidentă ca să nu fie clamată şi revendicată de toţi agaricii care vor să capete capital electoral.
Aşa cum bine cunoaşteţi, „ăl mai jmecher dintre jmecheri” – deţinutul VIP al Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi – a ridicat la rang de doctrină politică bahluiană necesitatea autostrăzii, cu gîndul că aceasta îl va salva de puşcăria la care a fost condamnat pentru motive pur penale, nicidecum politice aşa cum tot doreşte el împreună cu ciracii săi care conduc şi astăzi filiala liberală a partidului, să inducă în „oroare”.
Ageamii şi agalii liberali au preluat tema autostrăzii lăsată „moştenire spirituală” de Relu Puşcărelu şi au transformat-o în ciorbă din burtă, pe care o reîncălzesc oridecîte ori doresc să mai bage cîteva pompe de aer în cauciucul dezumflat.
Lor li se alătură mai nou şi numitul Florin Gheţău, jurnalist angajat – la propriu şi la figurat – al canalului tv TeleM.
Cu riscul de a-mi bloca contul meu de pe Facebook sau să primesc un ditamai „unfrend” de la domnia sa, voi scrie aici acum şi apăsat că domnul Gheţău a dovedit şi dovedeşte mai departe că nu e nici pe departe acel jurnalist incisiv de care ar avea nevoie societatea civilă a Iaşului ca de aer în lupta acesteia cu mafia locală transpartinică, domnul Florin Gheţău este un jurnalist băsist „pur sînge” care a slujit cu glorie sistemul pe care majoritatea dintre noi se pregătea să-l îngroape şi care acum, după ultimele alegeri prezidenţiale, este surescitat şi trecut pe aparate ca să învie muribundul.
Ei bine, domnul Gheţău prin tot ce scrie şi postează ca persoană fizică pe Facebook, este un fel de paramedic sosit cu elicopterul SMURD la locul accidentului şi pentru că iubeşte pînă la sacrificiu cu devotament instituţia anonimă la care lucrează, execută perfect toate procedurile de resuscitare pe care le-a învăţat temeinic.
În jurul său mai mişună şi alţi paramedici sosiţi la locul nenorocirii, doar că domnul Gheţău este cel mai şcolit înafară şi mai bine pregătit, astfel încît el conduce procedurile.
Am făcut această largă paranteză despre profesionalismul jurnalistului Florin Gheţău pentru că el este vectorul principal de imagine şi acţiune, el este trompetul de serviciu al Garnizoanei locale şi sunetul goarnei sale sună cel mai strident anunţînd şi capacitînd soldaţii dreptei.
Este treaba oricui să creadă orice vrea despre mine şi să afirme orice îl duce mintea, dar cei care mă cunosc mai bine – şi sunt destui – nu pot afirma nicio secundă că eu nu aş fi un om de dreapta şi un liberal adevărat în cuget şi în simţiri. E adevărat că sunt un rebel şi perceput ca fiind un om vocal care a spus întotdeauna lucrurilor pe nume cînd a avut o părere – indiferent dacă acea părere a convenit sau nu şefilor.
Ca om care s-a format profesional în Ardeal sub îndrumarea unor mentori cu mare experienţă (saşi şi unguri), eu am deprins din primii paşi în carieră spiritul şi mentalitatea „lucrului bine făcut” şi recunosc cu asupra de măsură că asta nu am dobîndit în cei primii douăzeci de ani de acasă.
Din acest motiv ar fi trebuit să fiu un partizan înfocat al noului Preşedinte ales, dar tocmai experienţa mea dobîndită în cei cinsprezece ani trăiţi în Ardeal m-au făcut să devin circumspect şi prevăzător în a a corda credit necondiţionat domnului Klaus Johannis.
Spre deosebire de alţi domni stimabili care se manifestă în viaţa publică a Iaşului – în calitate de jurnalişti de vază sau politicieni care vor să li se recunoască statutul şi meritele – persoana mea este doar o voce comună aparţinînd societăţii civile care a hotărît să se manifeste activ şi să iasă din espectativă, spre deosebire de dumnealor care vor şi sunt persoane publice cu vizibilitate. Aşa că vă rog să mă trataţi şi în continuare „pe persoană fizică” – poate „autorizată”…
Din acest motiv eu nu mă supăr că domniile lor nu mă bagă public în seamă şi mă ignoră cu graţie şi dezinvoltură, pentru că eu doar indirect mă adresez lor! În principal eu mă adresez celor ca mine – iluştri anonimi, mai mult sau mai puţin vocali – şi principalul meu scop este de a atrage atenţia asupra unor manipulări grosolane la care suntem supuşi de cei enumeraţi anterior şi eventual să-i determin pe aceştia să înceapă să lucreze în folosul societăţii civile de la care cerşesc periodic voturi sau dobîndesc privilegii.
Revin acum de unde am pornit, adică de la controversata temă a autostrăzii.
Afirm cu toată tăria că exacerbarea revendicării acestei autostrăzi are menirea să aducă doar un eventual capital politic acelora care fac din asta „un capăt de ţară”, iar problema nu duce nicidecum la rezolvarea ei, ci dimpotrivă, la crearea unui curent potrivnic şi la înmulţirea adversarilor văzuţi şi nevăzuţi.
În primul rînd, o autostradă într-o ţară membră a Uniunii Europene nu mai este numai la latitudinea guvernanţilor acelei ţări, în ciuda cvasiautonomiei clamate.
Construirea unei autostrăzi din punctul A în punctul B atrage după sine rezolvarea şi existenţa unei sumedenii de factori tehnico-economici care ţin de multe strategii, începînd de la geopolitică, militară, de prognoză pe termen scurt şi mediu şi nu în ultimul rînd de voinţă politică – atît naţională, cît şi internaţională. Dar ei cunosc prea bine aceste lucruri, dar se fac doar că plouă cînd e o cumplită secetă.
Să presupunem prin absurd că în urma găgăitului gălăgios al gîştelor de lîngă „capitoliul” moldovean, sar ca nălucii nişte investitori cu potenţial financiar – chiar chinezi sau patagonezi să fie….
Cine este atît de naiv să-şi închipuie că în secunda doi toţi politicienii din ţările membre a Uniunii Europene vor sări venind rapid de prin concediile gras plătite sculîndu-se de pe secretare ca să aprobe românilor din Iaşi – reprezentaţi vehement de domnii Florin Gheţău şi Marius Sorin Danga, care au în sprijinul dumnealor 7538 de adepţi pe o pagină de Facebook transformate în tot atîtea semnături şi să zicem 9552 de like-uri? Mai adaug de la mine din bunătate şi largheţe cîte două zerouri la ambele cifre! Şi? Lasă grangurii guleraţi secretarele nerezolvate în Monaco sau în Bali că au făcut rost moldovenii de bani de la chinezi sau patagonezi?
Totul nu este decît o făcătură ordinară şi un subiect fals de campanie incipientă, un „cui al lui Pepelea” menit să dea motivaţie şi scuipat la furcă unor inşi care-şi închipuie că fac politică şi înseamnă ceva într-un areal cvasianonim!
Adevărata problemă a clasei politice locale acum în anul de graţie 2014 spre 2015 – în ce priveşte „dreapta” – ar fi coagularea urgentă a cioburilor care se erijează în această dreaptă şi întocmirea unui plan articulat de acţiune şi de priorităţi pentru perioada imediat următoare şi pentru un termen mediu şi lung.
Nu poţi avea pretenţia că Tu şi Tu eşti adversarul lui Nichita şi Chirica şi a mafiei pesediste instituită şi desăvîrşită în ultimii douăzecişicinci de ani cînd tot prostul de pe stradă care a ajuns să caute în gunoi prin tomberoane şi să bîntuie prin cimitire să cerşească un colac, ştie că toţi sunt o „apă şi-un pămînt” şi cu toţii împreună sunt un stol de corbi care mănîncă din stîrvul societăţii…
Atică tu te crezi atît de şmecher, că vei prosti iarăşi populaţia Iaşului ca să o faci să-i alunge pe mafioţii din PSD ca să vă pună în loc pe voi, mafioţii din Noul PNL şi alte făcături de partide umplute de trepăduşi care nu au loc nici la „noii” liberali…!
Şi totul, încălzind periodic supa cu autostrada cu care speraţi voi să vă urcaţi pe un val ca să practicaţi surff-ing politic în detrimentul cetăţenilor!
Adică să-l văd iarăşi la primărie pe Danga cel care a făcut blat alături de Fenechiu cu Nichirica şi PSD, pe locotenenţii lui Adomniţei care tot din pisica fenechistă s-au născut, sau pe politicieni autosuficienţi şi duplicitari ca Dumitru Oprea, şi alţii de lîngă dumnealui care au mimat în tot acest timp Opoziţia rezolvîndu-şi tacit pe sub masă treburile particulare…
Nu domnilor! Trebuie să vedem cu ochii noştri că aveţi puterea să lăsaţi deoparte orgoliile şi că sunteţi în stare să lipiţi cu „superglue” această vază spartă în cioburi în care să puneţi trandafirii pesedişti şi apoi să-i faceţi să trăiască în vaza voastră din care să nu se prelingă apa!
Abia ăla va fi un semn că puteţi şi că vreţi cu adevărat să faceţi bine societăţii! Acum ne arătaţi că sunteţi nişte găşti oarecare lovite de ifose şi de orgolii care vă mîncaţi ca nişte cîini flămînzi şi vă bateţi să ajungeţi la ciolanul pe care PSD-ul l-a legat de o sfoară undeva deasupra, de un cui şi vi-l arată!
Liberalii vechiului PNL constituiţi în gaşcă după principii mafiote, legaţi de omerta de Relu Puşcărelu, nu vor să cedeze niciun centimetru din ceea ce au acaparat, iar noii veniţi – puţini la număr faţă de duplicitarii ce au mers pe mînă cu PSD – nu sunt primiţi şi acceptaţi să nu pericliteze funcţii cîştigate cu ocazia USL.
Asta e cea ce se vede din societatea civilă, ăsta e şmenul pe care îl doriţi, dar numai vocea lui Gheţău care se chinuie zilnic să bată cuie în sicriul lui Nichita şi a PSD-ului nu sunt de ajuns ca să ne convingeţi că puteţi să le luaţi locul, chiar dacă majoritatea dintre ieşeni doresc asta.
Acum ca să-l aleagă pe Johannis, au ieşit la vot oameni care nu vor ieşi nemotivaţi la parlamentare şi la locale! Pe Johannis l-au perceput ca un om nu prea implicat în politică, un ins care nu ar aparţine clasei politice corupte şi tineretul a avut un rol determinant!
Dar gîndiţi-vă că în 2016 sau la eventuale anticipate va merge disciplinat la vot doar electoratul PSD, iar cel „antipesede” – majoritar – nu va avea nicio motivaţie să schimbe nişte escroci cu alţii de aceeaşi teapă.
Penru asta este necesar să veniţi cu „mutre noi”, oameni necunoscuţi ca politicieni, oameni valoroşi care sunt ţinuţi forţat în rîndurile 2, 3 şi 7!
Scoateţi din vitrina cu vechituri aceleaşi triste figuri care se zbat să se menţină la ciolan, aceiaşi trădători oportunişti, carierişti care au muncit cu gura sprijiniţi de fonduri negre subterane şi să vedeţi cum veţi eşua, în ciuda nenorocirilor nichitiste!
Autostrada este doar un chichirez cu care vă prostiţi doar pe voi, nu şi pe noi!
Acestor voci gîngave care vorbesc riscînd să le intre muşte în gură le spun că dumnealor habar nu au ce înseamnă prectic şi financiar să fie întreţinut un drum naţional cu două benzi de circulaţie – cîte unul  pe sens – dar’mite o autostradă!
Economia naţinală, PIB-ul ce-l avem în prezent, încă nu ne permit să avem 2-3 autostrăzi complete şi funcţionale care să lege strategic graniţa de vest cu Marea Neagră, unde există interes economic internaţional şi unde străinătatea a dorit să ne ajute, dar încă furăm mai mult decît putem construi!
Abia după ce vor exista autostrăzi funcţionale care să unească nord-estul cu sud-estul prin Bucureşti se vor uita cu toţii cu mai multă atenţie şi analiză la alte direcţii!
Aaa, că noi vrem, că noi strigăm, e alceva…Şi? Credeţi că dacă Dragnea stă la putere încă 50 de ani se va construi mai repede autostrada Alexandria – Bucureşti? Vă asigur că nu!
Politicienii noştri locali ar trebui să se manifeste vocal şi vehement atunci cînd nişte fripturişti din politică cum e Şova sau Rus vin cu soluţii abracadabrante de a face autostrăzi împotriva firii,sau „drumuri expres”existente,  unde au ei pămînturi de expropriat şi interese!
Nu de o autostradă care să lege Bacăul de Braşov este mai urgentă nevoie de exemplu decît Iaşi – Tg. Mureş sau altă prostie  de la Galaţi spre Urziceni! Atunci da! Sărim, facem gălăgie, ne zbatem, ne opunem! Altfel acum stricăm, ne creem duşmani în plus, doar ca să-şi capete unii vizualitate!
E altceva un Aeroport Internaţional Zonal care depinde în mare măsură de voinţa politică locală şi de abilitatea (dovedită) de a argumenta şi atrage bani europeni.
Faceţi Aeroportul Internaţional Iaşi unul important ca cel din Miami sau Abu Dabi dacă vă dă mîna şi vă duce capul, să devină indispensabil oricărei companii care are de operat între Asia, Indochina şi Europa şi o să vedeţi cum se vor bate toţi europenii să ne împingă să facem autostrăzi care să lege Iaşul de Moldova Nouă şi Tîrgu Jiu!
O autostradă este cu totul altceva şi presupune infinit mai multe condiţii şi mai mulţi factori…
Vor fi, atunci cînd condiţiile vor fi îndeplinite, atunci cînd veţi dovedi capacitatea să înfloriţi pe alte căi şi cu alte mijloace sănătoase această regiune, atunci cînd vă veţi da mîna şi Puterea şi Opoziţa să faceţi ceva sănătos pentru oraş, judeţ şi regiune! Căutaţi-vă un strateg, un „cap limpede”! Aveţi mare nevoie!
Pînă atunci, totul nu e decît un chichirez!