CHIRICA LA IAŞI sau DOUĂ NEVESTE Ş-O NENEICĂ

 Vodevil cu un singur act şi câteva tablouri de-ale lui Vâlcov…

 

Tabloul 1. – îl reprezintă pe Simirad privind de pe păretele holului care dă. fix la Cabinetul Primarului. Priveşte pieziş şi viclean pi sub sprînşeni încruntat.
Tabloul 2. – Ziaristul Florin Gheţău anunţă de unul singur şi de capul său că PSD Iaşi a dat o lovitură de Palas mall şi după ce l-au călcat pe bombeu pe al de Sorin Iacoban şi Marius Ostaficiuc – ce aveau ordine precise de la SRI să ocupe Primăria ca să conserve toate dovezile marilor jafuri făcute de Nichita şi Chirica timp de două mandate ale lui Băsescu – a fost până la urmă consecvent în propria prostie şi i-au desemnat pe „locul mortului” pe Coana Chirica ca isprăvniceasă de origine romă şi ca viţe(l) pe un Guliţă din partidoi „pre nomini” Daniel Mătăsaru, dar mai cunoscut de postacii de pe Facebook şi Jurnal Virtual ca „marean” Crepsatin.
Tabloul 3. Tabloul 3 şi toate celelalte până la 197 au fost confiscate de către DNA Unitatea Centrală în interesul unei alte anchete în desfăşurare, cu un alt fost primar.
Un mare critic de teatru din târg ar face o cronică infinit mai deonto-oloagă şi mai profesionistă la acest vodevil, dar pen’că are un „vocabuleur” mult mai elevat şi încriptat, mi-am permis să comentez io o ţâră pe înţelesul domniilor voastre această piesă de comedie. Cu accentul pe primul e, desigur.
Băi oameni buni, măăăii…dragilor…
Păi nici nu puteau în prostia lor proverbială ăştia cu mititelul lui Nichita să comită o prostie mai mare decât să-l desemneze în continuare pe Chirica să ajungă dintr-o ţigăncuşă roabă la împins gunoaie la curtea boierului Costachi Simirad ot Coţuşca, la funcţia de mare ispravnic premar sub zidurile Goliei…
Io-te aşa s-o văzut Ţâganu’ Împarat….
De ce-i bine asta pentru noi prostimea?
Păi este tari ghini pentru că după golănia cu curvăreala lui Nichita când i-o sărit arcurile de la socoteală ş-o pus jândarii Isprăvniciei s-o pândească pe duduca ce ţinea socoteala calităţii, acu procororii Agiei contra Peşcheşurilor di la Bucuresci îl au la mânuri şâ-ncep sâ mi ţi-l încingă pe berbant şi să-i strângă la menghină ouăle de struţ.
Cum aista se teme de Ocnă ca Băsescu de Voiculescu, va începe imediat a relua rapoartele cu pseudonimul „mieiţă” cu care s-a făcut cunoscut în istorie.
Nu se egzistă atâtea devalizări petrecute în timp la Târgul Ieşilor începând cu banii de la DEXIA, CET-ul, Tramvaili şi autobuzâli la al doilea mânâ, suportul pupezelor di pi Ştefan cel Mari, chetruiala toloacelor di lângâ uliţe, cărarea velocipedeleor, sacarea belţii di la Veneţia, taburetul pi odgoane din pădurea Ciricului şi câte alti şâ alti prostii di care tot prostul grăieşti, fără ştirea balaoacheşului!
Ei ghini, numai ce l-or ungi pe Chirica mari ispravnic şi să vezi cum taman înainti de alegerili di la anu – pi când PSD-ul îşi va stuchi palmili plini di rapân di la atâta bănet murdar şi va gândi că au premarele în buzunarul de la cheptul de kevlar – ş-odată vor ateriza cioroaiele mascate cu airoplane şi droaga Jândăreriei şi l-or înhăţa ca pi un puradel cu mucii la nări ca lumânărili şi şfara de la cozondraci luată sâ nu-şi facâ sama….
Şi asta taman înainte de a apuca să se nenorocească a treia oară cu vreo slujnică de pe la cuhnea Isprăvniciei.
Oricum, ţâganu’ pus paznic di undi ciordeşti, nu rezistă el prea mult şi ori că va vre să şteargă ceva urme, ori că nu-l va lăsa inima să nu dosască macar un car cu lemne de tei să-şi încălzească puradeii iarna corturile cu etaj, ori cine mai ştie cum lasă gravidă vreo judecătoare di la Casa de Toleranţă care i-a tolerat pe toţi până acu….
Păi un ghini mai mari pentru oraş decât numirea lui Chirica pân’ la alegeri (cred dânşii) nici că puteau.
Vă daţi seama că era mult mai nasol pentru noi prostimea di ajunge Ispravnic vreun agă acoperit din partidoi cari o decartat la greu galbeni şi zvonuri ca să apuce ţuhalu cu bănet.
Macar Chirica ista are avantajul că nu este atât di novice la furat ca alţi duşmani ai lui şi sâ trebuiască vreunul s-o ia de la capăt. Ăsta are continuitate şi merge pe căi bătătorite, aşa că este uşor de ginit şi de dat în gât.
Ba mai mult, îi atâta de prost şi afon în domeniul tehnic, că nu digeaba i s-o spus „cel mai tălâmb director tehnic” din urbe pi când s-o făcut marile devalizări.
Sulică ăla de viţel pi care l-o ales Chirica di sacrificiu îi copchilu di suflet a lui Nichita şi îi ales anumea ca sâ fie o garanţie că nimenea nu dă în gât pe nimenea.
Marean Crepsatin a fost adus de-o viitură a Dunării „tomna” din Alexandria! O urcat şiret pe Siret, o făcut dreapta pi Prut, apoi o luat-o la stânga pi Jâjia şâ încă odată la stânga pi Bahlui până în Nicolina…Are cultura di la firul ierbii şi asta i-o plăcut fostului premare la el că juca poarca cu dânsul şi niciodată nu trăgea la poarta goală, ci numadicât dădea beşica s-o vâre dom’ premare. Io-te d’asta acu-i tari bun pentru linişte.
Tare-i ghini cân’ totu se termină cu ghini şi la toamnâ păpuşoi!
( CORTINA )