EMOTICOANELE IPOCRIZIEI

Iată că o tragedie națională ca cea prin care trece acum România poate să scoată în evidență mai bine ca oricând adevărata față și caracterul unui întreg popor.
Comportamentul nostru colectiv declanșat de cumplitul eveniment prin care trec în prezent sute de familii afectate ce au morți și răniți printre ele, pot fi un barometru, care dacă este analizat de specialiști în sociologie sau psihologie a maselor, ar putea trage niște concluzii nebănuite la prima vedere.
Pornind de la comportamentul politicienilor – începând cu cei din vârful piramidei – și continuând cu Presa reprezentată în principal de televiziunile de știri și ajungând până la omul simplu, la anonimul din orașe, catastrofa produsă în clubul bucureștean ne arată lumii în toată splendoarea noastră ca națiune.
Suntem sangvini, suntem colerici, suntem impulsivi, suntem ușor de manipulat și ușor de influențat. Nu arătăm nicidecum ca un popor puternic așa cum ne place nouă să credem și să ne lăudăm! Ba chiar dimpotrivă, suntem în mare parte ipocriți și tributari unei emotivități colective.
Apariția rețelelor de socializare și dezvoltarea relațiilor interumane de acest tip au condus inevitabil la apariția unui limbaj al semnelor, care printr-o ideogramă stilizată sugerează cele mai năstrușnice și variate stări ale omului.
Ei bine, și comportamentul nostru social declanșat de tragedia națională poate fi exprimat foarte simplu prin emoticoane. Comportamentul colectiv găsește suficiente emoticoane sau stickere în limbaj virtual, dar din păcate pentru IPOCRIZIE nimeni nu a găsit încă o reprezentare grafică.
Dom’le, oare numai un eveniment șocant cu multe victime ne poate trezi la realitate? Oare numai o nenorocire cu morți și răniți în rândul oamenilor tineri poate declanșa în noi un resort care la un moment dat poate la rândul său să apese niște butoane bine scoase în față de duhuri nevăzute care să poată apoi să folosească cuiva?
Stau și mă întreb, dacă prin absurd aceeași tragedie s-ar fi întâmplat unei colectivități de oameni trecuți de 50-60 de ani, oare reacția colectivă ar fi avut o aceeași amploare? Eu vă spun foarte sincer că mă îndoiesc!
Este evident că un tânăr vlăstar care are în față o viață, în plin avânt al puterii tinereții, a unei perioade creatoare, este mult mai șocant în mentalul colectiv decât acela al unei tragedii în care ar fi pierit oameni care cumva au trăit o viață din plin – bună sau rea, cu realizări, sau nerealizări – empatia este toal diferită…
Văzând tot ceea ce se întâmplă acum în țară, reacția autorităților, a capetelor „luminate” ce ne conduc, reiese cu pregnanță în evidență o imensă ipocrizie!
S-a declanșat o întreagă mașinărie a instituțiilor statului să analizeze cu „maximum de răspundere” fiecare amănunt, până la firul de praf adus pe talpa vreunei victime dintr-un colț de București…
Tot felul de specialiști – unii mai adevărați decât alții, arvuniți într-o competiție acerbă de televiziuni – fac turul studiourilor pe fondul unor filme repetitive până la obsesie. Toți își dau cu părerea, toți își dau cu presupusul…În sfârșit iată un eveniment în care pot să-și arate cu toții profesionalismul, pot să acuze cu gura plină, fără nicio reținere, de data asta nu este vorba nici de Primul Ministru, nici de Vicepremier, nu este în joc nici onoarea Președintelui, autoritățile au reacționat exemplar ca în orice țară democratică, am dovedit că avem „scule” de vârf, că avem proceduri, că avem specialiști în intervenții „limită”, știm la o adicătelea să gestionăm o situație de criză, ah, ce tari suntem noi în asemenea situații!
Dar de ce toate astea? Păi din simplul motiv că e o chestie neutră, nu a murit niciun polițist din escorta nimănui, acum putem lăuda în voie și dotarea ISU și SMURD, putem în sfârșit să lăudăm competențe și chiar dacă vor trebui să cadă capete, e foarte bine! Ele sunt ale unor personaje mai mici ca importanță, eventual ulterior putem să aranjăm lucrurile în așa fel încât să le ducem pe un făgaș care ne convine!
Cel mai nasol poate ieși din acest balamuc doar primarul Piedone de la sectorul 4, dar cine naiba este acest Piedone?
Păi e în partidul lui Oprea, e un tip care prea i s-a urcat la cap, e prea vechi, are o prea solidă imagine, DNA încă nu-l avea poate la mână, acum se vor ivi desigur chestii, chiar ar fi fost în cărți să-i ia locul lui Oprescu care s-a dovedit până la urmă că e un doctor șpăgar și nimic altceva!
Ei, chiar dacă sistemul va trebui să-l sacrifice pe Piedone, în rest totul e Ok! Acum se dau trei zile de doliu național, acum presa încurajează gesturi firești care scot pașnic românii din case să vină în locuri publice cu lumânări, cu buchete de flori….
Așa se scade presiunea socială, așa se reduce ura populației față de un regim corupt până în măduva oaselor, a unor guvernanți incompetenți, a unor autorități publice ineficiente și hoațe!
Așa se abate atenția de la adevăratele probleme pe care le au românii!
Gâdea vine sâmbătă seara la serviciu în ore de maximă audiență umplând studioul cu o droaie de eroi anonimi care au dat din profesionalismul lor la maximum pentru o cauză căreia i s-au dedicat întreaga viață, Părintele Națiunii Mugur Ciuvică are și aici un cuvânt greu de spus, la fel și bâlbâita de Dana Grecu, este și ea cu gRadu Tudor prezentă pe baricade dăruindu-ne patetismul lor, inducându-ne subliminal competența și siguranța protecției guvernanților, toate celelalte posturi mențin de 48 de ore vie această tragedie, nu mai există alte știri, întreaga lume a încremenit cu ochii beliți pe televiziunile românești, ISIS stă pe DIGI24, rușii din armata lui Putin sunt pe România Tv, CNN a preluat total transmisia Antenei 3, iar tot globul vede cât de mobilizați și de determinați sunt românii, zeci de mii ies în stradă să vină cu lumânări aprinse, cu buchete de flori…
Românii s-au mobilizat din prima oră de după tragedie mergând voluntar la spitale să doneze sânge, acest sânge de care toate spitalele duc o mare lipsă – este știut – dar ce să vezi? Programul Centrelor de Donare este limitat de la 8 la 16, vom primi și mâine și luni și marți și în 2016…
Ministrul Bănicioiu a dat lovitura, e pe toate posturile, relatează din toate spitalele, PSD este iarăși pe val, dar nicio minte limpede nu e limpede să apeleze la ajutorul județelor limitrofe care au colective și aparatură specializată ca să mobilizeze și acel personal pe care să-l deplaseze în capitală, sau pur și simplu să se organizeze coloane de autobuze cu voluntari către Giurgiu, Ploiești, Călărași, Buzău, Pitești…
Nu știu când România va fi mai dispusă și mai marcată de un asemenea eveniment să declanșeze o asemenea dorință de voluntariat!
Luni? Marți? Paralizăm serviciile, economia națională cu oameni dispuși să lase munca pentru donare? Eu nu cred asta!
Afluxul atâtor persoane marcate de tragedie care vin să aprindă lumânări și să aducă flori la un mormânt simbolic uimește chiar pe români! Se vorbește de cifre de peste zece mii de persoane la București, la alte mii și sute în alte orașe din țară…Păi așa un aflux de oameni nu s-a mai pomenit prin România din anii 90, când eram în stradă pentru orice credeam noi că ni se întâmplă și ni se fură „revoluția”!
Revoluția nu ne-a furat-o pe loc nimeni, dar acum abia constatăm că este la Iliescu și la securiștii infiltrați pe peste tot care timp de un sfert de secol ne-a furat chiar toată România!
Românilor le este indiferent dacă știu și sunt conștienți că în fiecare secundă niște mâini și minți criminale ne ard la foc mic cu chibritul și cu bricheta! Asta nu se pune, nu se vede prea tare, dar acum că atâția tineri au fost atrași din inconștiența unor autorități care poartă șpăgi să închidă ochii într-o capcană, asta e prea de tot!
La Iași nimeni nu s-a simțit dator să iasă în stradă și să se opună tăierii teilor strămoșești pe bulevardul central, nimeni nu s-a revoltat când în plin centru niște reptile au acaparat cea mai bună locație să facă un compex comercial în detrimentul unei oaze de verdeață, nimeni nu iese să se revolte că popii din Mitropolie au devenit membrii mafiei imobiliare și defrișează și aici vegetația veche de aproape o sută de ani pentru interese ascunse, nimeni nu se revoltă în stradă să aprindă lumânări și să depună buchete de flori ca semn de pioșenie pentru crimele ecologice săvârșite de niște nemernici!
Îi laudă în schimb pentru solidaritate tovarășul col. acoperit Florin Ghețău pe tinerii care au ieșit în semn de solidaritate și au aprins în Piața Unirii candele în fața crâșmei primarului interimar care oricând poate fi gazda unei tragedii similare…
De ce nu-i îndeamnă nimeni pe acești tineri să se ralieze sincer demersurilor făcute de adevărata societate civilă de a înlătura mai devreme pe cale pașnică actuala administrație ? De ce nu duce presa ticăloșită o politică de educație civică a maselor, continuând manipularea mârșavă și speculând politic în interese ascunse orice eveniment?
De ce societatea civilă nu se poate coagula și nu se poate mobiliza să aibă o atitudine sănătoasă animată de un puternic simț civic în toate situațiile?
Pentru că suntem ipocriți, pentru că mimăm de multe ori mobilizarea doar la evenimente tragice sau de bucurie facilă când echipa națională învinge mai mult din noroc altă națională puternică aflată într-o zi proastă….
Pentru aceasta ar trebui creat un emoticon și după părerea mea acest emoticon ar trebui să reprezinte o mulțime nedefinită de capete adunate și deasupra lor să fie scris cu majuscule: RO. Poate așa s-ar putea reprezenta și ipocrizia….