FOŞGĂIE GÂNDACII

Ştiu. E vreme de vacanţă, lumea are în minte o mulţime de probleme absolut diametral opuse decât politica. Şi este normal aşa, e bine aşa, numai că….
Ei bine, e vremea când gândacii de bucătărie ies pe întuneric şi foşgăie peste tot. Este de ajuns să găsească o mică firmitură lăsată pe masă şi cu toţii intră într-o mişcare browniană care pare un fel de dans nupţial. Toţi gândacii foşgăie pe întuneric crezând că sunt la adăpost şi că nu-i ameninţă nimic şi nu îi vede nimeni.
Este de ajuns să intri în bucătărie şi să aprinzi brusc lumina. Aleargă fiecare încotro vede cu ochii să se ascundă de intrus, care este potenţialul lor duşman. Intră oriunde, se dau după orice obstacol cât de mic şi neânsemnat, numai să nu fie văzuţi şi să-i poţi strivi.
Din păcate, odată intraţi în casă este foarte greu să scapi de ei. Au apărut metode sofisticate pentru că cele clasice de stârpire cu sprayuri toxice nu mai fac faţă. Au creat anticorpi şi s-au imunizat.
Bun… cât voi mergeţi în vacanţe sau pur şi simplu căutaţi undeva puţină umbră şi răcoarea unei halbe cu bere rece sau desfătarea unei piscine, politicienii ieşeni constituiţi în grupuri mafiote organizate au un comportament similar gândacilor de bucătărie care se cred invizibili şi FOŞGĂIE!
Se fac alianţe chiar în cadrul aceloraşi tabere, se produc trădări, se produc vânzări.
Nişte inşi rapace care au stat până acum în fundul dulapului de jos printre pungile cu făină sau biscuiţi scoşi arar la un şpriţ când vin musafirii şi s-au îngrăşat bine nefiind văzuţi şi vânaţi de gazdă, s-au gândit să iasă şi ei la vedere şi să preia conducerea roiului.
Profită de „întunericimea” liniştei din jur ca să-şi învingă rivalii şi să preia conducerea găştii.
Pentru cine „doarme” cu un ochi treaz atent la zgomotul imperceptibil al foşnetului produs de gândaci, este imposibil să nu vadă şi să nu înţeleagă „cine cu cine” şi „care pe care”.
În PSD Iaşi gândacii ce profită de întunericul verii sunt mai divizaţi ca oricând. Atât la nivel central, dar şi jos în teritoriu.
Sus la vârf, Ponta şi Dragnea se pândesc şi afişează o frăţietate falsă care nu poate ascunde că fiecare are alt interes.
Gaşca mafiotă a fost bine subţiată de către DNA şi încă se anunţă timpuri grele şi complicate. Toţi se cred deştepţi şi tari şi caută să adune în jur cât mai multe limbi umede care să le spele dosurile.
Lupta se transmite până jos, „la firul ierbii” cum plastic îşi închipuie majoritatea gherţoilor din partid că e frumos să te exprimi dovedind că ai cultura gazonului.
La Iaşi se conturează nişte grupări de gândaci care se separă după criterii de ei ştiute: din dulapul de jos cu făină, din sertarul cu tacâmuri, sau din compartimentul cu oale de diferite mărimi unde trăiesc gândacii mai hămesiţi care nu au putut ajunge la alimente.
Nichita, Surdu, „Off-staff-iciuc”, oaia neagră de la Prefectură ajunsă şefă la stână taman lângă Lupuşoru, „badegardul” karateka de Ţărănoaia, faliţii din Târgu Estetic şi Paşcani, ar fi o gaşcă ce a cam ieşit pe vecie din schemă.
Pe de altă parte, un ţigan ajuns împărat din provincie, un burlan racordat la streaşina serviciilor pe post de derutat cu amanta lui oficială şi câţiva afcerişti de ace, brice şi carice care ţin rândul la pâine se zbat de ceasul morţii să profite de faptul că ÎNCĂ sunt liberi şi n-au ajuns oficial în dosarele lui Nichita.
Pe „turnantă” vin tare o a treia gaşcă de gândaci mari, negri şi graşi care vor numaidecât la lumină. Ăştia au avut control pe dulapul de jos cu alimente şi acum vor toată bucătăria. Sunt un fel de „New Entry” cu toate că sunt din categoria Old Boys, dar au progenituri cărora trebuie să le predea ştafeta.
Pretind că-s „oameni de afaceri” de succes, cu toate că înafară de unul singur care e chiar tata afaceriştilor deştepţi şi capabili din jumătatea asta a României, restul au fost şi încă sunt manageri la stat de unde prin trafic de influenţă au făcut afaceri cu oarece perdele cât să nu fi fost ÎNCĂ priponiţi.
Au lovele de gârâie şi ceea ce vor acum este să deţină şi PUTEREA, ca să se simtă bine. Pentru ei ar fi un fel de sport să-şi investească banii punîndu-şi beizadelele la muncă şi veghindu-i din spate pentru a le înmâna ştafeta.
Indivizii grupaţi în jurul lui Nane de la „Penicilină” deja s-au apucat de tras sforile menite a le aduce supremaţia.
Profită de orice, dar în primul rând de foamea unor gândaci din Presă care foşgăie prin compartimentul măştii de sub chiuvetă unde este găleata cu gunoi….
Trebuie acaparată presă. În primul rând presa ostilă celorlalte tabere rivale din PSD care este sigur dispusă să treacă din barca „opoziţiei” în cea a învingătorilor! Ceilalţi – mai vechi slujitori ai lui Nichita – încă sunt cu cururile în două luntrii şi nu-s decişi care este pasul următor pentru că sunt legaţi cu multe fire care înseamnă bani şi deocamdată nimic nu pare sigur.
La TeleM sunt fomiştii care acum sunt aproape pe liber pentru că principalul şi cam singularul lor sponsor are încurcături cu Justiţia şi deja nu se mai află la borcanele cu miere.
Trupa lui Dobaşu – „tripleta de aur de trompetă” împreună cu Gheţău şi Ciobotari – îşi văd scăparea de foame acceptând deocamdată un covrig uscat de la gaşca lui Nane cu gândul că va veni ziua când şi „Apostol Kosarom” le va da o bucată de carne macră pentru friptură. Până una alta rămân amici de conjuctură cu foştii „pretini”liberali, că „nimic nu se ştie” şi se merge la cacealma cu chintă spartă la două capete. Mai ştii? Dacă îi bagă sasul la guvernare?
Până una alta, diversiunea învăţată în şcolile speciale băsiste care s-au dovedit eficiente în timp, le dă un răgaz de analiză şi de creare a „câmpului tactic”
Ei au menirea să producă ceva haos „pe piaţă” şi diversiune. Cât mai multă diversiune! Au de partea lor ideea că sunt dispuşi la orice, că se pricep şi că ei ar fi un vârf de lance.
Ghinionul lor cel mare, e acela că Iaşul este un oraş al naibii de special unde câţiva „băştinaşi” s-au trezit din pumni la realitate şi sunt dispuşi să se bată până la capăt cărându-le pumni în gură şi dându-le şuturi la dos în timp ce-i aleargă prin ring.
În contrapartidă, Şcoala de Diversiune de la TeleM vine cu o soluţie de avarie şi aruncă de hoha o ştire-apel ca o chemare la coagularea unei noi forţe de manevră menite să deruteze societatea civilă pe osatura unor ONG-uri băsiste finanţate pe căi oculte din afară. Ăştia au singura menire să fie o contrapondere care să anihileze adevărata societate civilă să nu cumva să prindă putere. Nu de altceva, dar ar încurca tare partidele care fură bani căpuşând bugetul, din care bani se hrănesc şi gândacii din Presă!
Ultima categorie de gândaci pe care îi prindeţi cel mai uşor dacă aprindeţi lumina sunt gândacii aşa zis liberali. Ei sunt peste tot şi nicăieri!
Acum sunt mult slăbiţi de campaniile de deratizare şi în loc să se caute şi să se unească într-o nouă familie mai puternică să poată lupta cu ceilalţi gândaci rivali, ăştia se mânâncă unii pe alţii sub conducerea unuia Danga adus tocmai de la Bârlad din neatenţie în bagajul unui cetăţean venit la Iaşi cu RATA la studii….
Gândacul Danga a avut norocul la un moment dat să nimerească în sertarul cu pâine, dar asta i-a adus prea multă încredere şi a fost izolat, fiind pe cale să fie strivit.
Acum, după ce v-am explicat „în mare” cam ce se întâmplă noaptea în bucătăria oraşului când voi dormiţi şi este stinsă lumina, sper din tot sufletul ca asta să vă mărească vigilenţa şi dacă vreţi să scăpăm de aceste pocitanii scabroase, intraţi cât mai des în bucătărie şi aprindeţi brusc lumina….
Măcar se „sparie”!