JAF „CA LA IAŞI”

„Lăcomia, pierde omenia” – zice un proverb şi ceea ce se întîmplă în fiecare an cu ocazia Hramului Cuvioasei Sfinte Parascheva şi a Sărbătorilor Iaşului – care au degenerat în adevărate Saturnalii – adeveresc întocmai ceea ce se petrece aici mai bine de o săptămînă în anii de după 90.
Simbolul acestei sărbători a Ortodoxiei ce prilejuieşte cel mai mare pelerinaj al acestui cult religios în zona Europei Centrale şi de Est, s-a transformat – de cînd Nichita şi gaşca sa hrăpăreaţă se află la butoanele oraşului – într-un barbar mod de jaf şi tîlhărie a pelerinilor şi a comercianţilor la drumul mare.
În loc ca Sărbătorile Iaşului să devină un act de cultură, cu manifestaţii laice şi ecumenice pline de spectacole de pioşenie, cu recitaluri corale, cu conferinţe filozofice, chiar cu concerte muzicale de toate genurile în zona centrală a oraşului şi pe esplanadele marilor cartiere, iar bîlciul comercial cu „ace brice şi carice” şi efluviile bahice să fie împinse undeva înafara perimetrului locuit, ca de exemplu în marile parcări de la Era Park, Metro, Dedeman, Kaufland, Carrefour şi şesul dintre ele – primăria acceptînd doar un procent decent de dividende din acest profit în care nu ar trebui să se implice, dar participînd activ la organizare prin transportul public exemplar – asistăm în prezent la o barbarie pe seama musafirilor, dar şi pe seama locuitorilor Iaşului, ce se aleg cu oraşul blocat şi paralizat mai bine de o săptămînă, fiind nevoiţi să suporte enorm de multe inconveniente doar pentru un singur scop: îmbuibarea autorităţilor locale.
Şi credeţi cumva că imensele sume vehiculate sunt toate la vedere – atît cheltuielile cît şi încasările?
Vă dau un simplu exemplu ca să înţelegeţi proporţia jafului: un comerciant de la Braşov venit la Iaşi cu mărfuri de încălţăminte din blană (papuci de casă) a închiriat un spaţiu de zece metri patraţi într-un cort standard amenajat pe trotuarul de pe strada Palat. Cortul nu are nici curent electric, are doar trei laturi din pînză şi acoperiş parasolar şi atît! Pentru acest spaţiu, primăria încasează 3000 lei! Comercianţii nu au unde să meargă la toaletă decît la pizzeria din apropiere după ce au făcut un fel de „abonament” la patronul acesteia ca să mănînce zilnic acolo. Bineînţeles preţurile în această perioadă au sărit în plus faţă de normalul curent.
Aceiaşi comercianţi veniţi cu maşina cu marfă de la Braşov nu au voie să o lase (şi nici n-au unde) pe străzile din apropiere, decît în marea parcare subterană din Complexul Palas contra unei chirii de 50 lei / zi.
Cazarea pe timp de noapte la o pensiune din oraş – să zicem la „Oscar” – cu antamarea unei camere cu o lună şi jumătate înainte(!) a ajuns să coste 160 de lei/zi! La o pensiune, nu la hotel! Dacă nu ai rezervat cameră din timp şi ai riscat să cauţi cazare în această perioadă, eşti fericit dacă scapi cu 200 de lei zilnic…
Cîtă marfă trebuie să vîndă un comerciant ca să facă rentabilă financiar deplasarea la Iaşi cu oricefel de produse? Ce preţuri trebuie să practice aceştia? Mărind preţurile, evident că scade numărul cumpărătorilor, pentru că românii au venituri modeste şi nu se îndură să plătească „la tîrg” preţul din marile magazine unde găsesc o marfă similară şi în oraşul lor de reşedinţă?
Iată aşadar în cel mai clar comportament românesc de jaf şi prostie cum este omorît însuşi spiritul  comerţului, dar şi tradiţia veche strămoşească a tîrgurilor şi a iarmarocului care vrea să fie acest Bîlci al Deşertăciunilor pus la cale de nişte şnapani din primărie care nu au alt scop decît îmbuibarea.
Nu stau acum să detaliez multitudinea posibilităţilor de producere a banilor murdari din partea mai multor factori – atît din Administraţia Locală – dar şi a unor agenţi privaţi care aşteaptă anual să transforme Sărbătorile Iaşului într-un mod oneros de jecmănire a unor oameni care vin ocazional aici.
Avem la conducere o gloată de nemernici inepţi care au transformat totul într-o mare porcărie!
Mai mult decît atît, este un prilej ca şi politicienii neamului să-şi satisfacă pofta de a face baie de mulţime amestecînd spiritul sărbătorii evlavioase cu circul comercial de gablonzuri, cu fum de mici şi carne friptă, de ţuică, de urină şi fecale ce duhnesc din puţinele toalete „ecologice”.
În vest, aceste toalete au sistem automat de autocurăţire şi igienizare şi nu ţi se permite accesul în toaletă după un utilizator, decît cînd s-a stins un beculeţ roşu ce indică terminarea acţiunii de igienizare şi uscare a toaletei ce durează maximum un minut.
La noi, în cel mai fericit caz toaletele „ecologice” sunt tot ca buda bunicii din fundul curţii, doar că nu-i din scînduri, ci din material plastic viu colorat.
Trăim o mare tragedie, trăim tragedia a zece ani de conducere a oraşului cu PSD la butoane sub comanda unor gherţoi necizelaţi şi inculţi ca Nichita, Chirica şi acum Surdu!
„Ca la Iaşi!”

One thought on “JAF „CA LA IAŞI”

  1. Sarbatorile crestine in Romania s-au denaturat total – mizerii !!! Politicul profita , comerciantii vor bani fara numar , religia si popii isi fac numarul de fandoseala si bataie de joc .

Comments are closed.