LIȘMAN & MIȘU 8

Serial feisbucist (SF), episodul 8, sezonul 1

Urmărirea acestui serial este interzisă adulţilor sub 18 ani fără acordul minorilor. Pot fi întîlnite scene dure, limbaj licenţios, sau descrierea unor acte sexuale nepornografice chiar în timpul serviciului. Este necesară aprobarea primăriei.
„Muncă de partid”
Cum se deschidea uşa la Secretariat, Micşunica ducea iute degetul la buze în semn de linişte şi arăta cu degetul mare înapoi către uşa primarului. Încruntată, dădea de înţeles tuturor ce călcau la ea în birou că ar fi mai bine ca persoanele să facă imediat stînga-mprejur că-i nasol tare.
Lişman turbase de vreo două zile. Toate îi mergeau anapoda. Îl lăsase gagica după ce-i golise un card – şi inima sa de bou bătrîn cu coarne de cerb lopătar , pierduse Ponta în faţa sasului la primul tur pe oraş, îşi primise perdaful la teleconferinţă, viermii ce mişunau prin tîrg îl priveau cu ostilitate, subalternii parcă se demobilizaseră cu totul şi colac peste pupăză doi dintre oamenii săi de bază, parlamentari cunoscuţi a partidului, scăpaseră cîte un porumbel din gură sau postaseră măscări pe Facebook ca şi cum ar fi turnat gaz peste foc în loc de apă.
Viceprimarii amîndoi stăteau smirnă fiecare în biroul său încercînd să se facă cît mai neînsemnaţi, iar restul directorilor şi şefii de departamente erau ascunşi prin cotloane făcîndu-se cît mai puţin vizibili şi cît mai puţin în evidenţă.
Presa vuia – evident presa „băsistă” care era împotriva PSD – şi ca un făcut, cealaltă parte a ei pe care o cumpărase cu bani negri sau cu daruri mascate în avantaje pentru moguli, părea că nu face deloc faţă să contrabalanseze situaţia.
Pe Facebook erau vizibili numai cretinii şi idioţii din societatea civilă care îl ura pentru hăcuirea plopilor, iar oamenii lui pe care-i biciuia cu vorba nu puteau da o replică suficient de puternică.
În biroul primarului fusese convocat săracul Brotacul, ce se obişnuise ca trestia la vînt să se îndoaie cu supleţe să nu fie ruptă cînd nebunul avea bufeuri ce prevesteau andropauza.
„Băi Buratino, uite şi tu fut’ui în cur de cretini şi isterici că-şi bat joc ăştia de mine. Cum pizda mă-si a luat oare Ponta pe oraş mai puţin decît nemţălăul şi coropişniţa aia bătrînă împreună? Eu nu pot să-mi explic nici să-mi dai coaiele cu magiun, dă’la domnesc… Numai dacă Afenechiului şi cu clopotarul ăla ce a fost vice şi i-am dat un şut în cur după europarlamentare de mai dăngăne şi acu’ prin turla bisericii lipoveneşti, au făcut vreun şmen prin secţii, că altfel nu-mi explic cum am pierdut tîrgul!
Doar i-am atenţionat clar pe boul ăla de Mişu şi pe cretinul de Ofticiuc să-şi bage oameni de încredere în fiecare secţie de votare şi să încerce să introducă fiecare cîte o sută de buletine în plus sau măcar să aibă grijă să nu vîre ăilalţi, dar se vede treaba că eu sunt bun numai de muls de parale şi de servicii şi la o adică, mă fac pe mine nişte idioţi, nişte nimeni în tîrg.
Băăi Brotacule, eu cunosc satul ăsta mare pe care acu îl păstoresc de vreo doisprezece ani ca primar şi e imposibil să fi votat tîmpiţii pe sasul ăla cu gura încleştată. Aici sunt mulţi oameni cu frica de Dumnezeu care ascultă orbeşte de popă, iar Teofil Babanu m-a asigurat că a dat ordin pe garnizoană la suptordonaţi şi toţi bărboşii cu anteriu au indicat clar cu cine să voteze viermăraia.
Poate că românii s-au păgînat bre Broscoiule, altfel eu nu înţeleg, nu mai au credinţă în Şefu cel Mare şi în trimisul lui, Ponta!
Brotacule, mie mi-a mai venit în diblă acu o idee…băi, orăşenii mei l-au votat pe Ponta, dar io cred că profitînd că-i studenţime aici, Afenechiului şi gaşca lui au mutat masiv oameni prin tîrg şi or votat pe post de studenţi venetici de o bătut pe orăşenii mei.
Băi, eu sunt convins bre, că moşnegăraia pensionară mă iubeşte încă pe mine, că le arunc cîte un bon de masă, cîte o ciosvîrtă de bulan de pasăre de la AVIASTOP subvenţionată de dom senator Apostoleanu, le fac Revelion de 8 marte de joacă babele şi moşnegii lîngă primar, le dau cîte doi mici şi o bere de 1 Mai, de ziua nunţii de aur, de Paşti şi de Crăciun, de Lăsata Secului, de Schimbarea la faţă, nu se poate să iasă nemţălăul la mine în tîrg, băi!”
„Aşa e, dom’ primar şi eu cît mă chinui să dau la presă atîtea realizări din care să reiasă că sunteţi cel mai bun primar din partea asta a Europei…numai eu ştiu cît mă chinui şi nu ştiu ce să mai inventez şi să născocesc să umplu Cuierul de Oraş cu ştiri despre dumneavoastră şi PSD, da uite, avem şi nişte oameni care dau cu copita în caldare după ci o umplut cofa cu lapte. La ăştia, dom’ primar, chiar nu ştii ci să le faci, zău!
Uite, nu ştiu dacă ştiţi da madam Celestina Ineleanu s-o făcut dintr-o dată fa dişteaptă şi o scris pe val-ul ei pi Feisbuc că nişti omuşori fără ocupaţie incită tîrgoveţii la anarhie şi contra matali şi numai atîta le-o trebuit băsiştilor Florică Frigosu, lui Gheorghiţă Onofraş, lui Aiurel Doboşeru, lui filozoful cela ce v-o condus odată campania cînd aţi ajuns primar – Lucian Atodiresei – că toţi ca la o comandă politică scriu în draci şi îndeamnă lumea să nu-l voteze pe domnul Ponta, ca matali să primeşti un şut drept în moalele curului.
Madam Celestina asta, s-o tîmpit tare de tot, dacă o fi fost vreodată mai dişteaptă decît să bage aţa-ăn ac. Nu putea să steie dracului şi sî-şi ţînă gaura ceia siliconată şi rujată pi care o pupă dom’ arhitect?
Da nici cu nea Sorin Iorgovan – dom deputat – nu mi-i ruşine…aţi auzit ce-o făcut?”
„Ce-o făcut Brotacule, ce-o făcut şi buhaiul ăsta, că într-o zi cred că mă duc la doftorul ăla de dinţi la Socola!”
„Păi a prelucrat pe Feisbuc o poză a lui Hicler şi i-o făcut o svastică în frunte că adica îi nazist. Ei vă daţi seama ce o stîrnit acu printri coloneii acoperiţi de la TeleP? L-o preluat înfriguratul ăla de Frigosu pe val-ul lui, da l-o şters iute, că l-o raportat apoi la Ţucănberg că provoacă al treilea război mondial! Oraşul vuieşte că la PSD sunt fascişti şi xenofobi şi asta cui dăunează? Lui domnu Ponta!”
„Lui Ponta? Dă-l în mă-sa, mă doare-n cur cu satelitul pe mine de Ponta şi de socru-su ăla de e popă acoperit la mînăstirea Secu şi la Daciana Break de nevastă-sa! Ăştia nu mor de foame încă cinci generaţii dacă rămîn mîine fără servici.
Mă doare de mine băi Brotacule, că acu în floarea vîrstei am rămas singur şi neconsolat şi am împărţit cu muierea averea, iar acu tre’ s-o iau de la capăt! M-a lăsat şi iubita cu care credeam să pot să mă-nsor şi pe care o iubesc ca un nebun, Ponta mă fute…Asta mă doare pe mine, că asmut ăştia oamenii împotriva mea şi dacă cad cumva, mă calcă toţi în picioare, că nimeni nu mai ţine minte cînd îi ajuţi, numai cînd ai putere eşti bun!
Băi Buratino, ia fii antena3 la mine: eu am mare încredere în tine băi, tu eşti omul meu de încredere, tu îmi mai scrii textele ce le vorbesc eu prin ziare sau pe la televizor. Ia să-mi faci rapid o acţiune prin care să mai arat cîte realizări am făcut eu anu ăsta! Mă gîndesc să aranjezi cu madam Corina Gavrilescu – şefa de la şcoale – să mergem undeva pe unde am dat eu nişte bani să văruiască şi să le prezinte ea în faţa presei ca pe nişte măreţe realizări, că are papagal gagica, eu doar îi dau imboldul, tema adică şi ei îi turuie gura că umple un ziar dacă nu o opreşti.”
„Da sigur, dom primar, s-a făcut, vorbesc acu cu doamna, dumneavoastră mergeţi şi eu iute vă pun în gură textul. M-am şi gîndit deja. Ia fiţi puţin atent şi să-mi spuneţi dacă e bine: Primăria, prin investiţiile făcute în aceste şcoli, dar şi în alte unităţi de învăţământ preuniversitar, vrea să perpetueze tradiţia performanţei. Facem acest lucru în fiecare an, prin alocarea către învăţământ a nu mai puţin de o treime din bugetul local. Pe lângă sprijinul financiar acordat reabilitării şi modernizării infrastructurii, municipalitatea susţine şi recompensează performanţele elevilor ieşeni, într-un demers de apreciere şi punere în evidenţă a valorii.”
„Excelent, Buratino, excelent! Bravo băi mînzule, eşti în cărţi! Cred c-am să-l fut afară pe vicele Mişu şi te adaug şi pe tine în lista scurtă care ai putea să-i ei locul, ca să vezi că eu ştiu să răsplătesc oamenii de valoare care mă servesc cu devotament.”
„Mulţumesc, trăiţi Şefu’ dar parcă văd acu în capul meu sec cum arată textul din comunicatul de presă ce-l voi da eu imediat pe fax la băieţii noştri. Ia fiţi atent cum sună:

Fonduri europene
În primăvara acestui an, un grup de şcoli din oraş a reuşit să primească avizul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est de a primi finanţare europeană pentru reabilitare şi modernizare. Astfel, lucrările care vor fi realizate cu fonduri nerambursabile sunt cele de reabilitare a căminului Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida prin consolidarea structurii, recompartimentare interioară şi construire şarpantă, extindere a corpului A la Liceul de Informatică Grigore Moisil, consolidare, reabilitare şi reamenajare a Şcolii primare Carol I (Colegiul Negruzzi) reabilitare şi modernizare a atelierelor – şcoală, a corpurilor B şi D ale şcolii, a cantinei, a Corpului A, aferente Colegiului Tehnic Gheorghe Asachi, precum şi consolidare a unui corp de clădire aparţinând Şcolii Mihail Kogălniceanu. Aproximativ 23 milioane de lei vor fi canalizate către renovarea, modernizarea şi reabilitarea acestor şcoli, în cadrul programului european „Axa prioritară 3 – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare.
Ei ce ziceţi de asta, merge?”
„Şi încă cum, Buratino! Da ia fii atent, ca să nu mai pierd eu timpul să merg cu cucoana asta, că mi-e cam tîrşă că tre’ să mă-nghesui în maşină în spate cu ea, că eu nu stau lîngă şofer şi ştii ce bazin olimpic are – că nu încap lîngă ea decît pe o bucă, de amorţesc şi fac coxartroză – şi le are şi cu grăitul literar ce pe mine mă oboseşte, n-ar fi mai bine să-i pui tu şi ei ceva în gură de aici din birou? Că ştii tu cam ce vorbe îmbîrligate are cucoana….”
„Ba da Şefu, vă servesc, ia ascultaţi: Aceste reabilitări răspund unor necesităţi obiective de modernizare a infrastructurii educaţionale, fiind urmarea aprecierii procesului educativ şi a rezultatelor incontestabile la învăţătură obţinute de elevi, având un rol important în modelarea tinerilor pentru cariera viitoare. Finalizarea acestor etape din reabilitările şcolilor ilustrează receptivitatea Primăriei Municipiului faţă de problematica complexă a învăţământului ieşean şi confirmă parteneriatul constant şi solid încheiat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean”
„Băi Buratecule, te-am mai săltat un loc mai în faţă pe lista mea de înlocuire a vicelui Mişu”
„Şefu’ da părerea mea e că tot ar trebui să vă sacrificaţi şi să ieşiţi undeva pe la vreo şcoală să fac o poză cu doamna şi matale lîngă o schelă ceva, să fie mai autentic!”
„Da”lasă-mă frate, caută pe la tine prin calculator ceva de anul trecut, de acu opt ani, nu se poate să nu fie ceva, eu nu merg cu asta că mă eclipsează. Mă enerva şi cînd era în USL şi se dădea liberală, da acu că-i la mine în partid, o s-o ţin mai la distanţă.
Bine, cînd ieşi, zi-i lui Micşunica să-l cheme pe vicele Mişu să-i zic vreo două de dulce că-s nervos dumă şi tre’ să-mi vărs cumva amarul.”
Micşunica se execută imediat şi Mişu intră la Lişman în birou cu un aer preocupat şi concentrat, de parcă gîndea.
„Băi Mişu, io îţi fut direcţia ţie dacă se întîmplă ca în turul doi să nu cîştige Ponta şi pe oraş. Băi tîmpitule, te-am făcut şef la partid pe municipiu băi, am vrut să te pun primar în locul meu să pot pleca liniştit şi eu la Bucale ceva la Senat, sau de s-or face regiuni, să mă fac Vodă Guvernator, da văd că m-am înşelat amarnic băi, tu eşti un bou mai mare chiar decît mine!
Băi Mişule, în urma ta toate put, trebuie să umblu mereu în spatele tău şi să-ţi şterg ţie urmele băi, tre’ să-ţi pun palma la cur ba la procuroru Adam, ba la presă, că numai idioţenii îmi faci şi din cauza ta eu ies prost aşa cum sunt.
Gagiule, ai tăiat plopii să pui borduri – ai aranjat asta doar tu cu Plopeanca, în gura mamii ei de babă – te-am iertat ţie ţi-am luat partea. Uite, acu toţi găozarii băsişti se iau de mine. Borfeta aia proastă de croitoreasă de şorţuri de bucătărie ce a căzut cloşcă pe ouăle arhitectului Ineleanu, scoate tîmpenii dorind să se dea intelectuală şi mă vîră în căcat pe mine şi partidul.
Curvarul ăla de Iorgovan care o sexează pe madam director Olteanu, pune zvastici pe mutra sasului de la Sibiu pe Feisbuc. Tu ce păzeşti Mişule, tu ce p…ălăria mea faci?Trebuie să stau eu cu harapnicul în mînă pe toţi? Tu chiar nimic nu vrei să faci pentru toate şmenurile care le învîrteşti sub oblăduirea mea, pentru toate golăniile ce ţi le acoper?”
„Şefu’ da eu…”
„Tu să taci balaoacheşule, să taci cîn’ grăiesc eu! Nu mă interesează, dar mai lasă puţin muierile de prin baruri şi mai treci la futut personalul ăsta indisciplinat, că-i groasă tare, tîmpitule! Îţi spun pentru ultima oară: dacă Ponta nu iese primul pe municipiu, dacă Afenechiului ne mai joacă în picioare cu golănimea universitară, poţi să-ţi faci bagajul şi să te cari în sat la mă-ta, dar nici dacă intri într-un partid de opoziţie îţi garantez că nu ajungi din cauza mea, nici consilier comunal. Hai sictir şi la treabă!”
(sfîrşitul episodului 8, sezonul 1)