MÎRŞĂVIA

Aşa cum era de aşteptat, iniţiativa societăţii civile ieşene de a răspunde cu forţa ei civică unei noi ameninţări de barbarie puse la cale de primărie, a eşuat…Deocamdată…
Şi asta nu pentru că de astă dată societatea civilă a dormit „în papuci” nedînd crezare semnalelor de alarmă venite de pe Facebook, cînd un ieşean „de bine” şi inteligent, a văzut într-o plimbare prin parcurile Copou şi Expoziţie o sumedenie de copaci falnici, marcaţi în mod carecteristic, pentru tăiere.
Nu oameni buni, fiind deja păţiţi şi „avînd experienţă” – un grup de lideri activişti din societatea civilă a amplificat semnalul primit şi prin articole alarmiste, au sunat goarna pericolului.
După cum ştiţi deja, acţiunea de coagulare şi conştientizare a societăţii civile din Iaşi a fost dinamitată cu bună ştiinţă de nişte grupuri de interese politice – mai mult sau mai puţin declarate.
Primul care a reacţionat a fost TMP – adică tineretul Partidului Mişcarea Populară. Penibil şi fără niciun fel de efect, decît că au dovedit ticăloşia recunoscută a seniorilor ce au guvernat catastrofal ţara, de au distrus-o.
Imediat după ei, a ieşit la interval „Iaşul iubeşte teii” – un ONG satelit al structurilor băsiste „dure” – cu legături în zone oculte, cu finanţări externe, dar şi din fondurile bugetului local – acordate cu dărnicie de Administraţia Nichita. Este de notorietate deja că primăria consideră la Iaşi grupurile „Iaşul iubeşte teii” şi „Mai Bine” ca fiind reprezentantele societăţii civile ieşene – membre ale unei comisii paritare imaginare de dialog social… Evenimentele desfăşurate în ultimii doi ani ne-au arătat care sunt de fapt ticăloşiile ce stau în spatele aşaziselor „negocieri” şi discuţii pe diferite teme care „ard” societatea civilă.
Cum apar semnale din mediul virtual că au fost descoperite sau incriminate unele evenimente iminente sau în curs de desfăşurare puse la cale de NICHIRICA, hop şi „bunăvoinţa” de a discuta „deschis” pe temele arzătoare…! Cu cine? Păi cu prietenii pe care îi finanţează în mod legal pentru a le fi parteneri oficiali de dialog! Sictir!
În cazul concret cu marcarea a peste 500 de copaci din cele două parcuri istorice ale Iaşului, problema devenise atît de periculoasă, încît ticăloşii din Palatul Roznovanu au apelat imediat la cei pe care-i plătesc pentru a dinamita organizarea adevăratei societăţii civile.
Aşa cum am mai scris, am fost solicitat de domnul Franco Frunzetti – în calitatea sa recunoscută de activist ecologist din Iaşi – reprezentant declarat al Partidului Verde, să iniţiem un protest pentru apărarea copacilor aflaţi în pericol.
Am gîndit un plan de acţiune – şi cunoscînd prea bine intenţiile şi obiceiul politicienilor de doi bani din oraş – am făcut imediat un apel la toată lumea  (inclusiv la partidele politice) de a ne ralia sub steagul invizibil al rezistenţei faţă de un nou act de barbarie pus la cale de Administraţia Locală. Am anunţat că este o acţiune a societăţii civile la care invităm în egală măsură şi partidele politice să ni se alăture pentru a dovedi astfel că există o opoziţie totală faţă de acţiunea de tăiere a copacilor.
Am rugat în mod expres să avem puterea şi răbdarea de a trece peste orgolii şi să dovedim unitate.
Bine, a doua zi s-a manifestat TMP şi sîmbătă, într-un dispreţ total la apelul nostru a „organizat” un protest „dinamită” grupul subversiv „Iaşul iubeşte teii”.
În intenţia noastră – ce fixasem iniţial ca termen data de 17 mai, orele 16 – era ca evenimentul ce-l doram organizat „ca la carte” să-şi atingă scopul şi să fie un semnal de atenţionare că ieşenii în sfîrşit „s-au trezit”, că ieşenii nu mai tolerează bătaia de joc a unor neaveniţi în fruntea lor.
Imediat am luat legătura cu maestrul Liviu Antonesei pe care l-am contactat pe privat şi i-am expus ideea la care mă gîndisem, aceea ca dumnealui să fie „cap de listă” la o „scrisoare deschisă” sau petiţie ce se dorea semnată de cît mai multe personalităţi intelectuale ale Iaşului, ce ar fi fost urmate masiv de cît mai mulţi semnatari anonimi din societatea civilă. Asta era în paralel cu un miting de protest ce-l vedeam bine cunoscut şi întărit prin coeziunea semnăturilor!
Maestrul Antonesei m-a asigurat de tot sprijinul său, cu menţiunea că ar dori ca altcineva să scrie textul, deoarece dumnealui este prea indignat şi nervos de tupeul conducerii primăriei şi textul rezultat nu ar fi pe măsura aşteptărilor de la domnia sa. În rest, maestrul Liviu Antonesei s-a arătat deschis să ne acorde tot sprijinul Domniei sale.
Intenţia grupului de iniţiativă în care am fost inclus, era ca în paralel cu măsurile organizatorice ce le intreprindeam, să se ceară în mod oficial autorizaţie de protest pentru data de 17 mai la orele 16, pentru Parcul Copou. Am ales Parcul Copou, pentru simplul motiv că este mult mai accesibil unui număr mai mare de ieşeni decît Parcul Expoziţie. Am ales ora 16, pentru că este o oră rezonabilă după masa de prînz – cînd ieşenii ar fi fost dispuşi la „o plimbare” în aer liber îmbinînd utilul cu plăcutul….
N-a fost să fie aşa. După ce domnul Frunzetti a hotărît să se manifeste independent ca un lider recunoscut(?) şi a realizat repede un „Event” pe Facebook (pe care anunţa cu date şi ore organizarea în numele societăţii civile a protestului), imediat a venit pe acea pagină a Eventului chemarea grupului de diversiune „Iaşul iubeşte teii”.!
Acest grup este structurat în mare parte pe intelectuali reali a Iaşului – în general cadre universitare loiale Rectorului Dumitru Oprea – care au misiunea de a capacita oricînd şi grupe de studenţi ce pot fi determinaţi să răspundă prezent la solicitarea dascălilor lor…
Ar fi extraordinar de benefic dacă „Iaşul iubeşte teii” şi „Mai Bine” ar fi cu adevărat iteresate să lupte cinstit şi la vedere pentru a democratiza societatea, pentru a conştientiza populaţia asupra modului discreţionar şi abuziv în care este condusă politic, dar din păcate totul este de o falsitate care indignează!
Pentru că domnul Frunzetti care şi-a dorit sincer, cu multă ardoare să se implice în apărarea naturii şi a evidenţierii domniei sale în lupta ecologistă din Iaşi pur şi simplu s-a speriat de acţiunea celor din spatele grupului „Iaşul iubeşte teii” şi văzînd că scapă din mînă întîietatea şi „leadershipul”, a lăsat baltă proiectul iniţial lăsînd Eventul pe seama diversioniştilor…
Este cunoscut de toată lumea „bună” din tîrg că în spatele grupării pedeliste care a rămas fidelă domnului Dumitru Oprea, se află trei jurnalişti „de dreapta” din Iaşi ( e vorba de cei de la TeleM – Călin Ciobotari şi Florin Gheţău – cunoscuţi antinichitişti şi antipesedişti şi domnul George Onofrei) ce formează un trio de opozanţi faţă de Nichita în media ieşeană. Mai sunt vreo doi, dar nu mai sunt atît de evident la vedere…
Imediat cei trei au declanşat vîlva prin mijloacele de care dispun şi au făcut chemarea în numele grupului „Iaşul iubeşte teii” ca să vină cît mai multă lume la solicitarea lor.
Evident, că intelectuali ca maestrul Liviu Antonesei, ca domnul Profesor Mandache Leucov, domnul ing. Lupu, nu aveau cum să stea deoparte la chemarea oricui, pentru că dumnealor sunt „cu trup şi suflet” cu mintea şi cu fapta alături de oricine se înhamă la o acţiune de a apăra natura Iaşului.
M-am simţit lezat de nesocotinţa organizaţiilor politizate care au dorit să dinamiteze o acţiune amplă şi bine organizată a societăţii civile şi m-am văzut nevoit să denunţ public mîrşăvia acestor oameni de nimic care în mod conştient fac jocul barbarilor inculţi din primărie.
Am fost absolut sigur şi am ştiut că NICHIRICA va duce în derizoriu protestul, că va dezminţi cu neruşinare intenţia lor ticăloasă de a tăia în interese oculte atîţia arbori.
Acum o întorc, afirmînd public că ei sunt dispuşi deschis la orice discuţie explicativă, că nu vor fi tăiaţi la o adică decît acei arbori care „vor avea analizele proaste”…! Ăştia ne cred pe noi tîmpiţi cînd ştim cu toţii cîte ticăloşii se produc sub comandă politică cu acte „legale” şi cîţi bani sunt în joc! Cine ne spune ale cui sunt laboratoarele puse să dea verdictul, cine le comandă? În Iaşi avem eminenţi specialişti care cunosc cu ochiul liber – ca fondatori de şcoală – că acei copaci supuşi marcării nu au probleme majore pentru care să fie doborîţi. La Iaşi există facultăţi de biologie şi agronomie care au specialişti şi laboratoare capabile să dea un răspuns corect şi cinstit despre aceste probleme inventate de unii ticăloşi interesaţi.
Orice răspuns mincinos dat de reprezentanţii primăriei ieşene şi oricîte hîrtii doveditoare purtînd orice ştampile de atestare, nu vor fi acceptate de societatea civilă fără supervizarea specialiştilor recunoscuţi de noi, ieşenii! Asta să vă intre în cap băi NICHIRICA!
Degeaba îl puneţi pe trepăduşul acela incult ca şi voi de vă poartă vorbele tîmpe – l-am numit pe gîngîitul Sebastian Buraga – să afirme: „…intentia municipalitatii nu este aceea de a-i opri pe acesti cetateni sa isi spuna punctul de vedere. In schimb, edilii condamna persoanele sau grupurile care politizeaza si care se folosesc de tineri pentru a avea castiguri electorale de pe urma unor asemenea dezbateri. Printre politicienii prezenti la aceasta dezbatere s-au aflat si fostul deputat PDL Marius Spînu, dar si protestatarii de meserie aflati in slujba Fortei Civice sau Partidului Ecologist. ” Quod erat demonstrandum…
Noi ştim cu siguranţă că aţi comandat acele acţiuni care v-au ridicat mingea la fileu. Ăsta a fost scopul nedeclarat al TMP şi al grupului „Iaşul iubeşte teii” ce îşi fac concurenţă neloială de fapt pentru a smulge cît mai multe voturi electorale unii de la alţii şi pentru a rămîne în graţiile cuplului de criminali Traian şi Nuţi.
La Iaşi există doar teoretic un Partid Ecologist Român şi un Partid Verde. Ele nu sunt puternice pentru că nu se doreşte! Ar fi – conduse de oameni potriviţi şi bine intenţionaţi – un mare pericol pentru celelalte partide tradiţionale, tixite de politicieni trădători!
Domnul Franco Frunzetti a conştientizat se pare pînă la urmă că a fost atras în naivitatea domniei sale într-o cursă. A vrut cu orice preţ să fie un lider recunoscut şi a fost învins de Sistem…Nu a avut inspiraţia să creadă în cei la care a apelat iniţial şi care sunt complet devotaţi cauzei…
Acum încearcă de unul singur să-şi dovedească lui – dar şi altora – că El are dreptate şi putere de luptă.
Acum – ca mulţi dintre voi – sunt alături de el, dar stau deoparte. Nu mă mai implic pentru că nu mai am încredere în nimeni…poate nici în mine.
Mi-aş dori ca măcar acum acţiunea lui Frunzetti să reuşească. Mi-aş dori – în ciuda deficienţelor evidente de organizare – să aibă succes.
Mi-aş dori ca pe data de 17 mai la orele 13 să anulaţi prînzul alături de familie şi să vă alăturaţi unei cauze drepte.
Îmi doresc – măcar de faţadă – ca la eveniment să fie prezenţi şi cei care au dinamitat intenţionat desfăşurarea în bune condiţiuni a unui protest real şi perfect îndreptăţit al ieşenilor neînregimentaţi.
Ăsta ar fi un semnal că ne pasă cîtuşi de puţin de oraşul nostru. Altfel, totul se adeveresşte că aţi făcut o mare mîrşăvie!