PALATUL INCULTURII DIN IAȘI

Am așteptat cu multă curiozitate deschiderea „festivă” după mai bine de un deceniu de tergiversări și alocări de fonduri în salturi a clădirii emblemă a Iașului, recte Palatul Culturii.
Pentru mine și pentru alții în situația mea, de azi înainte denumirea corectă va fi Palatul Inculturii.
Cum aș putea oare cataloga cheltuirea în bătaie de joc a 30 de milioane de euro de niște inepți cu diplome de mari specialiști în arhitectură și restaurare care își dau probabil acum ifose de „jmekeri” cu ștaif trecându-și cu siguranță în CV și contribuția lor la  obiectivul ce va marca acest secol?!
S-au perindat în  deceniul cât au durat lucrările de restaurare o droaie de „flaifuteri” ce au ocupat fotoliul și buda din cabinetul Ministerului Culturii, care și-au pus în piept insigna ce reprezintă simbolul Iașului.
Câtă zarvă și câtă panaramă s-a făcut acum vreo săptămână în urmă când „monseur” Julien Cioloș – actualul figurant în funcția de Prim Ministru al României și întregul său ciopor de tehnocrați incapabili au sosit la Iași să taie ața tricoloră – că „n-așa?” – nu ești Cabinet și nu te poți lăuda că ai fost la guvernare dacă nu inaugurezi ceva, de obicei ceva făcut de alții înaintea ta și exploatat de tine, chiar dacă și cei dinainte sau și cei de după tine vor mai mima această victorie ca fiind una personală.
Eram foarte curios dacă mi se vor adeveri bănuielile că în ditamai Palatul denumit al Culturii încă de comuniști – căsoi în stil gotic în plină patrie a ortodoxiei moldave – proiectanții NU au prevăzut desigur la cererea expresă a factorilor de decizie locali și ministeriali ca renovarea să fie făcută conform standardelor internaționale din primul secol al mileniului trei, cu dotări de ultimă oră a tehnicii și confortului, cel puțin ca în cazul Complexului Palas înfipt prin abuzuri crase de putere și ilegalități în coasta Curții Domnești a lui Vodă Ștefan.
Pe naiba! Ți-ai găsit! Pe toți gherțoii ăștia plini de ifose și de titluri academice, de doctori făcuți la Școala de Felceri în Științe de fel de fel, îi doare în curtea interioară de oamenii care dintr-o ironie a sorții au ajuns să aibă diferite dizabilități fizice și sunt țintuiți într-un cărucior cu rotile.
Dar ceea ce este cu adevărat grav și ce provoacă indignare e MENTALITATEA cretină și ticăloasă a unor semeni bipezi ce se comportă discriminatoriu cu alți oameni ajunși în nevoie și cărora le îngrădesc cu bună știință niște drepturi normale în țările civilizate ale lumii – drepturi ce sunt prevăzute în mod expres și de legislația românească în vigoare!
Am apelat la bunăvoința vărului meu venit de Paște în vizită de la Brașov – om umblat în multe țări de prin Europa și Asia – să îl rog să cerceteze cu ocazia vizitei făcute la Palat și posibilitatea să merg și eu să văd minunea de 30 de milioane de euro…Auzisem de prin Presa locală că s-ar fi montat lift exterior pentru ca și un turist (român sau străin) să poată vizita întreg Complexul Muzeal Moldova.
Aflu cu amărăciune că prostia și răutatea românească amplificată și exacerbată la Iași atât la nivelul Administrației Locale, dar și la cea a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și-au mai dat încă odată măsura incompetenței și rea voinței!
Cu bună știință accesul unor persoane cu handicap locomotor ce ar dori să viziteze Complexul muzeal nu este permis prin intrarea principală a Palatului pe unde au acces toți turiștii bipezi, ci în mod discriminatoriu ei sunt supuși unor chinuri și umilințe de neimaginat.
Să presupunem că unul ca mine țintuit într-un scaun cu roți vrea să vină la Palat să viziteze. De obicei trebuie să ai însoțitor, că singur nu te poți descurca.
Iei un taxi din cartierul unde locuiești și ceri șoferului să te ducă la intrarea principală la Palat. Când ajungi, constați că te întâmpină trei trepte de marmură albă ce compensează o diferență de nivel de o jumătate de metru de la nivelul asfaltului.

20160503_144952
Ai coborât din Taxi și i-ai dat drumul (evident!), iar însoțitorul tău intră în holul principal lăsându-te ca pe vițelul la poarta nouă în așteptare. Să vedem acum ce are de făcut însoțitorul tău.
Intră și îi spune persoanei de la casa de bilete că are o persoană cu dizabilități fizice afară care dorește să viziteze Muzeele.
Casiera face niște ochi mari, nedumerită și vizibil încurcată și bâiguie că trebuie să fie anunțat PR-ul de la Palat. Asta e o persoană foarte importantă, un fel de Mare Șambelan.
După un telefon și câteva minute de așteptare vine și PR-ul cu o față mirată (ce dracu mai vrea și un olog să viziteze, nu putea să stea naibii la el acolo în Paris, Tel Aviv sau Tătărași?). Vizibil deranjat de situație și de faptul că a fost tulburat de la importanta muncă de rutină pe calculatorul din birou, PR-ul spune că trebuie să ia legătura cu un pompier de serviciu. În sfârșit, după alte minute de așteptare se prezintă și pompierul șef de țeavă. Era probabil undeva într-un cotlon al său din imensa clădire și unde în mod sigur mai îndeplinește și altă funcție de instalator sau fochist la centrala termică. I se expune și lui situația și i se cere să rezolve accesul persoanei cu handicap în Palat.
Pompierul atomic însoțește însoțitorul afară la însoțitul din căruț. Le explică acestora că trebuie să ocolească toată clădirea Palatului prin partea stângă până ajung exact în partea opusă fațadei și ușii principale, unde vor întâlni o poartă ovală din lemn de stejar reprodusă de arhitecți după modelul vremurilor Marelui Ștefan.

20160503_170436

Între timp, el va traversa prin interior Palatul și va veni cu cheia să-ți deschidă poarta masivă de stejar.
Pornești împreună cu însoțitorul tău (posibil o persoană de sex feminin plecată la muzeu în centrul Iașului cu pantofi cu toc, eleganți). Drumul complet ce trebuie să-l parcurgi împrejurul Palatului are cu siguranță vreo 200 de metri. Pompierul îți recomandă să parcurgi distanța cu o mașină, pentru că pe la jumătatea drumului vei întâlni o porțiune de aproape o sută de metri cu un strat gros de pietriș așternut înainte de inaugurare că se terminaseră banii de asfaltare de jur împrejurul Palatului și oricum latura dinspre Palas e necirculată frecvent de pietoni. Cum ai dat drumul deja la Taxi, te încumeți să pleci perpedes – însoțitor și asistat. Până la capătul asfaltului vechi, mai merge cum mai merge, dar odată ajuns pe pista de pietriș gros ești exact în situația în care ai fost în fața celor trei trepte: imposibil de mers mai departe. Roțile căruțului se afundă în pietriș și se blochează după primii 50 de centimetri. 20160503_170306
Handicapatul locomotor rămâne pe loc imobilizat în căruț, iar însoțitorul continuă drumul pe tocuri prin pietriș până la poarta de lemn indicată de pompier. Acesta a ajuns, a deschis ușa din lemn prin care se vede în fundul curții interioare turnul modern îmbrăcat în plexiglas albastru al liftului exterior atașat clădirii ce are menirea să te urce la parter și apoi la etaje. 20160503_170528

Din păcate tu nu ai cum să ajungi la poarta de lemn decât dacă ai fi știut să mergi până acolo cu taxiul și să aștepți ca însoțitorul tău să rezolve toate problemele expuse mai sus…Evident că renunți. Chemi alt taxi și te întorci acasă blestemând pe toți idioții care te tratează cu nepăsare, ba chiar dorindu-le ca un păcătos ce ești, să ajungă și ei în situația ta ca să te poată astfel înțelege. Hai, că până în Tătărași nu este chiar foarte departe, dar până la Paris, Tel Aviv, Cluj, Constanța?
În Iași există o nepăsare vădită a autorităților dotate cu două picioare, dar fără cap pe umeri. Vrem să fim Capitală Europeană, să primim bani cu camionul ca să-i sifoneze niște mahări hoțomani și idioți.
Mentalitatea de nepăsare și neînțelegere față de omul în suferință care TREBUIE să aibă șanse egale se manifestă chiar și la conducerea BOR, respectiv la conducerea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Încearcă să intri pe scaunul de handicapați la Trei Ierarhi, la Mitropolie sau în altă biserică din Iași sau la o mânăstire din Moldova! În cel mai fericit caz vei găsi o rampă care a bifat o acțiune teoretic și vei avea în față o trambulină pentru schiori.
Nu știu pe cine vor alege ieșenii primar. Știu că am scris un Program de guvernare locală ce i l-am pus la dispoziție candidatului independent Anca Preda, în care „Iașul egalității de șanse” este unul dintre cele mai importante obiective.
Nu știu câți ani îmi mai lasă Dumnezeu de trăit și apt de a mă lupta, dar fiți convinși că după alegeri voi deveni cea mai înverșunată și mai incomodă persoană care vă va obliga să aduceți Iașul la standardele europene!
Se aude domnilor Primar, Preș la C.J. sau ÎPS Mitropolitul? Puneți bani de o parte, vor sosi curând primele controale și primele amenzi!
La Palatul (in)Culturii vă voi obliga să faceți o rampă conform Normativului (max.7%) chiar la intrarea principală și de acolo să avem acces la lift!
Până atunci, vă spun doar atât: să vă fie rușine nemernicilor!

3 thoughts on “PALATUL INCULTURII DIN IAȘI

 1. Iuliana Nastase-Onu
  Iuliana Nastase-Onu Cine s-a ocupat de reamenajare si de supraveghere ar fi trebuit sa stie.Asta demonstreaza ceea ce am spus de mult.Facem lucruri ca asa trebuie nu din suflet ca ne gandim ;la semenii nostri mai putin norocosi.La noi persoanele cu handicap sunt tinute in casa de foarte multe familii iar autoritatile in loc sa promoveze un alt mod de politici incurajeaza astfel de fapte prin lipsa mijloacelor de acces dotate corespunzator.
  Îmi place · Răspunde · 2 · 18 ore
  Ionela Manuela
  Ionela Manuela inteleg ca s-a facut o greseala,dar totusi Palatul nu are nici o vina…mi se pare de prost gust sa se scrie Palatul Inculturii..cand oamenii au facut o greseala si nu palatul..putin respect pentru ce inseamna acest palat si reclamati oamenii pentru greselile lor
  Îmi place · Răspunde · 2 · 16 ore
  Raluca Musteata
  Raluca Musteata Sunt de acord cu Ionela Manueala. Palatul nu poate in nici un caz al inculturii. Dar nici sa investesti atatia bani si sa nu faci lucrurile cum trebuie. Eu as face un procès si un scandal media. Normele europene si legislatia interna cine si cand le respecta?
  Îmi place · Răspunde · 16 ore
  Ascunde 14 răspunsuri
  Iuliana Nastase-Onu
  Iuliana Nastase-Onu Aici este problema.La noi inca aceste lucruri se ignora iar acesti oameni cu diverse deficiente nu sunt respectati si iubiti.Este o problema la care trebuie sa lucram .
  Îmi place · Răspunde · 16 ore
  Iuliana Nastase-Onu
  Iuliana Nastase-Onu SA DECLANSAM O CAMPANIE .
  Îmi place · Răspunde · 16 ore
  Ionela Manuela
  Ionela Manuela pentru ce,ca doar lift exista la Iasi,doar ca e prin partea opusa..e adevarat ca poate fiind la inceput,ei nu s-au organizat bine,dar lift exista…numai supararea domnului respectiv(cunoastem unii ca el )si-a varsat nervii pe saracul palat..in opinia …Vezi mai mult
  Îmi place · Răspunde · 15 ore · Editat
  Ionut Huci
  Ionut Huci Draga Ionela iti doresc ca atunci cand sotul tau o sa faca o casa din banii vostri sa faca din greseala usa in spatele casei…. Atunci o sa vezi cat e de important sa fii atent la detalii…
  Îmi place · Răspunde · 2 · 15 ore
  Iuliana Nastase-Onu
  Iuliana Nastase-Onu Cred ca nu are rost sa intram in polemici ci sa facem ceva pentru remedierea a ceea ce inca la noi este tratat la diverse si neglijat.Mai bine sa ne organizam si sa anuntam aceste deficiente care exista din cate am vazut la mai toate obiectivele culturale.
  Îmi place · Răspunde · 1 · 15 ore
  Ionela Manuela
  Ionela Manuela Ionut Huci nu ai inteles nimic din ce am scris eu…uneori vedem doar ce vrem noi sa vedem…cat despre casa..sa fie a noastra…sincer nu ar mai conta unde e intrarea,ca doar am intra impreuna pe aceeasi poarta…
  Îmi place · Răspunde · 15 ore
  Ionut Huci
  Ionut Huci „sunt sigur”…
  Îmi place · Răspunde · 15 ore
  Ionut Huci
  Ionut Huci
  Fotografia postată de Ionut Huci.
  Îmi place · Răspunde · 5 · 15 ore
  Katalin Erich
  Katalin Erich Destepte cuvinte!
  Îmi place · Răspunde · 1 · 14 ore
  Katalin Erich
  Katalin Erich Imi vine sa-mi cer eu scuze pentru situatia jenanta in care sunt puse atatea persoane cu handicap locomotor…
  Îmi place · Răspunde · 1 · 11 ore · Editat
  Raluca Musteata
  Raluca Musteata Ionela, intrarile pot fi reamenajate cu o rampa laterala (nu e mare lucru sa transformi niste trepte pentru ca sa se poata intra cu carucioarele – inclusiv cu bebelusi). Nu vad de ce ar trebui facuta o intrare pe din dos.
  Îmi place · Răspunde · 1 · 11 ore
  Raluca Musteata
  Raluca Musteata Peste tot in tarile civilizate aceste rampe facute in rand cu scarile de la intrarile principale exista.
  Îmi place · Răspunde · 1 · 11 ore
  Raluca Musteata
  Raluca Musteata Plus ca, daca tot faci intrare separata, pregateste drumul pana la acea intrare, nu? Plus, pui indicatoare, sa stie omul pe unde sa mearga.
  Îmi place · Răspunde · 1 · 11 ore · Editat
  Gabriel Mihaila
  Gabriel Mihaila Vă mulțumesc tuturor pentru părerile exprimate, indiferent că sunt PRO sau CONTRA. Din păcate Ionela-Manuela care a comentat și pe Blog este ori interesată și apără o poziție, ori pur și simplu este inaptă să înțeleagă titlul articolului! Incultura conducătorilor din Sistemul Administrațiilor se răsfrânge și asupra clădirii! Este evident că NU AVEM MENTALITATE, nu am fost crescuți în spiritul de buni creștini, chiar dacă este rând și bătaie la sfintele moaște. Nu avem educație! Posibil că în țările civilizate CREȘTINISMUL nealterat de comunism ca în România să le fi insuflat altor popoare mai multă bunătate și înțelegere. Ce poți cere unor inși obtuzi la minte care CONDUC Sistemul dacă nici Biserica însăși nu înțelege și nu aplică aceste norme elementare? Popii se tem că-i ivadează ologii pe care îi asimilează cu cerșetorii! Palatul este al INCULTURII factorilor de decizie, indiferent câtă cultură este depozitată înlăuntrul lui!
  Îmi place · Răspunde · 7 minute · Editat

 2. inteleg ca s-a facut o greseala,dar totusi Palatul nu are nici o vina…mi se pare de prost gust sa se scrie Palatul Inculturii..cand oamenii au facut o greseala si nu palatul..putin respect pentru ce inseamna acest palat si reclamati oamenii pentru greselile lor..nu improscati cu noroi in frumosul nostru palat si in emblema Moldovei…

  1. dragă…Ionela Manuela….eu îți înțeleg ofuscarea…probabil că ai o funcție de te arde la lingurică…TU NU ÎNȚELEGI(!) NIMIC! „s-a făcut o greșeală” este o STARE, este o MENTALITATE, izvorâtă din INCULTURA unor factori de decizie care se plimbă pe toate meridianele lumii pe banii românilor doar ca să-și satisfacă unele pofte izvorâte din privilegiile unor bugetari! Nimic nu învățați din ceea ce vedeți afară pe unde umblați! Sunteți doar niște molii mâncătoare de bani publici care vă mai și „ofensați” când vi se arată adevărul în față! Nici un par în moalele capului nu vă poate trezi la realitate! Asta nu e greșeală, e STAREA DE SPIRIT din Iași, din România! Poate doar dacă ajungeți în realitate într-o situație limită veți putea înțelege! Poate atunci se vor trezi cei cu funcții de răspundere și își vor da seama de ce ne ocolesc turiștii, de ce nu am fost aleși să rămânem în cursa pentru Capitala Europeană! NU MERITĂM! Sincer, articolul este doar o înțepătură de țânțar pe lângă ceea ce va urma! Voi cere OFICIAL prin ONG-uri să intronăm Legea și voi rezolva prin forță ca și Iașul să devină oraș european, chiar dacă unii vor zbura din funcții! Frustrările sunt la fel de mari ca și suferința și umilințele la care suntem supuși! Aveți o droaie de arhitecți bine plătiți ce pot rezolva din 3 linii de creion problema!

Comments are closed.