PILĂ “DE MILIOANE”

Nu ştiu cîţi aţi auzit de dom’ director Pilă…da, da, nu e nimic la mişto, avem în Iaşi un tip fost(?) sau actual(?) director cu acest nume predestinat: Pilă! E posibil ca acest nume să fie doar cel sub acoperire, numele său de civil, pen’că domnul Dănuţ Pilă a fost pînă mai anţărţ Directorul Regional al DRDP Iaşi.
Ce-o fi zis oare vreun general de la SRI unde acest domn a lucrat cu acte în regulă înainte de a-l „pensiona” pe domnul şi de a-i încredinţa misiunea: „domnule maior (colonel?), uite îţi iei un nume sub acoperire care să te ajute. Pilă! Pilă are şi podul şi pilă ai şi matale care primeşti această misiune unde te trimitem noi”.
Apoi inginerul hidrotehnic ofiţer de SRI a fost trimis în terenul inamic….
Era pe vremea cînd la M.T. de la Bucureşti madam Boagiu – pupila lui Băse – îl schimba la conducere pe Radu Berceanu care devenise prea cunoscut deja ca şmenar „whirpool” pînă pe plaja de la Monte Carlo. Răducu a fost chemat de Băse într-o zi şi i s-a zis scurt: „băii, uite care-i chestia…trebuie urgent să te ejectezi din funcţie că deja ăştia de la Bruxelles au mirosit sifonul din vin şi asta îi poate duce la mine. Roiu’ că bîntuie bolile, o aduc pe Ancuţa că-mi arată măseluţa şi va face ea curat în urma ta.
Berceanu n-a stat mult pe gînduri şi şi-a fixat urgent o partidă de table cu Bebe Ionescu pe coverta iahtului ancorat în Monaco.
Băselu a chemat-o pe Ancuţa şi după ce i-a arătat măseluţa acesta a însărcinat-o extraordinar de tare să procedeze la ştergerea tuturor urmelor de şmenuială masivă din bani europeni existente la M.T. şi CNADNR…Pentru asta l-a chemat pe generalul Coldea şi „l-a rugat mieros” să o ajute pe madam Boagiu.
Problema nasoală şi arhicunoscută şi de mucoşii cu puţa goală supuşi ai bulibaşilor de la Tg. Jiu pînă la Iaşi – via Piteşti şi Sibiu – era însă altă matroană pe post de cloşcă cu puii în euro, mare directoare la CNADNR, Dorina Tiron care punea apă în sifon…
Această madamă – se zice în folclorul oral din Bucovina – că ar fi ceva rudă cu Regina Maria, care a impus-o urgent în atenţia Împăratului Traian încă de pe vremea cînd acesta a sărit din barcă în trenul vieţii şi a ajuns ministru. Cu ajutorul ei dezinteresat, Băse a sifonat la greu banii de la drumuri instaurînd monarhia multicefală a regilor asfaltului.
Treaba a mers fără perdea atît de departe că la un moment dat nimeni nu mai ţinea cont de niciun fel de precauţii şi nu se mai obosea să măsluiască cît de cît licitaţiile pe care le cîştigau regulat vreo trei persoane.
Ieşenii au avut marele noroc – unic poate în viaţă – ca madam Tiron care pune apă în sifon să fi ajuns Director General la CNADNR plecînd din funcţia de Director Regional al DRDP Iaşi după un suiş fulminant de la şefă de district pe la Lacul Sărat sau Amara, şef de lot pe la Vaslui City, inginer şef de secţie pe la Suceava, Director adj. La DRDP Iaşi şi zdup! La Bucale…Asta în circa 2-3 ani!
Coana mare din Broscăuţi s-a gîndit că dacă tot învîrte între degetele arătător şi cel mare de la ambele „mînuri” miliarde de euro, n-ar fi rău să-şi oprească şi „mneaei” cîteva meleoane…
Pentru asta şi-a pus pe funcţii cheie oameni potriviţi de ea cu mîna ei – care şi-au sacrificat cariera pentru prosperitatea lor proprie – fiind şi aceştia răsplătiţi în timp cu vile, mobilă, maşinuţe şi alte mici atenţii contra unor semnături riscante….
Deoarece DRDP Iaşi a devenit ţărişoara regat a doi regi ai asfaltului ( ce premoniţie, doi! ), tot aici s-a coagulat şi un guvern din umbră al drumurilor naţionale şi al atostrăzilor pe hîrtie igienică.
Acestea fiind zise, să revenim la oile noastre din turmă şi să zicem că la „cina cea de taină” cu Ancuţa, Coldea şi Băse s-a pus problema unde poate fi pînza mai subţire şi cum poate fi dres busuiocul…În unanimitate de voturi, cei trei au hotărît că punctul vulnerabil este fără doar şi poate mamaia Dorina care ia în zbor albina şi prin urmare s-a hotărît la Masa Tăcerii ca Ancuţa s-o facă pe-a dura şi s-o schimbe urgent pe mama regilor asfaltului din funcţie, s-o scoată din ochii presei şi a lumii civilizate – fiind un real pericol dacă sosesc inspectori europeni să miroase urma euroilor….
Zis şi făcut. Odată instalată pe fotelul ministerial, madoamnişoara Boagiu care nu-şi cunoaşte gagiu, a „zburat-o” pe Tironiţa de pe funcţie tocmai înapoi la Iaşi, dînd impresia unei retrogradări. Poanta a ţinut doar două zile cînd a venit precizarea că nu a revenit pe postul de director regional, ci a înghesuit-o într-un birou după uşă, la etajul clădirii – ascunsă după cuier.
Dintr-o dată se anunţă un zvon depărtat ca un murmur de codru des chiar de nimeni înţeles şi apare într-o dimineaţă un domn cu o figură inteligentă şi ochii albaştri care se prezintă nonşalant ca fiind noul director regional.
„Mă numesc Pilă, şi de azi sunt noul vostru derector!”
Inginerimea drumară a rămas stuchefiată la asemenea tupeu cînd îţi intră în casă un ins de pe stradă şi zice scurt că el taie şi spînzură. Nimeni nu-l cunoştea, nimeni nu auzise de el, dar cînd au auzit ce nume declară, au amuţit şi nu l-au mai întrebat: „ Dar aste decoraţii, cum, cine ţi le-au dat?”, pentru că răspunsul ar fi fost inevitabil:”chiar generalul nostru şi-al vostru împărat!”
N-a durat prea mult şi dom’ Pilă care n-avea vilă a început să taie în carne vie şi să amestece piesele din cutia de şah. A început să învîrtă foştii şefi de departamente aducînd în faţă oameni din eşalonul doi care nu aveau spate politic şi care băteau pasul pe loc. Într-un an linia de conducere era schimbată ca la meciul de hochei, toată garnitura de atac…
Omul era evident trimis să vadă ce urme trebuie mătrăşite de prin dosare să taie legăturile lui Tironiţa pe care a mutat-o pe NV înapoi la SDN Suceava aproape de Palatul ei din Broscăuţi întregind familia cu soţul…
Ghinion! Cade guvernul PDL şi ineptul ăsta de Nichita nu ştie ce treabă are dom Pilă Dănuţ şi trage de şireturile de la pantofii lui Ponta impunînd în locul lui Pilă un personaj laic şi pitoresc care juca fotbal şi ieşea la şpriţ cu primarul.
Omul de paie nu ştie de fapt că a căzut în puţul fără fund al cunoaşterii şi vine la serviciu ejectîndu-l pe Pilă căruia îi plîngi de milă.
Cum omul nu putea să lase un asemenea afront – avînd pe Coldea de partea sa şi pe Nashu în suflet – dă în judecată CNADNR-ul care l-a schimbat abuziv şi conform teoriei din şah „albul mută şi cîştigă” – şi el cîştigă procesul, instanţa impunînd repunerea sa în drepturi.
Dar orgoliul lui Nichita şi muşchiulatura sa proeminentă nu ţine cont de hotărîrea judecătorească şi se ajunge ca-n viaţă la soluţia coabitării.
Domnul Pilă primeşte şi „mnealui” o încăpere la etaj la sediul SDN Iaşi cu masă, calculator, tilifon, instalaţie de ascultare şi evident salariul de director regional fără atribuţii.
S-a ajuns astfel ca la SDN Iaşi să fie angajaţi doi foşti directori regionali care nu se salută din motive de schimbare şi care nu fac nimic fiind prea bine pregătiţi pentru meseria de ingineri de drumuri.
Ambii au lovele grup cărate cu sacoşa METRO la fiecare chenzină, în timp ce mulţi tineri absolvenţi de facultate stau în şomaj, iar muncitorimea stă pe salarii de mizerie ţinîndu-i în spate pe trîntori.
Gurile rele zic că este posibil ca în cadrul DRDP să se înfiinţeze un departament nou al foştilor directori schimbaţi din funcţie care să o aibă drept şefă pe Dorina Tiron.
Cred că pe voi nu vă deranjează asta, nu-i aşa?