PREDICA DE LA ÎNCEPUTUL DE AN 2013

Prieteni, acum că începem un nou an, mă simt dator faţă de voi – membrii acestui grup de luptă civică – să fac unele precizări, să dau unele explicaţii.
CIVICIS GRUP IAŞI a fost înfiinţat şi a fost lansat în eterul virtual pe data de 1 august 2012, la iniţiativa mea şi a fost gîndit imediat după alegerile locale, cînd am întrevăzut nenorocirea ce s-a abătut asupra noastră în momentul cînd – prin jocuri politicianiste de doi bani pe care le prevăzuse aproape toată lumea, dar care s-a lăsat anesteziată – a rămas la putere primarul Gheorghe Nichita şi echipa sa.

Nichita Fundaţie
Incompetenţa dovedită în anii anteriori, dar mai ales scandalurile financiare şi eludarea procedurilor legale ar fi trebuit să ne facă să alegem orice altă persoană dintre ofertele avute, cu excepţia a ceea ce ştiam prea bine că avem. Măcar provizoriu, pentru următorii patru ani, pînă reuşeam să vedem o soluţie viabilă şi corectă de a găsi o persoană aptă şi competentă să punem în fruntea acestui oraş – indiferent de culoarea sa politică! – pentru că primarul trebuie să fie în primul rînd un Om deosebit de complex, modest şi cinstit.
22 de ani de democraţie ne-au arătat că la Iaşi întotdeauna am ales cu inima şi nu cu mintea şi ne-am lăsat furaţi de promisiunile deşănţate a cîte unui partid politic care de fapt a promovat fără excepţie numai carierişti şi oportunişti, oameni fără scrupule, dar şi fără vocaţie.

mulţumiri 4

mulţumiri 2
Un singur partid nu a reuşit să atragă atenţia alegătorilor din Iaşi pînă în prezent, cu toate succesele obţinute de acesta pe plan naţional şi anume Partidul Naţional Liberal. De ce? Uitaţi-vă cine l-a condus pînă acum şi cine îl conduce azi…
În ciuda faptului că judeţul Iaşi a ajuns fieful liberalilor la nivelul ţării, avînd cel mai mare număr de primari şi dînd pentru prima dată Preşedintele Consiliului Judeţean, funcţia de primar al Iaşului a fost întotdeauna o ţintă de neatins.
Dacă pînă acum curentul politic a fost nefavorabil acestora datorită deselor şi multiplelor frămîntări interne, în sfîrşit în anul ce tocmai a trecut venise clipa cînd Iaşul putea să-şi schimbe total soarta şi să promoveze în fruntea sa un om deschis la minte şi cu dorinţă de schimbare în bine, dar interesele particulare ale domnului Relu Fenechiu şi metodele sale discreţonare de a conduce Filiala ieşeană a PNL a hotărît cu totul altceva şi anume un noncombat care să asigure cîştigul lejer şi sigur al lui Nichita, care n-a trebuit să mişte nici un deget pentru a fi reales de un număr de votanţi care au mers la urne să dea un vot negativ fostului partid de la putere.

Votanţi PSD

Acum suportăm aceste consecinţe. Şi Nichita şi Fenechiu şi-au văzut rezolvate interesele în detrimentul nostru. Iaşul per ansamblu nu este nicidecum pesedist!
După ce am făcut aceste precizări introductive, vreau să vă spun că am fost şi mai convins ca pînă atunci că trebuie să fac ceva pentru ca să ieşim din starea aceasta de imbecilitate, să trecem eventual printr-un sevraj de dezintoxicare şi să pregătim de a doua zi alegerile locale pentru anul 2016.

str. Karl mARXtei hacuiti barbar
Este evident că o societate civilă inertă, debusolată, manipulată şi intoxicată, nu poate lupta şi nu poate discerne cu competenţă asupra unor persoane care îţi vîră degetele în ochi să-ţi atragă atenţia la vot.

Tudor Vladimir. no mens land
De aceea m-am gîndit că avem nevoie să coagulăm un nucleu de intelectuali, de oameni din presă, de personalităţi care să dorească să pună umărul la formarea unei societăţi civile ieşene care să poată vota peste patru ani în cunoştinţă de cauză.
Ceea ce poate mulţi nu înţeleg, este că noi aici nu dorim de fapt să ne substituim Administraţiei Locale, noi nu criticăm şi înjurăm din răzbunare şi neputinţă, noi nu avem aici interesul să intrăm în dialog cu aceşti troglodiţi incompetenţi. Ceea ce urmărim noi este efectul picăturii chinezeşti, este ideea de a deschide mintea cît mai multor oameni ca să înţeleagă de fapt de unde ne vin relele şi amarul vieţii. Faptul că am lucrat într-o unitate a primăriei şi că am avut cîteva soluţii care la timpul respectiv şi-au pus ampreta pe faţa oraşului – multe continuînd şi acum – faptul că am o carieră bogată dedicată gospodăririi unei localităţi şi pe alte meleaguri din ţară, îmi dau suficientă competenţă să cunosc şi să înţeleg foarte bine posibilităţile ce există, dar mai ales să văd cu alţi ochi modul cum se minte şi cum se fură – pe faţă deja – banii publici atît de puţini şi aşa.

plombari ploaie Iasi
Presa scrie ca „la serviciu”, nu cunoaşte amănunte de natură tehnică, nu poate vedea de cele mai multe ori ce este în spatele imaginii. Poate nici nu are interes. Nu numai că o suspectez, dar sunt ferm convins că o mare parte a presei este părtaşă la tot ceea ce ni se întîmplă. Se fac articole critice şi se bate apa în piuă pe nişte teme banalizate deja la care nu mai reacţionează nimeni, pe care le vede cu ochiul liber şi un copil de primară. Că sunt gropi pe străzi, că şantierele blochează traficul rutier, că se taie copaci, că lucrările trenează sau sunt făcute de mîntuială, copilării….

trotuar 2
Dar duce cineva o anchetă pînă la capăt, are cineva curajul, dar mai ales tenacitatea de a ajunge pînă la rădăcina acestor rele care se află undeva în tenebrele complicităţii unei reţele nevăzute? Asta ar însemna presă, ăsta ar fi rolul ei! Noi aici ne vom rezuma să arătăm şi să explicăm continuu cetăţenilor ce se face rău, dar cum ar trebui să se facă bine, vom explica unele activităţi executate prost şi cum ar trebui ele făcute pentru a fi corect. Pe mine nu mă interesează să-mi răspundă Nichita sau cineva din subordinea sa că o acţiune pe care noi am criticat-o de fapt, era bună pentru că , etc …Nu. Să explice la presă, să vedem că se corectează ceea ce semnalăm ca nemulţumiri ale ieşenilor. Au ziarele lor aservite, posturi TV, n-au decît să se laude pentru ceea ce fac ei bine. Aici noi le spunem numai ceea ce nu este bine, numai ceea ce nu ne convine.
Singur eu nu pot face mare lucru. Am mare nevoie de voi, de cît mai mulţi care îmi înţeleg lupta şi ţelul ei. Am nevoie de oameni care gîndesc, care vor să schimbe ceva în acest fost oraş – azi devenit un tîrg plin de praf sau de noroi, de prostii făcute cu bunăştiinţă. Vrem ca generaţiile viitoare să nu sufere de pe urma unor ticăloşi lăsaţi vremelnic în fruntea obştii de către o masă amorfă de cetăţeni care ori se complac în această situaţie mergînd ca oile în turmă cu capul aplecat căutînd un fir de iarbă, ori în cel mai bun caz împungînd fuga spre alte zări cu iarbă mai verde şi cu păstori adevăraţi.
Veniţi aşadar cu toţii să ne unim forţele şi să transformăm această societate care suntem Noi toţi. Fiţi apostoli, fiţi propovăduitorii înţelepciunii, fiţi adevăraţi formatori de opinie.

STOP
Hai, că putem!