SCRISOARE DESCHISĂ

Doamnă/Domnule Director Executiv al DIRECTIEI DE SĂNĂTATE PUBLICĂ IAȘI,

Mă numesc Gabriel Mihăilă din Iași, adrsa de email: gabriel2005mihaila@*************
Vă aduc la cunoștință următoarele: din anul 2010 am început să am probleme de sănătate datorate diabetului zaharat și a complicațiilor multiple.
De profesie sunt inginer constructor, cu peste 35 de ani vechime în muncă pe diferite șantiere de lucrări pe tot cuprinsul României.

Am petrecut în Spitalul Sf. Spiridon circa trei ani din viața mea. Cunosc foarte bine Clinica de Chirurgie Vasculară, cunosc foarte bine colectivul de medici și cadre medii de aici, precum și condițiile avute la dispoziție.
Trebuie să remarc faptul că în 2010 de când am ajuns eu în clinică aceasta era renovată de doar câțiva ani și se prezenta incomparabil mai bine decât celelalte clinici de chirurgie de la etajele doi și trei ale clădirii care de fapt erau în renovare (reparație capitală) chiar în acei ani, lucrările fiind efectuate de firma Construcții 1 Iași.
Pot spune că timp de trei ani am fost și martorul șantierului continuu existent în spital.
Vreau să remarc faptul că în ciuda faptului că în Blocul Operator funcționează de fapt 4 clinici chirurgicale care PRODUC INVALIZI și persoane ce nu se pot deplasa inițial biped – fiind nevoie de căruț pentru transport către toate încăperile, inclusiv grupurile sanitare – iluștrii proiectanți (arhitecți, constructori|) ce au câștigat licitațiile(?) Atorității Contractante au avut minte de oameni sănătoși tun, cu două picioare și puteri normale, neținând cont de specificul construcției supusă reabilitării, folosind probabil STAS-urile și Normativele existente pe timpul „iepocii de aur” la blocurile comuniste, unde se proiecta „otova” ușa de intrare în apartament de 90×210, la camere de 80×210 și baia de 70×210, la debara de 60×210.
Nici constructorii nu au dat dovadă de mai multă minte să atragă atenția proiectanților că renovează un Spital Universitar Regional în mileniul trei, secolul 1 și nu mai pot fi păstrate aceleași compartimentări și parametri din secolul 19 al mileniului trecut! Identic se prezintă treburile și la Spitalul C.I.Parhon, sau Neurochirurgie.
Probabil că Direcția de Sănătate Publică a județului ar trebui să fie încadrată cu un Compartiment Tehnic care să vegheze ca asemenea prostii să nu se facă pe banii contribuabililor contemporani! Poate măcar cadrele tehnice din subordinea veșnicului (!) director Bârliba pe care l-am cunoscut personal din vremea când am fost solicitat să ofertez lucrările de amenajare, reparație și marcare a curții și aleile Spitalului pe care am onorat-o cu mare profesionalism și minimum de bani având în vedere vitregia bugetului, dar până la urmă lucrările s-au făcut misterios prin încredințare directă la ordinul Primăriei Iași (tovarășul Chirica – păpușarul care a dictat cheltuirea banilor publici la toate spitalele ieșene), lucru hidos care se vede și astăzi….
Să revenim stimați domni și doamne!
Noi contribuabilii nu știm pe ce se cheltuiesc banii, dar dacă miliarde de lei se consumă placând doar pereți cu faianță colorată și gresie sau linoleum lipit pe holuri, tavane false ușoare și ieftine cu schimbarea instalațiilor sanitare și electrice o dată la 150 de ani împreună cu tâmplăria din lemn cu alta din PVC – și aceea incompletă sau de cea mai proastă calitate – fără plase de țânțari la toate geamurile ce se deschid, etc, atunci avem suspiciuni rezonabile că banii noștri alocați de Guverne sau de Autoritățile Locale sunt prost gospodăriți și, mai mult, sunt sifonați!
Nu se poate ca Spitalele de astăzi din Iași – orașul universitar unde există clinici universitare, să nu beneficieze de un confort la un nivel minim acceptabil de civilizație la care a ajuns Europa anului 2017!
Nu cerem ca bolnavi decât:
• dotarea grupurilor sanitare cu uși de minimum 80 cm la toate golurile pentru a putea pătrunde cărucioarele pentru invalizi cu însoțitor!
• Dotarea WC-urilor cu bare de susținere din inox și acolo unde pereții permit prelungirea acestor bare lângă lavoare și dușuri.
• Planuri înclinate cu pante de MAXIMUM 7% conform Normativului european cu balustrade pe ambele mâini oriunde există diferență de nivel și constituie acces în clădiri sau aleile de incintă a spitalelor.
• Dotarea FIECĂRUI SALON SAU REZERVE cu televizoare color cu telecomandă.
• Abonament – pachet mediu – cel puțin, la Compania de Cablu Tv
• INTERNET WIRLLES gratuit în toate spitalele din Iași!
• Chioșcurile de incintă să fie controlate la sânge și adaosul comercial să nu fie mai mare de 20% față de prețul de achiziție al mărfurilor!
• Fiecare Spital din Iași să fie dotat cu câte o Sală de kineto-terapie încadrată cu kino-terapeuți pe două ture și psihologi care să asigure consiliere tuturor categoriilor de bolnavi ce necesită recuperare postoperatorie.
• Mâncarea servită bolnavilor să fie după criteriul diversificat, cu un meniu alcătuit de bucătari adevărați, calificați, care să dea gust și aspect mâncării chiar dacă aceasta este în regim hiposodic sau hipocaloric. În prezent mâncarea servită are aspect de lături care provoacă silă doar la vedere și miros… Criteriul .„cea mai ieftină carne este găina moartă congelată” trebuie să dispară definitiv!

• Spitalele trebuie (mai ales în Clinici chirurgicale) dotate ÎN TOTALITATE cu paturi ergonomice funcționale, cu saltele pneumatice cu program – mai ales la aceia care nu se pot mișca timp îndelungat
• Regândirea Programului de acțiune a infirmierilor cărora li se va interzice sub amenințarea cu sancțiunea crearea intenționată de curent în saloane și rezerve pentru aerisirea zilnică INDIFERENT DE ANOTIMP! Această aerisire trebuie să se poată face oricând prin montarea unor instalații de ventilare individuale la saloane sau rezerve dacă acest lucru nu poate fi adaptat la o instalație de ventilare generală a clădirii!
• Fiecare Spital trebuie amenajat minim cu un mic parc cu pomi și spațiu verde dotat cu câteva bănci unde cei valizi pot ieși la aer curat.
• Trebuie luate măsuri draconice în toate spitalele pentru interzicerea comerțului ambulant cu diferite obiecte livrate de persoane dubioase atât ca probitate morală, dar și ca grad de curățenie și igienă, chiar dacă pun de complezență o pelerină de vizitator.
• Existența pe toate palierele clinicilor a automatelor de cafea și sucuri, precum și a celor care livrează apă potabilă rece sau fierbinte filtrată.
• Toate spitalele – la nivelul fiecărei clinici – trebuie dotate cu FILTRE individuale de apă potabilă cu osmoză tip NOBEL – care să permită atât personalului sanitar, cât și bolnavilor să consume apă curată de la robinet, fără a fi nevoiți să o cumpere!
• Programul de vizită al aparținătorilor trebuie fixat la toate spitalele din Iași prin Hotărâre a Consiliului Local numai după orele 14 până la 19.
• În timpul tuturor turelor, pe parcursul a 24 de ore, numărul infirmierilor trebuie să fie egal, că atât practic cât și teoretic nevoile bolnavilor sunt aceleași! Este greșită optica prezentă că „noaptea toată lumea doarme”, atât bolnavii cât și personalul sanitar! Este inadmisibil să existe un singur infirmier pe tura de noapte – maximum doi, care trebuie să manipuleze bolnavii grav sosiți din urgențe, să evacueze morții, să manipuleze cu tărgi pe cei care se impun a fi transferați de urgență în ATI și în același timp să fie schimbați bolnavii cu nevoi speciale, să fie ajutați să se deplaseze la WC, să li se dea bazinet, să fie ajutați să se întoarcă, răsucească, etc – unul, doi infirmieri la 30-60 de bolnavi!
• Posibil, ca plecând de la acești parametri – un infirmier la maximum 5 bolnavi grav – în tura de zi să fie suplimentați infirmierii care să transporte la cabinete bolnavii pentru investigații și analize.
• Oficiul infirmierilor trebuie dotat minimum cu un Prăjitor de pâine și un Cuptor cu microunde care să poată ajuta bolnavii să încălzească o porție de mâncare primită de acasă și ținută în frigiderul care trebuie să existe în fiecare salon și rezervă.

Acestea ar fi doar câteva deziderate pe care noi, bolnavii ajunși pe paturile spitalelor din Iași – indiferent că sunt administrate de Ministerul Sănătății sau de vreo entitate a Administrației Locale – avem pretenția să le avem ca și condiții! Omul vine în spital bolnav – mai tare sau mai ușor – dar sejurul pe care este nevoit să-l petreacă aici trebuie făcut cât mai facil, să diminueze cât mai mult suferința.
Știu, majoritatea dintre șefi sunteți pe funcții de ani și ani prin „concursuri” câștigate pe criterii mai mult sau mai puțin politice! Managerii de spitale sunt vizibil obedienți politic politicienilor vremii de care sunt legați prin fire nevăzute…
Din acest motiv NU sunt interesați să rezolve niciuna dintre problemele ridicate la punctele de mai sus, nu fac referate către politicienii care conduc Administrația Locală de teamă să nu-i supere, de teamă să nu fie înlocuiți pentru insistență! Banii bugetului public sunt cheltuiți în mare parte pe fantezii ale unor nepricepuți pe tot felul de aberații, dar nimeni nu se gândește că orașul se prelungește în spitale, unde mai devreme sau mai târziu, cu toții ajung, ei sau rude apropiate ale lor!
Din acest motiv vă scriu acest memoriu, pentru că bolile de care sufăr mă obligă să merg frecvent prin spitalele Iașului și să fiu în contact cu problemele, indiferent că vorbim de Sf. Spiridon, de Parhon, de Recuperare, de Sf. Ion sau Sf. Maria, peste tot aceeași delăsare și nepăsare pornită de la nivelul managementului obedient politic și a cheltuirii nejudicioase a banului public!
Aștept nu un răspuns, ci măsuri concrete pe care le veți lua imediat adresându-vă celor competenți și de decizie pe care să-i determinați să-și schimbe optica și să facă pentru oameni ceea ce trebuie ca să crească nivelul de trai și confort social.
Dacă veți face asta sau nu, voi vedea cât de curând practic prin spitalele orașului!
Politica se face pentru oameni și nu împotriva lor!