SIMȚUL RIDICOLULUI

A trecut și 8 Martie…Prilej pentru unii „jmekeri” din clasa politică să se mai dea nițel în stambă, să se mai umple iarăși de ridicol.
Nu știu, dar eu toată viața mea – încă din copilărie – am încercat să mă feresc din răsputeri de două chestii care mie mi s-au părut esențiale în definirea valorii unei persoane: să nu devin ridicol și să nu apar drept ipocrit.
De aici decurg multe alte trăsături definitorii pentru un om de valoare în accepțiunea mea. Simțul umorului pronunțat este un indiciu pentru mine că stau de vorbă cu o persoană foarte inteligentă care știe să se ferească și de ridicol, dar care evită cu bună știință să gafeze și să se facă de râs în public.
Am făcut în felul meu (închipuit) politică declarată, înregimentându-mă imediat pe 13 aprilie 1990 în PNL – fiind pur și simplu fascinat de personalitatea lui Radu Câmpeanu, dar ulterior de aceea a lui Ion Rațiu, Corneliu Coposu, Crin Antonescu și să nu mai vorbim de aceea a M.S. Regele Mihai al României pe care pur și simplu îl ador dinainte de a-l fi văzut vreodată, din relatările părinților, bunicilor sau a unchilor mei. Am reușit să stau în partid 23 de ani, în ultimii strângând din dinți de silă și revoltă că am o conducere formată din oameni ticăloși din speța lui Relu Fenechiu și a ciracilor săi.
Am luat atitudine constant și deschis în partid împotriva malversațiunilor, a imposturii, dar mai ales a fariseismului unor așa zis colegi veniți acolo ca muștele pe c…oltucul de pâine uns cu miere de albine.
După 23 de ani am ales să-mi dau demisia din PNL tocmai pentru că mi-am dat seama că onoarea mea (vreau să spun perceptele mele morale) nu au mai suportat să fiu ridicol, ipocrit, arivist sau oportunist, pentru că asta ar fi trebuit să fiu pentru ca să „dau bine” și să mă prefac doar că fac politică. Nu sunt nici parvenit, nici fariseu, așa că am ales să mă extrag.
De pe margine am putut mult mai ușor să urmăresc pe fiecare, din tot spectrul politic local și mi s-a dovedit că toți politicienii noștri au exact aceleași trăsături, aceleași metehne și aceleași tare.
Cu toții – dar eu încă nu am găsit nicio excepție la cei al căror nume i-au făcut persoane publice – sunt în general ridicoli prin comportament, lipsiți de simțul măsurii, oportuniști, ariviști, carieriști, falși și ipocriți, dar nu și în ultimul rând niște parveniți puși pe făcut avere cu orice preț.
Asta m-a îndemnat să mă gândesc foarte serios și să văd, să caut, dacă în societatea civilă în vâltoarea căreia m-am aruncat ca omul topit de caniculă în apa răcoroasă mai există „nebuni” ca mine, oameni cu percepte morale și virtuți conceptuale asemănătoare cu ale mele.
Din fericire am găsit foarte ușor, chiar dacă nu sunt poate o majoritate care să iasă la vedere, dar aici am rezerve, deoarece sunt multe persoane din această categorie care debordează de modestie și sunt poate terorizate de ideea unei confruntări cu ticăloșii, cu grobienii, le este silă și consideră sub demnitatea lor să aibă vreun fel de dialog cu asemenea specimene ca acestea ce mișună prin clasa politică.
Ei bine, pe mine și pe alții destui de puțini ca număr, Dumnezeu ne-a înzestrat poate și cu o forță mai mare de luptători civici fără frică, cu o putere de adaptare la jungla socială în care am ajuns, Avem și o imunitate dobândită în bătaia uneori „golănească” cu diferite sisteme, pe care chiar dacă nu le-am învins, nici ele (încă) nu au reușit să ne extermine.
Nu suntem niciun fel de eroi, suntem doar dintre aceia care nu vrem în ruptul capului să ne lăsăm înfrânți și îngenuncheați de ticăloși fără scrupule, de farisei în slujba lui Iuda, care își închipuie că ieșind zâmbindu-ți artificial cu figura tâmpă ce se ascunde sub masca ce mimează prietenia și altruismul, împart pe stradă doamnelor de toate vârstele, fetițelor și domnișoarelor, câte o floare cumpărată tot din banii noștri comuni sifonați sau primiți parandărăt pentru trafic de influență – gândind că printr-un gest simplu, nevinovat, pot înșela ca în toți acești ultimi 26 de ani când poporul a fost continuu prostit și manipulat – vor mai putea să-și legitimeze încă odată pentru un mandat, scaunul aducător de privilegii și surse ilicite de venituri.
Ei bine, ca o reacție a acestor ticăloșii și aroganțe prostești pline de ridicol și ipocrizie, dar și din lipsa de bani negri sau chiar curați pe care oricum nu-i avem, am hotărât să înființăm o posibilă variantă de avarie la clasa politică ticăloșită prin înființarea partidului cetățenesc Alternativa Civilă.
Că suntem acei oameni curați și altruiști pe care nu îi mână gânduri ascunse, o dovedește și reacția disperată a Sistemului mafiot format din politicieni, oameni din servicii, din magistratură, din aparatul funcționăresc din instituțiile de forță și deconcentrate ce acționează cu disperare prin fire și tentacule nevăzute tocmai la București, la Tribunal, pentru a ne bara înregistrarea și intrarea în lupta electorală locală.
Ca să vă dați seama și să înțelegeți bine ce înseamnă să fii cu adevărat curat și neșantajabil, neatins de vreo mână murdară cu care să putem fi și noi murdăriți, vă voi spune că noi – Alternativa Civilă – am fost prima formațiune constituită de nevoie în partid politic de pe piața Iașului ca reprezentant curat al adevăratei societăți civile. Imediat după noi – după ce ne-am anunțat intenția în mod public – au apărut brusc tot ca fiind chipurile reprezentanți ai societății civile ce vrea să schimbe corupția actualei clase politice și cei intitulați „Pentru Iași”, „Forța  Moldova”, precum și o serie de alți activiști care se bat cu floarea de tei în piept ca fiind mari luptători ecologiști ce se zbat fie ca „independenți”, fie ca membri ai unor fantomatice partide ecologiste folosite de unii acoperiți de prin București și din afară să joace un rol destabilizator în diferite momente și locuri.
De ce acești așa-zis oameni care se erijează în membri curați ai societății civile nu au venit din prima dată să ni se alăture în ciuda apelurilor noastre repetate la unitate, la aderare a unei mișcări civice curate prin care să găsim cei mai dezinteresați și nepătați oameni care să fie în același timp și buni profesioniști pe diverse domenii de activitate? De ce nu doresc niște oameni cu inima curată să vină să construim împreună cel mai vast și mai elaborat, cel mai realist și diversificat Program de Guvernare Locală pe care niciun partid politic parlamentar ce se vânzolește acum prin oraș și județ erijându-se în mari specialiști în Administrație nu a fost capabil să-l propună? Vin doar cu lucruri vagi, generaliste, puerile, cu dorințe și visuri ce le promit ca de fiecare dată că le vor face ei ca în ultimul sfert de secol!
Cu o floare nu se face primăvară, indiferent că este oferită pe stradă în campania electorală!
Cu siguranță dacă Sistemul va fi învins de vreun complet de judecată corect, cinstit și onest de la Curtea de Apel de la București unde a ajuns după multe șicane Dosarul nostru care e tot timpul amânat și boicotat și vom fi lăsați să ne prezentăm la alegeri, ieșenii vor fi în situația de a avea o alternativă și de a vota niște oameni curați și onești, niște oameni care în primul rând s-au jurat între ei că în situația când vor fi aleși să reprezinte populația Iașului – la municipiu sau la județ – vor termina mandatul tot în locuințele lor de la bloc sau de la casa în care locuiesc și acum, iar abuzurile ce le vor vedea în jurul lor vor fi imediat demascate și dejucate!
Avem în spate o echipă de oameni profesioniști și cu experiență pe care îi vom pune pe locurile potrivite pentru a schimba din temelii modul de abordare a problemelor, o nouă viziune care să ne aducă măcar unde am fost acum douăzecișișase de ani.
Ieșenii nu vor mai putea spune că nu au pe cine să voteze dacă partidul nostru va reuși să obțină legitimitatea. Va fi atunci doar la latitudinea lor proprie dacă vor să schimbe cu adevărat drumul, sau să se afunde în mocirlă până la înec votând ca talibanii o formațiune politică anume, în virtutea inerției, sau fiind manipulați de o presă mârșavă ce face jocuri interesate.
Așa cum am spus, noi nu avem bani de publicitate electorală, de „mashuri” pe fațada blocurilor, de afișe pe panotajul stradal, de flaiere sau fluturași! Nu avem decât Facebookul și propaganda orală prin adepți curați și inimoși care să ne ducă ideile în familie și la locurile de muncă!
În rest, nici acum, dar nici după unul, două, nouă mandate, nu dorim să ne zbatem să băgăm degetele în ochii electoratului la patru ani cu laude și minciuni despre ceea ce am făcut noi. Dacă oamenii vor considera că am făcut bine ceva, asta e un lucru firesc, pentru asta ne votează! Noi vom face campanie electorală pe tot parcursul mandatului zi de zi și ceas de ceas prin tot ceea ce va trebui să rezolvăm ca întreaga comunitate să poată trăi cu decență și cu plăcere într-un oraș și județ bine gospodărit, deschis către civilizația europeană, către cultură, către educație, către punerea în valoare a potențialului turistic și uman ce considerăm că acum a fost distrus în mare parte. Atât.
Dacă peste patru ani de mandat vor veni alții ce vor putea convinge populația că nu am reușit să mulțumim prin ceea ce am făcut nu noi, ci cu toții – sub conducerea noastră – cu siguranță că vor alege pe oricare în care vor avea încredere. Noi în niciun caz nu dorim să ieșim pe străzi în mod deosebit nici de 8 Martie, nici de 1 Iunie, de 24 Ianuarie sau de Sf. Parascheva ca să dăm pomeni pantagruelice din banul public ca să ne creștem capitalul electoral, nicidecum nu vom face „revelioane” în mijlocul anului pentru persoane vârstnice cu iz de pomană la care de fapt participă numai persoane agreate, de activiști politici, de pupincuriști și lingușitori profitori!
Dacă veți auzi că ni s-a refuzat înscrierea ca partid politic competitor, să vă întrebați „de ce” și eventual cine a avut acest interes. Veți vedea poate cum alte partidulețe au ieșit di neant, au fost aprobate, s-au născut din praful cosmic! Să vă întrebați cine se află în spatele lor și al cui interes reprezintă! Al dumneavoastră, cetățenii obișnuiți, nici într-un caz…
Noi ne vom bate capul ca să reducem drastic costurile unui bilet de călătorie cu mijloacele de transport în comun gândind chiar și variante de mărire a gratuității acestuia, pentru ca ieșenii să folosească din ce în ce mai mult acest mijloc de transport în detrimentul mișcării prin oraș cu autoturismele proprii.
Investițiile în mijloacele de transport noi, se vor dirija în Infrastructură, care va fi pusă la dispoziția unor firme internaționale ce vor fi chemate prin licitații publice să opereze transportul în mod civilizat, cu unități de mișcare similare cu cele din țările occidentale. Vom reface rețeaua de fir contact la troleibuze, care vor trebui să aibă alte trasee decât tramvaiul.
Dar asta va fi doar dacă va vrea Dumnezeu, Sistemul și locuitorii!