CUTIA CU MAIMUŢE

Duminică dupăamiază. Sunt hotărît să zapez alternativ – fără criterii prestabilite – două canale oarecum antagonice: Realitatea Tv şi Antena 3.
De pe la cinci după amiază îmi propusesem să mă uit la emisiunea lui Ursu că tot îi făcuse un promo asiduu de joi, în care apărea pentru prima dată după o lungă absenţă Oana Stancu, ce o urmărisem vreo doi ani cu consecvenţă pe vremea cînd credeam încă în dreptate şi cînd speram din tot sufletul ca „ceva” sau „cineva” să-i ia gîtul bipedului beţivan şi ticălos de stă pe WC-ul de la Cotroceni. N-a fost să fie şi apoi după ce mercenarii canalului au scuipat pe efigia mea de cinste şi corectitudine dovedită, nu doar clamată – l-am numit desigur pe Crin Antonescu – m-am îndepărtat total de ei, ajungînd să evit astăzi cu obstinaţie mutra Pastorului, a lui gRadu Tudor, al finei lui madam Firea (Sandra Stoiceasca), bila lucioasă şi gîtul de bulgar a lui Adrian Ursu, mahalagioaica de Argeş – Dana Grecu, iar despre omul fără sare şi piper – Răzvan Dumitrescu, nici nu mai spun.
Cîtă vreme Antena 3 era vectorul meu şi al celor 7,4 milioane de români ce au votat încrezători demiterea lui Băsescu şi îmi servea interesul, a fost OK, dar de cînd mîrşavul Felix a bătut palma făţiş cu Ponta şi securiştii bătrîni şi tineri pentru a scăpa de o eventuală condamnare şi pentru asta l-au scuipat pe Crin Antonescu şi pe liberalii ce nu doreau să-l trădeze, Antena3 a devenit Latrina3.
Mi-am întors privirea spre Realitatea Tv. Nu spre B1, că aşa ceva îmi este imposibil! Din cînd în cînd DIGI 24, să-l mai văd pe Emil Hurezeanu, care îmi place de pe vremea cînd ascultam non stop „Free Europe”…
Nu pot suporta divertismentul românesc de la Antena1 şi ProTV, de la CanalD, Naţional TV, sau Star Tv, sau cum naiba se mai cheamă fostul Antena2…Nu pot! Nu mai am răbdare să înghit acest gen de emisiuni făcute de nişte idioţi pentru retardaţi…
Filmele le văd doar pe alese pe calculator atunci cînd mă simt obosit şi sastisit de politică şi prefer genul de thriller, sau un film vechi rămas ca titlu în amintire din anii adolescenţei, dar căruia i-am uitat acţiunea.
Că v-am trecut în revistă preocupările mele la vîrsta cînd nu mă preocupă presant ziua de mîine, să revin la Realitatea TV.
Am început să mă familiarizez şi aici cu cîteva emisiuni şi realizatori ce au darul să-mi captiveze cumva atenţia şi interesul, dar sincer, constant aproape îl vizionez pe Rareş Bogdan cu a sa emisiune Jocuri de Putere şi pe Anda Miron.
Doar cînd e prezent Bogdan Chireac în emisiune îmi pot învinge repulsia de a o îndura pe sinonima lui madam Grecu – Lavinia Şandru. Umblă vorbele că blondele ar fi deficitare la capitolul IQ, dar puţine blonde o pot egala pe actriţa asta care joacă rolul de nevastă universală şi realizator Tv.
Să revin. Ieri de Sînt’ Ilie a fost şi Ziua Aviaţiei şi Kojak Ursu a avut pentru asta invitaţi în emisiune două superbe tinere doamne – piloţi militari – alături de comandantul lor de Şcoală de Pilotaj şi de Instrucţie – un distins Comandor de aviaţie şi pe politrucul de la Topliţa, actualul ins bun peste tot – Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa .
Nu intru în amănunte, a fost interesant să urmăresc două tipe ingenue, delicate, îmbrăcate în uniformă de ofiţer de aviaţie, care probabil nu ar ezita să se arunce cu o ţeavă cu aripi din înaltul cerului asupra unui tanc sau vapor inamic. Acum fetele au lăsat naibii MIG-ul Lancer în favoarea avioanelor de transport de tip Spartan. Parcă sună mai domestic, dar merg mai des în teatrele de război şi în fond sunt mult mai expuse.
În ăst timp, la Publicitate, mai mutam pe Realitatea, dar erau discuţii neroade despre teme false cu invitaţi şi analişti care nu-mi spuneau nimic, decît faptul că sunt agenţi acoperiţi şi sunt trimişi acolo să-şi facă treaba şi să manipuleze pe cei care pun botul…
Realitatea – în ciuda faptului că după ruperea USL a deschis uşa liberalilor „pro Antonescu” ce s-au văzut mitraliaţi de Latrina3 şi Coteţul lui Guiţă – a rămas în mod evident şi cu multe racile pur băsiste de care unii realizatori nu se pot, sau încă le este frică să se debaraseze.
Din acest motiv, sunt consecvent crezului meu şi dorinţei nemărginite ce o am de a-i lua gîtul lui Băsescu, sau de nu pot, măcar o flegmă otrăvită să-i dau între ochi şi zbîrnă şi oridecîte ori văd vreun cirac de-al său invitat să-i scuture cădelniţa, trec iute pe Latrina3 să-mi ostoiesc amarul, că acolo ştiu că de la ora zero la douăzecişi patru, este imposibil să nu fie cineva care să mă răzbune. Doar la Gîdea nu mă uit, că ăsta chiar mă oripilează şi-mi provoacă insomnii.
Chestia e foarte mişto să fii telespectator la posturile de ştiri, cu condiţia să nu crezi şi să nu iei de bun absolut nimic din ceea ce ţi se serveşte, să împarţi la doi, şi din ceea ce a rămas să crezi doar un sfert.
Mai ales rahatul cu sondajele de orice fel şi mai ales cînd aud de sociologi, mi se pare chiar mult mai folositoare munca celor ce spală şi întreţin WC-urile publice din gara Bucureşti Basarab sau prin vreo speluncă din Giuleşti sau Ferentari….
Păi securiştii ăştia de duzină, ăştia izvorîţi din FSN şi aciuiţi prin palatele Cutreicoceni şi al lui Victorel, au ajuns la cifre demenţiale care zic la proştii care belesc ochii, că Ponta are acu 32%, Johannis 20 , Antonescu 6, Predoiu 6 şi MRU cred că vreo 5” din preferinţa românilor!
Tre’ să fii total retardat să poţi săţi închipui asemenea manevre făcute doar pentru simplul motiv că azi e Delegaţia Permanentă la PNL şi cu toţii trebuie să justifice acţiunea de ambuscadă a comandoului de javre trădătoare pentru a-l desemna pe Johannis candidat la Preşedinţie…În fine, a intervenit prin telefon marele, imensul anal-ist politic agent al KGB, CIA, Mossad, MI6, Al Quaida, conducător de campanii perdante – Cosmin Guşă – mare Director General al postului, unul din fericiţii posesori ai Laviniei…
Boon, omul – pentru a fi diferit de toată lumea – adversar înverşunat al celui ce l-a înlocuit pe clientul său Geoană la conducerea PSD – Victor, Viorel, Ponta, acceptă ca fiind aproximativ reale aceste sondaje, dar totuşi spune că Hanţi nu va fi votat în pururi de români şi îşi pune întrebarea cine se află în spatele lui de a ajuns în două luni al doilea om în ierarhie ca şi concurent periculos al lui Viorel. Despre Antonescu nimeni nu mai suflă o vorbă, omul ăsta nici nu a existat!
Intervine telefonic în discuţie şi Loici Orban, omul de oţel de Debrecen, cu vocea cavernoasă de la coniac Metaxa, folkistul partidului, care sare în direct şi în lipsă la gîtul lui Crin pentru a deveni evidentă opţiunea de azi a „majorităţii” găştii exterminatoare a PNL.
Dau iute pe Latrină, să-i văd invitaţii popei Mihai, îl văd pe Bogdan Chireac, ştiu că-i vorba de avionul nimicit de porcul ăla de rusnac cu porecla „Strelkov” – ofiţer GRU ca şi Guşă – dau să-l ascult pe Chireac, dar hop! Se reface legătura cu Toronto unde apare în cadru sora studentului româno-canadian aflat în avionul morţii.
O fată fină, frumoasă, deşteaptă, cu un accent americănesc dar cu o română destul de fluentă îi răspunde Pastorului la întrebările stupide menite de a stoarce la maximum zeama unei citrice dintr-un om distrus de o mare tragedie ce i-a răpit fratele apropiat ca vîrstă.
Antena 3 şi Gîdea sunt patetici, prezintă tragedia ca pe o iminentă catastrofă planetară, face analogii mirobolante, aduce în memorie atentatul de la Lokerby din Scoţia unde – iată ce coincidenţă misterioasă – se afla în acel avion un tînăr student american tot de origine română şi tot la medicină şi tot la Koloswar!!!
Se dă în reluare a 18-a oară un interviu luat după 20 de ani cu mama acelui student, ce mai, tragedie mondială, se atinge subiectul cu accidentul din Muntenegru, maioneza creşte şi am schimbat canalul.
Uitai să vă zic de emisiunea anterioară lui Gîdea unde inegalabilul actor Mircea Diaconu a fost „especial guest star” al lui gRadu Tudor.
Şi aici se continuă exploatarea investiţiei făcute de canal în acest desăvîrşit actor – ajuns datorită lor la Buletin de Bruxelles – şi este lăsat să povestească cu lux de amănunte cum a întîlnit el acolo la Parlamentul European o uşă dublă impozantă ţinută larg deschisă pentru uşurinţa afuierii cu două banale furculiţe şutite de la birtul de incintă, cum le-a spus el acolo bancul cu grănicerii (un rus şi un român) ce stăteau sub un măr crescut fix pe graniţă de au rîs cu lacrimi tăvălindu-se toţi occidentalii ăia de parabolă, despre ideile sale, despre faptul că justiţia aservită lui Băsescu vrea să-i halească mandatul, ce mai, mie îmi este suspect că ăştia de la Latrină se pregătesc să-l arunce în bătălia pentru prezidenţiale să mai fure din voturile unor nostalgici USL…
Las la urmă – pentru că de fapt la urmă a fost – emisiunea făcută de Rareş Bogdan din chioşcul foişor al „maestrului”(pun paranteze pentru că asta a devenit o marcă recunoscută) Ion Cristoiu, de la casa sa părintească din Găgeşti Deal – unde jurnalistul şi scriitorul Cristoiu se retrage cam la două săptămîni pentru a-şi încărca bateriile şi pentru a scrie în linişte departe de haosul şi panarama „capitalistă”.
Despre Cristoiu am propriile mele păreri şi opinii adînc înrădăcinate deja. Îl asemuiesc oarecum cu Adrian Păunescu şi-mi spun tot timpul că trebuie să-i desparţi în mintea ta pe oamenii ce-i reprezintă ca şi caracter de operele lor scrise de-a lungul timpului.
Pe Cristoiu mi-l amintesc de pe vremea cînd participa la emisiunile de la Antena3 alături de tînărul popă Gîdea şi nemuritorul Octavian Paler – vremuri cînd „maestrul” era un adevărat stîlp acolo – şi dintr-o dată s-a ejectat devenind unul dintre cei mai fervenţi pupincurişti şi lăudători a lui Băsescu, pentru ca astăzi să se dezică complet de Chior şi să tragă cu toată muniţia în Ponta, după ce în anii 90 îl tămîia pe Iliescu şi îi scria elogii…
Însă ACUIM, cînd îl reurmăresc de cîteva luni la emisiunile lui Rareş Bogdan, Ion Cristoiu îmi apare ca un lucid exponent al societăţii civile, nemaifiind partizanul făţiş al unui politician sau partid, ci mai degrabă un adversar al PSD, ceea ce pentru mine mă face să-l ascult cu atenţie.
Evident că nu tot ce spune Cristoiu coincide cu punctul meu de vedere, dar ceea ce remarc şi am văzut în această seară este extraordinara sa meticulozitate, chinul cu care scoate un text, volumul imens de documentare şi răbdarea sa greu de egalat, lucruri care în timp i-au dat o cultură vastă şi temeinică.
Omul citeşte cu pixul în mînă şi carneţelul de note alături, are vreo trei etape şi tot atîtea tipuri de agende pe mărimi în care pleacă de la idee ce o transformă în schiţă, iar apoi aceasta devine eseu sau altă proză,pentru ca abia în final să fie cizelat textul şi dactilografiat pentru tipar.
Cristoiu recunoaşte deschis că nu este un om de creaţie, de scriere fluentă şi instantanee. La el totul e muncit cu migală şi studiat temeinic anterior.
Repet, nu sunt, nu am ajuns fanul lui Ion Cristoiu, dar oricînd sunt gata să schimb postul de la orice emisiune pentru a-i asculta părerea.
Maestrul spune cu subiect şi predicat că neamţul Johannis nu are nicio şansă să fie ales de români Preşedinte al României pentru multe motive şi din acest punct de vedere îl vede în scurt timp mîncat şi tocat de presă şi de adversari.
Şi a mai trecut o duminică….
Tanti auguri a tutti!

One thought on “CUTIA CU MAIMUŢE

Comments are closed.