ECHIVALENŢA FUNCŢIILOR

Dacă Nichita nu poate tăia nicio pamblică fără aghiotantul său ÎPS Teo – fan PSD – sau Ponta nu poate inaugura vreo zece metri de autostradă în mijlocul unei cîmpii, sau un pod peste Dunăre fără Preafericitul Daniel Ciobotea, mă întreb ce funcţie politică şi ce obiectiv ne-ar trebui nouă în România ca să vină la inaugurare Papa de la Roma…
Te apucă sila cînd vezi capii Bisericii Ortodoxe Române cît de mult se umilesc şi se înjosesc însoţintu-şi numele şi prezenţa alături de nişte gherţoi politruci, de nişte papagali grandomani cu pene colorate şi creier de păsărică, la fel de fel de maimuţăreli penibiloase – doar-doar li se vor legitima golăniile şi li se vor ierta păcatele  săvîrşite din start cu gîndul la iertare prin participarea ierarhilor în sutană.
Ultimul exemplu: pasajul inept şi tîmpit executat la Fundaţie, un obiectiv nedemn pentru început de mileniu trei şi de stadiul actual al dezvoltării capacităţii tehnice a societăţii.
Dacă ai dorit să-ţi laşi ampreta ta de ţăran necizelat în oraşul în care te-ai aciuit acum aproape patruzeci de ani venind din fundul Moldovei, cu inima curată şi dorinţa de afirmare – şi te-ai făcut frate cu dracul să parvii cu orice chip – ar fi fost măcar de bun simţ să lansezi „pe bune” o temă de cercetare şi de proiectare internaţională asupra unor  obiective esenţiale în dezvoltarea oraşului la care ai ajuns primar printr-o greşeală genetică a societăţii.
Să revenim la eveniment. Să admitem faptul că e creştineşte în tradiţia neamului nostru ortodox să sfinţim deja orice: începînd de la o casă nouă, la maşina „second hand” luată la a treia mînă de pe vreun sit de vînzări. Asta ne caracterizează, excesul de fariseism în credinţă, dependenţa de divinitate şi de sfintele moaşte.
Nu ar fi nimic în asta uitîndu-te la oamenii vîrstnici de la ţară, dar şi din mahalalele oraşelor – atîta timp cît şi ei sunt doar simpli credincioşi practicanţi, care nu se închină doar din complezenţă cînd trec prin faţa unei biserici – ci sunt cu adevărat evlavioşi, ţin posturile canonice, participă regulat la slujbele religioase, au un comportament social de bun simţ şi frică de Dumnezeu prin smerenie şi cumpătare.
Dar cînd vezi nişte perverşi de ultimă speţă care sunt exact opusul credinţei că fac totul din mimetism şi din dorinţa de a acumula capital politic „lipindu-se” de capii Bisericii, arătînd în cel mai abject mod o evlavie deşănţată – legitimată de feţe bisericeşti obigatoriu cu funcţie –  cînd mulţi nici „Tatăl Nostru” nu ştiu să ţi-l spună te apucă o scîrbă iremediabilă.
Spuneţi-mi, oare nu era mai normal ca la inaugurarea Pasajului nefuncţional conceput –  dacă tot ai vrut să te „dai în stambă” şi să abuzezi de ridicol la doi ani de la demararea lucrărilor făcute intenţionat cu alţi inepţi de teapa ta  ţepuind bani publici şi europeni – să fi chemat să facă slujba de sfinţire preoţii de la biserica Metocul Maicii Domnului, cei de la Biserica Banu şi cea de lîngă Biblioteca Universitară?
Adică ţie – huţupan necizelat de la Ţărănoaia – îţi cădeau galoanele? Îţi trebuia numaidecît Mitropolitul Moldovei şi al Bucovinei la sfinţire? Numai Puterea Lui e capabilă să apere în timp tîmpenia rezultată de nenorociri şi de procurorii DNA care ar trebui să ia urma jafului?
În primul rînd că a fost o chestie de jenă şi ruşine că te-ai compromis făcîndu-te şi de rîsul curcilor adunîndu-ţi subaltenii din primărie în huiduielile şi fluierăturile tîrgoveţilor să te afişezi la o paranghelie penibilă cînd chiar lăsarea liberă şi tacită a circulaţiei într-o noapte anonimă ar fi fost un gest de jenă la cîte amînări a suferit punerea în funcţiune.
„Prostul dacă nu e şi fudul, parcă nu e prost destul” – cum bine spune o vorbă din bătrîni!
Se fac 100m de şină de tramvai – vine Şeful Regional al popilor… Se văruieşte o cantină a săracilor, vine „premarele” cu „ghinărarul” popilor…Se pictează o biserică şi se resfinţeşte, e musai ca „bossul” Mitropoliei e dator să scoată afară o jumătate din enoriaşii parohiei să facă loc unor curvari bătrîni, unor hoţi şi mincinoşi ce deţin funcţii politice să stea la slujba de sfinţire pe scaune tapiţate, iar apoi să meargă la agapă….
Înturlucarea dintre capii BOR şi şleahta perverşilor politicieni ascunde de ochii celor care îi ţin strînşi închişi, să nu fie orbiţi de o droaie de nelegiuiri care se perpetuează – cu avantaje vizibile de ambele părţi.
Cînd vezi trăgînd la bordura trotuarului limuzina neagră „merţan” sau BMW, sau Audi de peste o sută de mii de euro din care coboară cîte un bărbos cu un colan din aur masiv din care atîrnă o ditamai cruce bătută în pietre scumpe – sprijinit simbolic de un toiag  al cărui preţ de răscumpărare echivalează cu limuzina – cu ghiulul din aur alb sau platină de pe degetele împreunate ce binecuvîntează automatic o mulţime nevăzută de fapt de ochii Preasfinţiei Sale, venit doar să arunce în patru zări aghiazma purtată de un aghiotant ucenic îmbrăcat simplu şi auster, te gîndeşti imediat la necurăţenia gestului.
Dacă acum o sută de ani această conlucrare nevăzută dintre capii clericului şi clasa politică putea trece oarecum neobservată de „prostimea” care predomina în societate, astăzi – în era comunicaţiilor wirless, a telefoniei 4D cu smartphone, tabletă, drone, etc este dea dreptul sfidător şi prostesc să se continue pe această temă.Nu rangul preotului asigură greutatea gestului, ci dimpotrivă, simplismul şi obişnuitul îi dă valoare şi măreţie de simbol! Idioţenia constă în aceea că politicianul aflat vremelnic pe o funcţie are nevoie pentru a nu se înjosi de un „cap” omolog cu al său în închipuirea minţii de muscă…Pentru Nichita nici măcar un preot protopop de Iaşi nu îi este suficient în închipuirea sa megalomanică, deoarece el deja se vede şi se crede un Vodă al întregii Moldove, omologul Mitropolitului! Face abuzuri şi acordă discreţionar Mitropoliei 2200 de mp de teren în cel mai ultracentral areal al Iaşului pentru că în muşchii săi stă puterea, iar Biserica nu face altceva decît să-i fie părtaşă la nelegiuiri în schimbul acceptării tacite a tăcerii în legătură cu tăierea şi decimarea vegetaţiei din faţa Catedralei şi a daniei unui teren alocat în mod tîmp şi nelegal, ce va afecta dezvoltarea oraşului pe termen lung. Mitropolitul Teofan este la fel de corupt şi de slugarnic în faţa primarului ca orice subaltern din PSD care i s-a băgat sub piele făcînd jocul Diavolului.
Mulţi români credincioşi şi evlavioşi măcar cît subsemnatul aşteaptă cu mult interes ziua cînd un conducător al Ţării va avea voinţa şi puterea să impună prin Lege scoaterea la vedere a averii Bisericii – de orice credinţă şi religie – şi impozitarea ei corectă pînă la ultimul leuţ.
Ăsta ar putea fi sfîrşitul cîrdăşiei dintre politicieni şi clerici, dar cui ar putea oare să strice?
Nu m-ar mira acum cînd românii au ales în fruntea lor un cetăţean al cărei virtuţi predominante pare a fi pragmatismul, să încerce împreună cu un guvern apropiat Domniei Sale şi a unui Parlament reformat la propriu, să ia taurul de coarne şi să impună o ordine firească între muritori şi bunul Dumnezeu.
Pînă atunci, Nichita ar trebui să dea DNA-ului un sediu adecvat şi să-l cheme la sfinţire pe ÎPS Teo-fan….