LIVIU ANTONESEI – CAVALERUL DREPTĂŢII, SAU UN INTELECTUAL IMPLICAT

Am urmărit emisiunea lui Florin Gheţău de la Tele M de aseară şi am revăzut un Liviu Antonesei mai decis ca oricînd şi mai dispus să fie în faţa societăţii civile a Iaşului care pentru a-şi face auzită vocea, are nevoie de o personalitate intelectuală ce a dovedit în timp calităţi morale şi de onoare ce n-ar mai trebui reamintite, dar totuşi în două cuvinte o voi face pentru cei foarte tineri, sau care nu-şi mai amintesc viaţa în Iaşi de acum douăzeci de ani.
La un moment dat, domnul Liviu Antonesei a fost ales din rîndul PAC (Partidul Alianţa Civică) – Preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi. De fapt i se recunoscuse de către locuitorii judeţului meritele de a se fi opus făţiş regimului comunist al lui Ceauşescu şi acela de a fi un strălucit scriitor şi profesor universitar.
După o perioadă de timp în care a ocupat cu cinste această funcţie în Administraţia Publică, Liviu Antonesei a dat dovadă de un mare caracter şi a demisionat ieşind din politică atunci cînd a văzut murdăria din jurul său şi cînd a simţit că nu poate să facă faţă presiunilor exercitate pentru a fi corupt. S-a întors la catedră şi la condei. Asta dovedeşte enorm despre acest om care nu a dorit să se ciocoiască şi să acumuleze avere pe spinarea funcţiei dobîndite în mod democratic.
Recunoaşte deschis şi în emisiunea lui Gheţău că a făcut greşeli în privinţa unor oameni pe care i-a susţinut şi care ulterior s-au dovedit a fi fost două eşecuri: Constantin Simirad şi Gheorghe Nichita.
E mare lucru să poţi să-ţi recunoşti greşeala şi „să-ţi torni cenuşă în cap” – lucru de care nu au fost şi nici nu vor fi capabili cei doi.
Discuţia de aseară a avut darul de a reitera în memoria lui Florin Gheţău surprinderea domniei sale în legătură cu acţiunea primarului de a hăcui toţi teii de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfînt fără ca societatea civilă să nu reacţioneze masiv cu proteste.
Nu vreau să mă laud, nu vreau să-mi fac un titlu de glorie din asta – sunt în ochii mei acelaşi ilustru anonim cetăţean al Iaşului – dar tocmai faptul că nu am dorit să ies în evidenţă cu nimic altceva decît de a fi un simplu membru al societăţii civile pe care chiar şi presa pe care domnul Gheţău zice că o serveşte, m-a ignorat cînd am ţipat de disperare că AM ŞTIUT CE SE ÎNTÎMPLĂ şi am reacţionat ca atare pe Facebook, unde înfiinţasem de un an grupul CIVICIS IAŞI.
După ce au fost tăiaţi în – aceeaşi zi – primii patru tei din dreptul şcolii Gheorghe Asachi, am scris imediat un articol despre iminenţa tăierii TUTUROR teilor de pe bulevard, pentru că eu cunoşteam ca specialist şi mentalitatea unor constructori şi puţinătatea minţii edilililor, dar şi interesele lor!
Faptul că nimeni nu a luat în consideraţie strigătul meu şi spusele mele nu este numaidecît o vină a unor anumiţi oameni din presă, cu toate că semnalul meu de alarmă era adresat în primul rînd acestora şi nu societăţii civile, ce oricum nu ar fi putut să conştientizeze această măsură aberantă şi imposibil de crezut! Este ceva similar cu ceea ce au făcut hitleriştii în lagărele de exterminare cu evreii – dar nu numai cu ei – cînd au omorît milioane de oameni şi după război nimănui nu-i venea să creadă ce s-a întîmplat.
Mirarea mea e că domnul Gheţău nici acum, după mai bine de un an de cînd avem salcîmi japonezi în loc de tei nu înţelege de ce au tăiat inepţii din primărie aceşti copaci…
Cu toate că oricum cuvintele mele nu contează pentru marii ziarişti ce-şi primesc stipendiile de la diverşi trepăduşi politici contemporani, voi repeta ceea ce am mai scris de mai multe ori pînă va intra în capul, în conştiinţa şi în gîndul tuturor ieşenilor, pînă la copii de grădiniţă! Chiar dacă vă place sau nu, chiar dacă nu puteţi să acceptaţi varianta mea pe care o cunosc aşa cum îmi cunosc propria meserie, nu aveţi decît să încercaţi – din bun simţ elementar măcar – să vă documentaţi, să cereţi explicaţii!
Pentru asta am scris în timp, pentru asta am dat explicaţii tehnice despre multe acţiuni idioate din oraşul ăsta care fură bani publici pe faţă, ca să înţeleagă Presa fenomenele şi la rîndul ei să scrie şi să multiplice pentru oameni toate aceste explicaţii.
Nu vă cer să-mi transcrieţi textele în ziar, dar am sperat ca măcar un singur om să fi dovedit fler şi deontologie profesională şi să fi încercat măcar din curiozitate să mă contacteze şi să vadă, să înţeleagă ce poate să-i explice un om cu o vechime de peste treizeci de ani într-un domeniu tehnic pe care eu ca jurnalist şi om de litere, nu stăpînesc….
Aceleaşi baloane de săpun, aceleaşi lamentări, aceleaşi minciuni superficiale atît în emisiunile TV, cît şi în presa scrisă…
Este drept că nici nu se vrea, le este frică să afle purul adevăr, le e teamă că ar trebui să scrie şi să arate cu degetul spre vinovaţi, ceea ce evident că nu pot, că-şi pierd slujbele călduţe şi bine plătite….
Am explicat – şi nimeni nu m-a combătut – că tăierea teilor a fost ideea absurdă a unor şefi de la firma de casă a primăriei care a cîştigat cu dedicaţie licitaţia de amenajare a pietonalului, ce a cerut lui NICHIRICA permisiunea de a tăia teii bătrîni ce-i încurcau enorm cu rădăcinile lor groase şi ramificate să execute lucrările.
Au găsit în inepţii primar şi viceprimar nişte novici care au acceptat cu dezinvoltură aceasta, pentru că sunt nişte incompetenţi, pentru că aveau interese multiple ca să să execute lucrările cu costuri cît mai mici din care să primească cît mai mult parandărăt, pentru că madam Sălceanu – o proastă în meseria ei – ce dorea să scape de calvarul toaletării anuale a imenşilor copaci, a propus salcîmii japonezi pitici unde a întrezărit şi un şmen cu parandărăt pentru interes personal şi încă multe alte chestii de interese proprii – combinate cu ticăloşie şi cretinism de maximum 5 persoane!
Am mai scris şi am explicat despre alegerea tipului de paviment ce s-a executat, am vorbit despre aceste pavele „abnorme” asta este denumirea lor tehnică, am scris despre pavajul de tip transilvănean, dobrogean, roman, am încercat să fac ieşenilor mei o mică cultură pentru a înţelege mai bine dezastrul ce l-au produs aceşti cretini.
Bineînţeles că unor moşnegi inculţi din activul PSD de pe lîngă Nichita şi Chirica, unor golani care sunt finanţaţi cu bani negri de acelaşi Nichita ca fiind galeria de fotbal şi masă de manevră nu le pasă, că ăştia au numai cultura de „la firul ierbii”unde pasc gînsacii ca ei şi prea puţin îi interesează de durerea majorităţii oamenilor ce gîndesc….
Pentru ce este bună presa? Doar pentru lamentări şi publicitate politică mascată? Dacă nu eşti o personalitate marcantă, poziţia ta, expertiza ta, nu este bună de luat în seamă? Trebuie să aparţii obligatoriu unui anume grup elitist pentru a fi băgat în seamă şi vocea ta să se audă? Dacă da, asta este ceea ce avem! Ăsta este efectul jocurilor de culise făcut de nişte jalnici politruci infiltraţi în presă cu minte puţină şi ochelari de cal la ochi…
Scrieţi băieţi continuu critic la adresa ghiolbanului Nichita, a imbecilului său vice Chirica, scrieţi nasol de PSD şi speculaţi înainte toate lucrurile de rahat ce le simţim din plin pe pielea noastră, că voi oricum vă luaţi lovelele, ăia oricum fură, justiţia oricum îi apără şi-i spală!
Trăiască Opoziţia şi beneficiile ei!

 

PS. Aici puteți vedea emisiunea de la Tele M

http://stiri.telem.ro/emisiuni_difuzate/iasul-in-direct-antonesei-in-razboi-cu-nichita–1118.html