PERLE DE SUFLET ROMÂNESC

Mă voi extrage acum din mlaștina puturoasă a societății românești degradată uimitor de înjositor până aproape de disoluție genetică, pentru că în smârcul grețos strălucesc timid câteva nestemate a căror strălucire nu o poate estompa noroiul.
Le scot din mâl, le spăl cu un jet de apă să elimin orice impuritate de pe fațeta lor strălucitoare și vi le prezint în toată splendoarea.
Sub egida Colegiului Sfântul Nicolae din Iași a avut loc un Festival concurs de artă denumit ANCORA. El s-a adresat în primul rând participanților tineri din rândul studențimii.
Printre premianții festivalului se numără și membrii echipei Excalibur care reunește în rândul ei cinci tineri ieșeni din cinci facultăți diferite, cu profiluri diferite, dar cu o pasiune comună pentru filmul de scurt metraj.
Fără a fi absolvenți ale unei facultăți de artă în domeniul actoriei sau a regiei, a operatoriei sau fotografiei artistice, acești tineri ieșeni au reușit performanța de a produce autodidact o lucrare ce a fost premiată cu doua premii speciale: premiul pentru efecte vizuale acordat lui Ovidiu Proca si premiul pentru cea mai buna coloana sonora compusa de artistul Argatu’.
Ceea ce trebuie spus însă, este curățenia morală a acestor copilandri ce abia au pășit în viața de adult, fondul lor genetic nealterat, preocuparea lor pentru scoaterea și punerea în valoare a istoriei și dăinuirii poporului român – subiect de luat în râs pentru alți tineri din generația lor, pentru care luarea în derâdere a românismului în detrimentul unor valori europene, chipurile propovăduite în scopuri bine determinate pe bani mulți de diverși dușmani ce ne vor pieirea, este demn de toată atenția.
Tema concursului: Sfaturi de la tineri pentru tineri. Au participat 10 scurtmetraje printre care si Scurtmetrajul „Poveste din folclor” al echipei Excalibur.
Timpul de filmare a fost de aproximativ 3 zile, iar timpul acordat pregătirii informațiilor, documentării pentru drepturile de autor, costume, locații si scrierea scenariului a durat aproape doua luni.
– Post editarea a durat in medie 4zile
– Au participat 5 tineri: Ovidiu Proca – imagine, procesare, Costin Angelo, Ioana Șomîtcă, Cristian Fodor, Marian Bodaii, si alții care nu au fost in fața camerei, dar au contribuit la voce si text
– Toți provin de la facultăți diferite:  bioinginerie, inginerie electrică, matematică, Filosofie și științe politice, Drept.
Și lor le plac e probabil muzica rock, poate heavy metal, poate hause, dar mai mult decât toate îi interesează geneza poporului român și cu asta se mândresc și asta îi definește.
Despre ei nu scriu ziarele umplute cu dejecții politicianiste, nu fac emisiuni posturile locale de nișă care sunt finanțate de reptilele politice doar ca să le servească interesul propriu.
Despre acest tineret român sănătos, prea puțini scriu, prea puțini sunt interesați să-l pună în valoare. Ei fac adevărate sacrificii și se confruntă cu lipsuri financiare pentru care desigur nu se găsesc sponsori să le stimuleze talentul și preocupările!
Pentru baloane multicolore umplute cu heliu adunate în ciorchine, pentru party-uri zgomotoase cu surle și tămbălău pentru susținerea vreunui limbric dotat cu patalama de doctorat, pentru excursii nocturne prin cluburi cu alai și hau-hau pe străzi în scopul atragerii atenției și a voturilor, pentru toate acestea sunt destui mahări dispuși să spele bani negri pentru nopți albe…
Pe Ovidiu Proca viața mi l-a scos în cale și mă bucur de această cinste și onoare de a-l fi cunoscut. Din păcate nu am putut încă să-l ajut și să-l răsplătesc pentru meritele și calitățile de om pe care mi le-a arătat că le are până acum.
Îi doresc însă să parcurgă în viață acest drum drept și deloc neted pe care a apucat și care am convingerea că duce cu siguranță în parcul Edenului. Succes Ovidiu, succes întregii tale echipe de prieteni curați, de vlăstare tinere al unui stejar falnic ce se usucă!
Povestea scurtmetrajului în prezentarea Ioanei Șomîtcă:

A fost odată ca niciodată într-un sătuc de munte, unde cerul sărută pământul și razele soarelui se strecoară jucăușe printre crengile copacilor, unde cântecul apei care susură și mirosul îmbătător al florilor, iți redau liniștea sufletului. O tânără fecioara cu frică de Dumnezeu crescută și educată din moși strămoși în spiritul tradiției, se roagă liniștită în odaia ei să-și găsească ursitul.
În alt colț al lumii, un tânăr voinic pornește în căutarea unei comori. În drumul lui anevoios întâlnește două personaje: Necuratul și Înțeleptul Pădurii. Ce rol vor juca aceștia în destinul celor doi tineri?
Vizionați scurtmetrajul!

https://www.youtube.com/watch?v=Y2CsPzKP_PE