PROCURORUL EVA – PIAZA CEA REA A IAŞULUI

Emisiunea de aseară de la TeleM Iaşi în care Călin Ciobotari şi avocatul Dragomir Tomaseschi au avut ca temă de dezbatere figura procurorului Emilian Eva – sfînt sau călău, m-a determinat să scriu un articol de atitudine, întrucît nu am văzut emisiunea în direct şi nici intenţie să fi intrat telefonic la cîte aş fi avut de spus, iar la Ciobotari timpul e foarte limitat de Publicitate. Ca dealtfel la toate marile televiziuni în frunte cu Antena3 – pe care moderatorul nostru ieşean o consideră pe bună dreptate (?) cam neprofesionistă.
Las la o parte credinţa domnului Ciobotari că e cel mai mare realizator TV din provincie şi dacă s-ar muta poate la Bucureşti s-ar bate toate canalele pentru el, dar referindu-mă strict la ceea ce a fost aseară, mie mi s-a părut cusută cu aţă portocalie fosforescentă intervenţia în direct a „tunarului imobiliar” Ion Zapodeanu, a cărui divergenţă cu avocatul Tomaseschi e arhicunoscută şi tocată de o parte a presei ieşene. Mă rog…să revenim la oile noastre, mai precis la oaia neagră a Iaşului pe a cărei crotal scrie: Emilian Eva.
După cum ieşenii mei mă cunosc, nu sunt decît un simplu pion al cetăţii – născut, crescut şi format „pe chetroaiele tîrgului” – şi de cîţiva ani buni îmi exprim deschis punctele de vedere despre ceea ce văd că se întîmplă în societatea ieşeană.
Alte informaţii sincer nu am, decît tocînd maculatura scrisă şi electronică – de unii îi zic presă – şi chiar gura tîrgului, care-i slobodă.
Mă mai bazez şi pe o bună experienţă de viaţă într-o meserie pe care am practicat-o cu mare plăcere pe diferite funcţii pe care m-am perindat vreo 35 de ani şi în care am cunoscut şi colaborat cu portari, lopătari, primari şi Preşedinţi de C.J.
De asta sunt greu de prostit, dar şi greu de oprit să strig în gura mare şi să arăt cu degetul arătător cu toate că părinţii m-au învăţat în primii patru ani de viaţă că „nu-i frumos” – către hoţi, impostori şi lichele.
Pentru că eu nu am fost – şi nici nu voi mai fi, de n-am apucat pînă acuma – un astfel de ipochimen.
S-o luăm cu Eva. Dar ca s-o luăm cu Eva, trebuie să o luăm de fapt cu musiu Simirad, că de pe vremea lui am auzit eu de acest Eva că ar fi fost mare sculă pe basculă.
Simirad – ca fost turnător cu state vechi la Secu – după ce a mirosit după primul său mandat cam care-i şpilul la primărie şi după ce a început a prinde curaj să învîrtă şmenuri plătite în apartamente date pe daiboj la ziarişti, poliţişti cu oarece funcţii, magistraţi tineri, mă rog, oameni „cheie”, a dat serviciu la neveste, la amante, la copiii unor inşi de care avea el interes, deci după ce a prins cheag s-a împrietenit într-o împrejurare şmenuierească cu tînărul pe atunci domn procuror Eva.
Lumea deja vorbea, atmosfera se cam împuţise prin primărie, dar Titanul din Coţuşca le rîdea tuturor în nas şi prospera. Prospera şi Eva.
Pleacă marele cărturar în Cuba Libre –  mare sol al României şi la plecare îl predă cu Proces Verbal pe locţiitorul pus cu mîna lui – actualul Gheorghe, lui Eva….
Poate că aveau nevoie unul de altul, era vorba la mijloc de o anume juristă ţiitoare, ce a fost dată în grija noului vechil şi Gheorghe, cu protecţia lui Eva a intrat rapid în pîine preluînd reţeaua lui Simi pe care a îmbunătăţit-o…
Vine Simi din Cuba cu o sticlă de Havana Rum Alb şi hop! Se mută Preş la C.J.
Ei, aici era o mafie formată, dar Simi – caiafă bătrînă – face alta, cu oameni noi. Să-i controleze el pe ei, nu ei pe el.
Are loc panarama de pomină cînd Simi îi bagă ochiul mortului vicelui Chirilă în tocul uşii şi scandalul era cît Casa Pătrată, că e mîna lui Simirad cu a procurorului Eva – omul lui de Hvana Rum. Chirilă ţipă, se tînteşte pe jos, iese cu serviciul în faţa CJ de-l confundă lumea cu Titi ce vinde Loz în Plic. Ba, mai mult, duduia juristă fostă ţiitoare, face un salt uriaş de la primărie, direct la CJ sub oblăduirea şefului…
Între timp, la primărie tunurile date de Gheorghe cu mafia sa din ce în ce mai perfecţionată, trăgeau ghiulea după ghiulea, mai ceva ca tunurile din Navarone, dar nicio ghiulea din alea nu se lega de chicioarele nimănui…
Eva era la butoane, la DNA de acum….Îi fusese mentor un domn procoror Gheorghiţă, venit tocmai de la Vaslui City şi-i lăsase locul…Şi ăla se zvoneşte că a supt de la ţîţa lui Simi şi a lui Gheorghe, chiar dacă erau cam sterpe.
Aşa zîc ziarele vremurilor….Treaba funcţiona de minune la Iaşi şi nimeni de la Bucale nu avea putere să bage lingura în farfuria lor cu borş. În combinaţii mai era un şef care – Dumnezeu să-l odihnească – a murit chiar de ziua lui, deci o verigă s-a securizat.
Şi încep neică să bubuie în salve tunurile primarului. La CET, la Poli-CSMS, la RATC, la Citadin, la fondurile DEXIA prin care s-au asfaltat buzunarele tuturor mahărilor din Iaşi! Şi unele ziare scriau, Prefectul se chinuia să stopeze fărădelegile – că, na, partidul lui era la guvernare – da’ nema!
Numai eu cît am scris articole prin care explicam în amănunt metodele de furăciune la asfaltările cu hîrtii de milioane de euro, la toate dedesupturile de spălat banii cu străzile şi drumurile, m-am oferit public voluntar să fac şcolarizare cu procurorii, canci! Mucles zacanaua, vorba bulibaşei Stănescu de la Zanea.
Bine băi, se întreba lumea din Iaşi: primarul acu de 10 ani e în PSD, Băsescu de 10 ani a plecat şi el din PD şi e la butoanele Justiţiei, deci teoretic sunt duşmani, oare care-i chichirezul?
Chichirezul e – vorba proverbului – „corb la corb nu-şi scoate ochii” şi „ o mînă spală pe alta şi amîndouă spală faţa”!
Adecă, mafia este pe culmile culmilor, Iaşul e republică autonomă nedeclarată, vom fi separaţi înaintea secuilor de Bucureşti, aici nimeni nu vrea să facă lumină şi curăţenie.
Schema cu basarabeanul căruia Eva i-a pus unghia în gît şi i-a luat casa, e un mizilic, e ca un scuipat în oceanul planetar, dar să fiţi convinşi că tunurile rămîn în continuare mascate cu plasă de camuflaj şi cu frunze uscate, că în spatele lor sunt şi răcani fără grade, dar şi vreo cîţiva ghenărari de aici şi de pe la Bucale.
Aşa că, măi dragi tovarăşi şi pretini, acest Eva este pentru Iaşi o pacoste, care atunci cînd va fi scos din joc împreună cu mărgelele de pe aceeaşi aţă, va ieşi soarele!
Hai bă, arestează-mă că asta e părerea mea de anonim care plătesc impozite pe care voi le furaţi!

http://stiri.telem.ro/emisiuni_difuzate/raport-de-caz-procurorul-emilian-eva-victima-sau-calau–1345.html

 

One thought on “PROCURORUL EVA – PIAZA CEA REA A IAŞULUI

Comments are closed.