VINE IARNA, BINE-MI PARE….

Vine iarna, bine-mi pare că Chirica dă cu sare
Vine iarna viforoasă, nichirica nici că-i pasă….
Fraţilor, vom serba probabil cu mare fast în ist an, un deceniu de cînd în fruntea obştii ieşene s-au înfipt ca şi căpuşele în păr nişte inepţi incompetenţi.
Nemaipunînd la socoteală anii pierduţi înainte de „beneficiile” Titanului de la Coţuşca secondat ca vice ani buni de una din alte minţi înguste ce a dat „rivoluţia” – l-am numit evident pe fostul vice Vasile Dumitriu – am ajuns mai rău ca de unde am plecat.
Mă uit cu compătimire la presa locală infestată cu jurnalişti slab pregătiţi profesional, dirijaţi şi direcţionaţi de interesele meschine ale unor „mogulici”de treflă care se complac doar să abordeze nişte teme răsuflate şi neinteresante atacînd sau apărînd inepţia huţupanilor instalaţi în Palatul Roznovanu după cum le strigă buzunarul.
Ne pierdem în rahaturi de doi bani care n-au niciun efect de tipul gropilor de pe străzi, a întîrzierilor în graficele de pe şantiere care sunt amînate „sine-die” fără motive serioase,vorbesc despre orgoliul lui Niky Gămălie sau al lui Chirica din provincie, dar – evident din neştiinţă – nimeni nu abordează teme serioase din care ieşenii să poată trage concluziile de rigoare de ce nu e bine nimic în tîrgul ăsta.
Nici măcar teme care au isterizat naţia ca şi cîinii maidanezi nu a fost temeinic şi meticulos analizată de jurnaliştii lui Puişor la Rotisor, cu toate că aici nu erau nevoie de cunoştinţe tehnice complexe ca în cadrul altor sectoare de gospodărire a oraşului.
Ştie cineva din presă cum se procedează la Iaşi cu maidanezii? Cîţi a strîns nichirica de cînd fură ei banul pulic, cîte locuri sunt în adăposturi, cîte sunt ocupate, ce număr de javre sunt pe străzi (evident exceptîndu-le pe cele din primărie), cîţi bani apar tocaţi în buget pe tema asta, etc. şamd ? Canci! Mucles!
Da cum e pregătit Iaşul la un eventual cutremur mare şi ce au făcut penalii de la Roznovanu în direcţia asta, ştie cineva?
Cîte clădiri cu bulină roşie s-au consolidat şi cîte potenţiale cavouri mai sunt? Ce planuri de consolidare şi ce fonduri sunt prevăzute să se aloce acestui scop şi cam prin ce an al mileniului trei vor ajunge în acest ritm la o jumătate? Canci, mucles şi aici!
Vine încă o iarnă. Cică se anunţă una tare nasoală. Eu personal am propus de pe vremea cînd conduceam Atelierul de circulaţie urbană şi mobilier urban la defunctul Citadin să ne apucăm şi să amenajăm la Iaşi o Bază de Deszăpezire ultramodernă, cu un depozit dotat cu silozuri de antiderapant speciale după un proiect gîndit în aşa fel încît să elimine cît mai mult munca manuală sau a unor utilaje ce sunt imobilizate inutil, să avem şi alternativa unor bataluri (rezervoare) mari de la 50 de tone în sus pentru antiderapant lichid cu staţii de balbotare care este supereficient pînă pe la minus 7 grade Celsius şi care nu înfundă canalizaţia pluvială, să adaptăm utilajele primăriei la nişte maşini eficiente pentru transformarea pe timpul iernii în „sărăriţe” şi pluguri, să cumpărăm două încărcătoare de zăpadă superperformante cu bandă transportoare cu care să evacuăm nămeţii din intersecţii, să amenajăm pe albia Bahluiului o rampă de descărcare şi topire a zăpezii din oraş în amonte de Staţia de Epurare, să împărţim TOATE străzile din TOATE cartierele pe niveluri de viabilitate printr-o analiză minuţioasă şi profesionistă, să dimensionăm şi să asigurăm prin achiziţie în parcul primăriei sau prin închiriere a numărului şi tipologiei de utilaje de care avem nevoie, să stabilim gradul de intervenţie (promptitudinea-rapiditatea) pe fiecare nivel de viabilitate, să fie stabilite nişte puncte de sprijin cu utilaje în aşteptare pentru promptitudinea în intervenţie şi încă multe alte amănunte vitale pentru a avea în cîţiva ani un oraş modern şi funcţional.
Evident astea ar fi fost necesar şi posibil să se facă în mare parte accesînd fonduri europene, nu să fituim banii pe inepţii elucubrante şi megalomanice ca acelea produse de nichirica….
Pentru asta însă trebuie să te pricepi, să vrei, să ai viziune sau cînd îţi dai seama că eşti inept cu retard, să ai curajul şi probitatea morală să aduci şi să susţii specialişti care sunt în stare să facă aşa ceva.
O bază de deszăpezire modernă ar asigura funcţionarea în condiţii cvasinormale a oraşului cel puţin o sută de ani de acum încolo şi ne-ar aduce în rîndul lumii civilizate.
Însă sunt ferm convins că vom continua să spălăm bani negri cu zăpadă albă tot cu rablele ruginite de la Citadin, de la Salubris, de la Direcţia de Sevicii Publice, vom închiria pe bani grei gioarsele lui Maricel Popa – ministrul secretar de stat de la Energie – valetul de treflă al lui Nichita şi în curînd va începe iadul.
Pe timpul Împuşcatului, zariştii comunişti de la Flacăra Iaşului, de la Scînteia sau Lupta CFR aveau temă trasată de Partid să verifice şi să scrie despre cum se pregăteau autorităţile pentru trecerea iernii, ce măsuri erau luate, ce neajunsuri erau, şi toate alea, „bla-bla-bla” cu toate că dădea nea’ Nicu un decret după Sfîntul Neculai că se închide circulaţia pînă după 40 de Sfinţi.
Azi? Niciun ziarist nu se simte preocupat de teme seriaose de gospodărirea unei localităţi pentru că mulţi sunt scoşi de „şcoala de tîmpiţi” cum plastic se exprima tovarăşul Preşedinte Traian Băsescu la Plenara C.C. a PDL acum cîţiva ani.
Hai noroc, scuipaţi înainte cojile de seminţe la colţul gurii!